Смъртта дебне: Туризъм по пътеките до кратера на вулкан

Някои вулкани са опасни, но достъпът до тях е лесен
12 дек 2019 19:12, Нели Христова
5

Агунг, остров Бали, Индонезия

Снимка: Reuters

Да посетиш вулкан – според експертите по туризма, чувството е неописуемо. Под краката си усещаш силата на безмилостната Земя, разместването на тектонските плочи и енергията, която се освобождава след това. С толкова много активни вулкани по света, туристите търсят приток на адреналин от Япония до Конго. Но след изригването на малкия вулкан на остров Уайт в Нова Зеландия, възникна въпроса: Безопасно ли е хората да се доближават толкова близо до паста на действащи вулкани?

Още по темата

Преди няколко години Агунг в Бали бе популярна дестинация

Но вече не е. През 2017 година Агунг изригна, затваряйки въздушното пространство над Индонезия. Той продължава да изхвърля пепел и до днес. Но преди лавата да залее склоновете й, планината Агунг е популярна дестинация сред туристите, които обичат да ходят на преходи из природата.

За разлика от Агунг, Батур все още е любима дестинация на туристите в Бали, макар също да е действащ вулкан. Повечето хора предпочитат да се изкачат на върха му, за да посрещнат изгрева. За последно Батур изригва през 2000 година, но хвърля само пепел. Лава се е стичала по склоновете на планината през 1963 година.

Близо до Бали се намира остров Ломбок, а на него – планината Ринжани. Това е един от най-активните вулкани на Индонезия. Той изригва често и доближаването до кратера е силно ограничено, но броят на туристите, които искат да го посетят, расте с всяка година.

Друга популярна дестинация сред туристите е планината Бромо, на остров Ява, където те могат да се доближат до струя пушек, излизаща от вулкана. Недалеч от там се намира планината Ижен, над която често се вижда облак дим, но тя все още е посещавана от туристи.

Въпреки опасността, хиляди туристи се стичат и при вулканите на Италия

Етна се издига величествено над Катания, Сицилия. Той все още е активен, но голям брой туристи все още се изкачват по склоновете му до най-далечната позволена точка на 2 920  метра. През 2017 година, при леко изригване на Етна, десетки туристи и дори хора от екипа на BBC пострадаха. И тази година лава се стичаше по склоновете на вулкана.

Но най-популярният вулкан по целия свят е Везувий, главно заради огромното си изригване през 79 г. след новата ера, което унищожава градовете Помпей, Херкулан, Оплонтис и Стабии. Близо два милиона туристи идват всяка година, но най-вече за да посетят останките от древните селища.  Животът под него процъфтява – Неапол е един от най-гъсто населените градове в Италия. Вулканичната му почва ражда сочни култури, но опасността не е никак малка. Везувий не е изригвал от 1944 година. И макар че тогава гневът му е бил изключително слаб, 45 души загиват. Днес неаполитанците редовно преминават през обучение, за да успеят да се измъкнат живи и здрави в момент на евакулация. Истината обаче е, че повечето от тях не знаят какво да правят в случай на извънредна ситуация.

Япония е най-сеизмичната територия на света

Именно там стават над 20% от всички земетресения с магнитут около и над 6 по Рихтер. Също така Япония е дом и на много вулкани, като най-известният е планината Фиджи, край Токио. За последно тя изригва през 18-ти век, за това днес Фиджи е виждана повече като приятна планина, отколкото като опасен вулкан.

Но в Япония се срещат и такива – Асама последно изригва през 2015 година. Това е един от най-активните вулкани в страната. Кратерът му не се посещава от туристи, но по склоновете на планината има не една и две пътеки, предпочитани за разходки.

Кратерът на планината Ширане може лесно да бъде достигнат от хора, но това не значи, че вулканът не е опасен. През 2018 година един човек загива, а няколко са ранени заради лавина, провокирана от изригване. Асо последно изригва през 2016 година, но до кратера се стига лесно, дори и с кола, затова продължава да е популярно място сред туристите, въпреки че от време на време, заради сеизмичната активност, достъпът до вулкана е забранен.

Най-голямото изригване на вулкан в Япония през последните няколко години е това на Онтаке. През 2014 година той избухва изведнъж. Според жена, която управлява бизнес в близост до планината, изригването било "като гръм“.  Но дори и днес е популярно място за разходки сред красивите есенни цветове на гората.

Планината Майон във Филипините е позната като "перфектният конус“

Тя е изключително симетрична и всъщност е една от най-посещаваните дестинации във Филипините. От първата и записана експлозия през 1616, Майон е изригвал близо 50 пъти. За последно през 2018 година. А през 1814 г. отнема живота на близо 1200 души.

Въпреки това туристическите компании описват посещението на вулкана като "спиращо дъха преживяване, изпълнено с вълнуващи приключения и тръпка, която може да избухне по всяко време.“

Второто най-голямо изригване на 20 век се случва на 15 юни 1991 година. Вулканът Пинатуб отнема живота на близо 800 души. Ала днес стотици туристи се записват за преживяването, което компаниите казват, че е "веднъж в живота“.

Ейяфятлайокутъл и Катла са много популярни сред посетителите на Исландия

През 2010 година, вулканът, чието име трудно някой може да произнесе - Ейяфятлайокутъл, избухна и затвори почти цялото въздушно пространство над Европа в продължение на дни. Хаосът бе неописуем. Според гида Бенедикт Брагсън хората често започват да се вълнуват повече, когато им разказват истории за изригвания.
"Казваме им всичко, всякакви страшни истории. Те все още искат да отидат и дори са по-развълнувани. Те ни вярват, че ще ги качим горе и няма да изложим живота им на опасност“, казва той пред BBC.

През 90-те повече от половината население на Монтсерат трябва да се евакуира

Вулканът на Карибския остров се разбуди и принуди 2/3 от населението му да се евакуира. Градът е изгорен напълно. Но именно това кара туристите да идват още повече.

"Хората идват от цял свят за да видят това, което ние наричаме "Късният Помпей“. Изригването е много скорошно, а градът е изгорял“, разказва Давид Леа, който работи за туристическата компания на Монтсерат.

Килауеа в Хаваите е най-активният вулкан на Земята

А също така и е най-лесно достъпният. Разхождането по склоновете му е забранено между май и септември 2018 година, заради изригване. Туристите продължават да се разхождат по него, но фактът, че сега не изригва, не го прави по-малко опасен – засъхнала лава, остри отломки, високи ръбове и вулканична пепел, която може да предизвика заболявания на дихателните пътища, дебнат от всякъде.

В Демократична Република Конго наричат вулкана си Генерал

Според National Geographic Нирагонго е най-опасният вулкан в света. Но местните нямат нищо против да те отведат до кратера му в замяна на определена сума пари. Те се издържат от хора, които търсят тази тръпка. Пред местно списание един от гидовете споделя, че наричат вулкана Генерал Нирагонго. Причината е проста: Защото когато той идвал, всички се разбягвали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вулканът на остров Стромболи уби турист. Това тази година през юли.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава статия ама... дълга..
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Йелоустоун се разхождат най-много.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сички ки умрем