Проектът Монтаук – конспирацията, вдъхновила "Stranger Things"

Истина или пълна измислица е експериментът на военните?
11 дек 2019 18:44, Нели Христова
13
Проектът Монтаук – конспирацията, вдъхновила "Stranger Things"
Снимка: Netflix

Пътуване във времето, контрол на ума, телепортация - Проектът Монтаук може да бъде определен като майката на конспиративните теории. Но въпреки че вдъхновява един от най-успешните сериали на нашето време – "Stranger Things", малко хора знаят за него.

Още по темата
Човечеството от години говори за мистериозни места като Зона 51, за това, кой стои зад убийството на Кенеди, дали американското знаме наистина се развява на Луната, но някак Проектът Монтаук минава между капките.

През 1992 година Престън Николс публикува книгата "Проектът Монтаук: Експерименти с времето". Тя само затвърждава слуховете, че обсебена от идеята да победи в Студената война, американската армия е провела експерименти на източната част от Лонг Айлънд още през 80-те. Книгата та Николс разпалва още повече огъня. Авторът твърди, че както Камп Хиро, така и въздушната база Монтаук, са били използвани за провеждането на паранормални експерименти. Картината, която той рисува, е толкова необичайна, че книгата веднага е обявена за фикция.

По думите на Престън Николос, той пише труда си след като "възстановява спомените си от времето като изследовател за проекта" и след това дава детайли около интериора на мястото, процедурите, които са се провеждали там, напредналата технология и множеството паранормални инциденти, които твърди, че е видял.

След като книгата излиза на пазара и други хора казват, че са били част от Проектът Монтаук. Те потвърждават думите на Николс, че в базата са се провеждали експерименти за контрол на ума и телепатия, опити за отваряне на портали във времето и пространството и дори до други паралелни реалности, войниците искали да се свържат с извънземни, а като опитни зайчета за всичко това, те отвличали малки деца. Проектът бил финансиран от американската армия, а тя взела парите от нацисткото злато, което събрала през Втората световна война.

Единствената конспиративна теория, която Николс не включва в книгата си са Тамплиерите

Историята на  Проектът Монтаук е свързана с доста по-популярната история за Експеримента Филаделфия , в който американците успяват да накарат цял кораб да изчезне и след това да се появи навътре в морето. Но как?

Четири години след като през 1984 година се появява филм за Експеримента Филаделфия, 57-годишният Ал Бийлек започва да твърди, че е изпитал силно чувство на дежавю, когато го е гледал. С помощта на модерната психология той отключва подтиснатите си спомени, че е участвал както във Филаделфия, така и в нещо наречено  Проектът Монтаук. Бийлек е сигурен, че паметта му е била изтрита чрез технологията  MK-Ultra, за да се запази програмата в тайна. Той също така е убеден, че името му е Едуард Камерън и с брат му Дънкан Камерън са били заедно на кораба "Елдрич", който е част от експеримента Филаделфия.

Бийлек разказва историята си на конференция, където твърди, че не кой да е, а самият Никола Тесла е помогнал за отварянето на дупка във времето и пространството. Когато корабът изчезнал и се пренесъл на 200 мили навътре в морето, той и брат му се озовали през друга времева дупка в базата  Монтаук на 12 август 1983 година.

Според Бийлек, там се запознал с Николс и двамата създали "Столът Монтаук". Николс описва тази технология добре в книгите си. Електричеството, което се прокарвало през тялото на всеки, който седна на него, било достатъчно да се отключат неговите паранормални способности. Чрез уреда, Дънкан Камерън местел предмети само със силата на мисълта си... подобно на Елевън от Stranger Things.

Николс описва и друг експеримент – далечното виждане, което всъщност е проучвано от ЦРУ.  Държейки кичур коса или друг предмет, принадлежащ на даден човек, Дънкън можел да се фокусира и да започне да вижда през техните очи и да чува през техните уши... из цялата планета.

