Страх, отчаяние, без Хитлер – масовото самоубийство на нацисти

Хората на фюрера били толкова отчаяни, че единственият им избор бил да го последват
Обновена: 14 дек 2019 19:08 | 14 дек 2019 19:00, Нели Христова
125
Страх, отчаяние, без Хитлер – масовото самоубийство на нацисти
Снимка: Wikipedia

Когато военният фотограф Маргарет Боурк-Уайт пристига в кметството в Лайпциг, след като Германия е загубила Втората световна война, тя заварва много тела - на пръв поглед всички те може да са убити с куршум или шрапнел. Ала всъщност всички са отнели живота си... сами. За нацистите след края на войната по-ужасяващо от смъртта било само това, да попаднат в ръцете на врага.

В една от стаите лежал доктор Курт Лисо, заместник кмет на Лайпциг, съпругата и дъщеря му. Ръката му била поставена върху картата за членство в партията - последен акт на лоялност към Хитлер. В другата стая сцената била подобна - кметът на града и семейството им също били отнели живота си.

Снимките на Маргарет Боурк-Уайт показват нещо, което дълго време остава скрито, а германците предпочитат да не си спомнят - масовото самобуйство. Тази трагедия показва и друго - лудостта, която се е разпространила из Германия по време на управлението на Хитлер.

"Обещай ми, че ще се застреляш"

Това са инструкциите, които получава 21-годишно момиче, докато нейният баща слага за последен път нацистката си униформа, готов да се включви в битката за Берлин. "Всичко свърши детето ми", казал й той, прегърнал я и я целунал, преди да постави пистолета в ръката й. Той напуснал дома си и никой повече не го видял.

Тя решила да не му се подчини. Но из целия Трети райх настъпил хаос. Пред загубата и унижението десетки хиляди нацисти избират смъртта. Някой го правят от чист страх, че Червената армия ще ги измъчва. Така, дори в градчето Деним, където живеят едва 15 хил. души, недокоснато от войната, нито от бомбите, страхът побеждава.

Когато се разчува, че руските танкове идват, 27-годишният Лотар Бучер си слага въжето, настоява това да сторят съпругата му, сестра й, майка й и баба й, както и тригодишният им син. Цялото семейство умира. А страхът се разпространява като чума. Близо 1000 души загиват в Деним след самоубийство. Притеснително голям брой деца също са сред загиналите.

Едно от "спасенията" за германците бил... цианидът

Според различни сведения, след последното изпълнение на Берлинската филхармония, момчета от Хитлеровата младеж са раздавали капсули цианид на всеки, който е искал. Нямало връщане назад, особено след като самият Хитлер се пожертвал първи. Докато руснаците приближавали, той се самоубил заедно с Ева Браун, за която току-що се бил оженил. По този начин той нямало да си плати за всички злини, които е сторил по света. Останалите нацисти, които го последвали - също.

Генерали от СС, доктори от концлагерите, чиновници в Щаба по сигурност на Райха, ръководителят на Гестапо в Дрезден, повечето германски военни командири, 53 от 554 генерали от армията, 14 от 98 генерали от Луфтвафе и 11 от 53 адмирали се самоубиват.

В Берлин, само в един квартал, през първия ден от Съветската окупация се самоубиват 100 души. През следващите дни броят им светкавично растял.

У всички имало едно чувство - че животът след Хитлер няма смисъл

Съпругата на Гьобелс, Магда, също го последвала в смъртта, но не и преди да отнеме живота на 6-те им деца. В своето предсмъртно писмо тя пише, че "в света след Фюрера не си засужава да се живее". И добавя: "Затова взех децата си с мен. Те са прекалено добри за света, който идва след нас."

Но защо нацистите не виждали смисъл в живота след Хитлер? След Пъвата световна война нацията била смирена заради загубата. Но след като фюрерът взел властта, хората станали по-оптимистични. Нацистите наложили социални реформи, които някога били невъзможни. Работниците имали ваканции, семейни надбавки, защита на правата на наемателите, масов туризъм, магистрали, национален празник през всеки месец от годината за отбелязване на едно или друго. Да притежаваш къща вече не било само мечта, да пътуваш не било привилегия, стига да затваряш очите си за случващото се с евреите и липсата на интелектуална свобода.

Но Новата Германия на Хитлер започнала да се разпада. Всичко започнало с провала при Сталинград. Изведнъж вестниците в страната се напълнили със съобщения за умрели мъже. По 2000 на ден.  Любовната афера между фюрера и Германия започнала да изстива. Балонът се спукал и психологическият шок бил неописуем. За тях след Хитлер нямало нищо - нито Райх, но политическо движение, нито общество.