Авторът на книгата твърди, че за други експерименти са били използвани отвлечени деца, не по-възрастни от 4 години. Те били пречупвани от случващото се в базите, но след края на всичко, дори не си спомняли, че са били в Камп Хиро.

Поне един човек обаче твърди, че е "възстановил травмиращите го спомени"

52-годишният Стюарт Свердлоу, живеещ в Мичиган, твърди пред The ​​Sun през 2017 г., че е едно от едно от отвлечените момчета и че той, както и други като него са били подложени на ужасяващи мъчения. Някои от твърденията му звучат правдоподобно – момчетата били бити, подлагани на рязка смяна на температурата, насилвани. Други обаче, не чак толкова. Според Свердлоу, той и другите момчета били изпратени на Марс чрез технология за пътуване през пространството.

Според Николс, двамата с Дънкън решили да сложат край на проекта, след като докато вторият седял на Стола Монтаук, чудовище било освободено. Всъщност, това е "истинската история" зад Stranger Things. Цялата технология била унищожена, за да бъде изгонено чудовището.

Според Variety, братята Дъфър, създали Stranger Things, били толкова впечатлени от историята, че шоуто първоначално трябвало да носи името Монтаук, но срещу тях било заведено дело, тъй като името било подобно на това на късометражен филм.

Но има ли и капчица истина в конспирацията Монтаук?

Според Николс, мазето на Камп Хиро, където се провеждали експериментите, било напълнено с цимент. Всеки, който участвал в проекта изгубил паметта си, чрез MK-Ultra. Военните, разбира се, отричат думите на автора. Но вариант, в който армията ще признае, че е отвличала деца за да прави странни експерименти върху тях, не съществува.

И въпреки че много хора отричат твърденията на Николс, то те не са напълно убедени, че работата на военните бази в Камп Хиро е била напълно чиста. Всъщност със сигурност се знае, че американците са имали интерес към паранормалното и дори са започнали експеримента Старгейт през 1978 година – всевиждащо око, подобно на това от историята за Монтаук. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква конспирация? Още през 60 те години има експерименти с прикачени електроди към мозъка на бик. Има и видео как го контролират с дистанционно. /Jose Delgado/ Експерименти се правят върху деца в институции притичват им електроди към мозъка и им подават ел. сигнали. (dr. Peter Breggin- Свидетелства) гледайте филма The mind of the people.
9
1
 
0
 
! Отговори
Симо преди 4 години
До Mayhemметълъ е *** музика, едни и същи грифове и ритми, истината с джаза, красива музика,корените на рока и солата са от джаз китаристите, всеки джаз китарист за 10мин почва да свири рок, лесно е но нито един рок или метъл китарист неможе да свири джаз на китарата, джаза е много богата и комплексна музикаНикола Тесла има пръст в тоя проект, и в месеците след проекта, "случайно" умира или е било инценировка, на шапките не вярвайте и не давайте акъл,затриват си умовете.Например Месершмит
8
1
 
6
 
! Отговори
фйг преди 4 години
Живеем във времена, в които на истината се казва конспирация и на политиците,които не желаят приемането на античовешки закони- популисти.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главната героиня Елевън е на 15, а изглежда като 40-годишен трансджендър. Срамота!
6
2
 
9
 
! Отговори
ined преди 4 години
Следващия сезон на "Stranger Things" ще е за събитията през 1986г, когато "добрите" американци са взривили реактора на "лошите" руснаци
5
2
 
2
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
Гледах 1 сезон, уникална тъпотия, крадът от Стивън Кинг, има 2ри и май сега свършва трети сезон, да се оправят :).
4
2
 
7
 
! Отговори
Троя преди 4 години
Браво ***!Този път си пропуснала да ни бомбаНдираш!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, преписвай си конспиративни теории на кило, но хич не ми лансирай "спомените" на потомъка на червения сатрап Яков Михайлович Свердлов като чиста монета!
2
0
 
11
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 4 години
*** стига превежда бе *** лошо ми става да ги чета тия работи
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що рече?