Докато пътувал към своето самоунищожение, Хитлер взел всички онези отчаяни хора със себе си. Когато той взел пистолета и се застрелял през последния ден на Третия райх, за всички останали оставало само едно - да направят същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер трябва да служи като пример, че и по-напреднали общества, дали много на света под формата на учени, психолози, инженери и т.н. може да се поддадат на някой луд...
76
2
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"масовото самобуйство" Ама, вярно ли самоБуйство? Някакви нови думи е научила, ***.
75
5
 
2
 
! Отговори
до 93-95 преди 4 години
Абе тия неща ги знае и първокласника, ама говориш като че ли за пръв път си ги чул.Има и друго гермаснско "изобретение" - нацизма, който сплотява този технически гениален народ (според теб) да тръгне да воюва и граби де що падане. И до наши дни не си го признават.П.П. Фашизмът е друга бира и идва от Италия доооста по отрано.
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюеш "швабите". Знаеш ли кой е измислил колата, която караш,без която твоят живот е нула?А ти ще си по-кръгла нула без трошката която караш, най-вероятно от Германия.Чувал ли си за германският технически гений?Че повечето имена в техниката имат германски произход?Дори и разработките за атомната бомба тръгват оттам?Как ще чуеш, сред тази чалга и дрога.Друсай се спокойно.Всичко е наред.Има кой да мисли и за теб.Само после не ги обвинявай че те експлоатират.
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюеш "швабите". Но те измислиха колата която ти, и всички ние караме.Чувал ли си за германският технически гений? Предполагам , не.Къде ти? Сред всичката чалга как ще чуеш за АЕГ, много други,Че дори и атомната бомба откъде тръгват разработките, как ще чуеш,Слушай си чалгата и се друсай, всичко е наред.
72
7
 
7
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Те така и комунистите да бяха направили.Ама партиеца е лицимер....ен и некадърен.
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСВ започва през 39-та непосредствено след пакта Рибентроп-*** от 23.08 за ненападение + секретен протокол за разделяне на "сфери на влияние" и взаимно икононическо сътрудничество: от СССР - суровини, от Г-я машини и технологии. Сталин нахлува в Полша две седмици след Х-р. Отделно, огромна заслуга има и Мюнхенското съглашение м/у Англия и Германия, които предават на Х-р чувство за безнаказаност. Американските капитали наляти в Г-я в предвоенните години-и това също. Причини-бол...
70
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната започва Сталин, извършвайки тотална мобилизация и премествайки ударните си армии по границите с Германия. Абсолютно по същия начин започва и Първата световна - само че тогава немците обявяват война и изчакват руснаците да настъпят.
69
21
 
3
 
! Отговори
демократ историк преди 4 години
Хитлер не е започвал войната, войната започна Сталин и СССР които вероломно нахлуха в Германия.
68
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците не са нападали Русия и не са избили 25 милиона руснаци, по простата причина, че Сталин ги е бил вече избил. Немския народ е влязъл в Русия за да освободи руснаците от тиранията на Сталин и да им донесе демокрация, немския народ не са знаели за престъпленията на Хитлер и неговата нацистка шайка.
67
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците не са изнасилвали рускини по простата причина, че рускините сами са им се предлагали . А освен това в немската армия си е имало легални публични домове.
66
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩе се нacеpeте от злоба срещу СССР,а сега си представи,че СССР го нямаше и психопата Хитлер управлява света.Когато виждам на кадрите паническия страх в очите на нашия цар Борис при срещата му с Хитлер,представям си какъв ад щеше да е света сега.
65
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната започва СССР, а не Хитлер.Тотална мобилизация и изнасяне на ударни сили по немската граница е означавало само едно - подготовка за война. Добре, че Хитлер ги е наказал подобаващо.
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИдеалистТи чуваш ли се какво говориш изобщо?!Какво "достойнство" намираш в тези масови убийци и психопати,затрили цяла Европа?*** да се лекуваш!Аз не одобравям тези масови убийства и терор.
63
4
 
6
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
Какви глупости си написал....че кой ще си позволи силна Русия...след 45г. имаше студена война...сега,има санкции..тъй като нямат смелост за пряк конфликт...преди Хитлер Бонапарт...Европа не иска силна Русия...камо ли Хитлер
62
8
 
16
 
! Отговори
факт преди 4 години
Поклон пред светлата памет на загиналите. Истински хора с чест и характер на самураи. Жалко че се сбиха с руснаците и загубиха войната. Трябваше да си запазят договора и да разделят света както стана след 1945 година.
61
6
 
6
 
! Отговори
Вярваме бе, как... преди 4 години
Вярваме, вярваме че Хитлер и нацистите са избили немския народ, щом Бялата роза така казва, значи Хитлер и нацистите са избили немсия народ и после са се отправили в Русия кудето са палели, изнасилвали и морили градовете с глад и са избили 25 милиона руснаци, но немския народ не е знаел за това, и как да знае, като е бил избит от Хитлер, вижте Бялата роза как Хитлер избива немския народ, немския народ винаги е бил против Хитлер и постоянно е правил революции, затова Хитлер го е избил.
60
8
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
да оставим политиката на страна пичове,това което ми е интересно дали тези нацита не са се изръчкали ,като за последно преди да глътнат цианида???Туй е важното ,как мислите вие :)
59
4
 
1
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Съжалявам за правописа, в метрото съм и с телефона . Навилваха , голями ...
58
10
 
7
 
! Отговори
Леле до 74 преди 4 години
И не само германски! Помня разказите на баба ми: мръсни, с едни такива голямо гугли на главите и слама в брадите им- навикваха и убиваха наред!. Паметника ТРЯБВА да се премахне заради нашата лична национална чест, с после заради немкините. Не сме германци, българи сме, извинете, че напомням.