Възходът на културата от "самотници" в Япония. Задава ли се соло обществото?

Все повече хора се отказват от груповите занимания
19 яну 2020 21:04, Нели Христова
63
Възходът на културата от "самотници" в Япония. Задава ли се соло обществото?
Снимка: БГНЕС

Benjo meshi (тоалетен обяд) е термин, който се ражда от притеснението на японците, че ще бъдат видени на публично място без приятели. Преди десетилетие пред това да се храниш сам, те избират да се хранят в тоалетните, за да избегнат срама някой да си помисли, че са самотни. Но днес Япония се променя. Все повече хора осъзнават, че понякога им трябва усамотение.

Сред тях е и барманката от Токио Мики Татейши, която работи в заведение само за хора, дошли да изпият по едно питие соло.

Бар "Хитори“ отваря през 2018 година и предлага само единични маси. Бизнесът върви добре, тъй като все повече хора приемат идеята да излязат сами, пред това да се крият в тоалетната. Някои от клиентите идват, за да останат насаме със себе си, а други – за да завържат ново приятелство.

Според Татейши хората са привлечени от бара заради политиката му – в него няма големи и шумни групи или редовни клиенти, които излизат за петъчното си питие, които биха изплашили самотниците.

"Мисля, че това е рядкост, казва 29-годишният Кай Сугияма пред BBC, докато отпива от питието си. - Японците живеят живота си на групи. Те обичат да правят разни неща в компанията на други хора. Нямаме културата да се наслаждаваме на живота сами.“

"Хитори“ (от японски – един човек) не e единствения пример как бизнесът се адаптира към тази промяна. От срещи, до нощен живот и туризъм, нови опции за хората, които искат да правят нещо сами се появяват постоянно.

След Benjo meshi се появява нов термин ohitorisama – хората, които имат желание да вършат нещо сами, без да им пука какво мислят останалите за тях.

Силата на един човек

Ohitorisama означава "партия от един“. Ако потърсите този хаштаг в Instagram, ще намерите снимки на стотици хиляди японци, които са излезли на вечеря, кино, къмпинг или друго приключение, напълно сами. През последните 18 месеца, все повече и повече хора заявяват любовта си към ohitorisama.

Последната тенденция се нарича hitori yakiniku – група от хора сядат около кръгла маса и пекат месо на грил, което после изяждат. След появата на ohitorisama, единственият, който си похапва вкусно, си самият ти.
Дори и караокето се превръща в соло занимание.

"Желанието за караоке за 1 човек е скочило с 30-40%”, казва Даки Яматани, ПР на компанията за самостоятелно караоке "1КАРА“.  А местата за караоке не са малко – често те са в многоетажни сгради, където компаниите са обособили стаи с различни размери, за да приемат различни по големина групи. За да отговори на новата тенденция обаче, “1КАРА“ отваря стаи с размерите на телефонна кабина, които са подходящи за хора, решили да попеят сами.

В Япония, както и навсякъде по света, питието вечер често се споделя с колеги и приятели. Вечерите също са споделени. Така че движението ohitorisama представлява голяма промяна.

Но какво подхранва тази промяна?

За много нации това, че си сам не е голяма изненада. Всъщност да изпиеш питие сам или да почетеш сам книга в бар, да отидеш на кино без компания, или да похапнеш не е толкова необичайно за Западните култури. Но в Япония да си част от група означава престиж и подобно социално движение е наистина "голяма работа“.

Цялото население на страната от 125 милиона души е събрано на архипелаг малко по-малък от Калифорния, а много голяма част от тази територия е заета от планини, които са необитаеми. Мястото винаги е било оскъдно затова японците е трябвало да се научат да се вписват сред другите.

"Япония е малка страна и всеки е трябвало да се научи да съществува съвместно с другите, казва Мотоко Мацушита, старши консултант в най-голямата японска фирма за икономически изследвания. Тя изучава произхода на ohitorisama и бъдещето му. - Трябваше да се фокусираме върху това да живеем заедно в хармония, затова натискът от обществото да правим нещата в групи е толкова голям.“

Този натиск се увеличава с появата на социалните мрежи, където лайковете и броят на приятелите в листата ни определят колко сме значими. Но според Мацушита, прегряването от 24-часовата комуникация с хора е довело до появата на ohitorisama.

През 2008 година социологът Дейсуке Цуджи измисля термина benjo meshi. Той установява, че повечето студенти се хранят в тоалетните, не защото им е неприятно да се хранят сами, а защото се страхуват, че връстниците им ще си помислят, че нямат приятели.

Но вече социалните конструкции, като това, че всеки трябва да се омъжи и да има деца, се променят. Все повече хора прекарват живота си сами. А това води и до друго – тази година са се родили рекордно малко деца в Япония. Все повече хора вече приемат и идеята за развода.

Това, че искаш да правиш неща сам, също така не означава, че непременно трябва да живееш сам – майки на три деца оставят съпрузите си веднъж седмично, за да отидат на караоке сами или пък на ски, за да останат насаме с мислите си.

Светът се променя

Не само Япония преминава през социалните промени, които водят до ohitorisama. Целият свят се тресе от тях – раждаемостта спада, все по-малко хора сключват брак, нациите застаряват.

Много държави виждат възхода на онези, решили да живеят сами. Само в Лондон търсенето на апартаменти за един е скочило със 128% за 30 години.

По целия свят се образува "супер соло обществото“, което включва младежи, които никога не се омъжват или възрастни хора, които решават да останат сами, след като са овдовели. Това е бъдещето не само на Япония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Котю преди 4 години
Д о АнонименМи ако стане късо?... Ша има ъ *** друса док'ът *** намери някой!...:)))
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Не е така.Обикновено беседата с мистър полицай в районното се проваля.Казва ти като искаш да се защитаваш си купи газов пистолет или се запиши на бокс.
50
0
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 4 години
Роми де.
49
1
 
3
 
! Отговори
До Русия преди 4 години
Русия има този проблем от втората световна война,милиони жени нямаха шанс да се омъжат и прекарваха живота си в самота.
48
3
 
4
 
! Отговори
Макитоши преди 4 години
Чудесна новина за природата-има хора има проблем, като няма хора природата е ок;)
47
3
 
30
 
! Отговори
Грамофон преди 4 години
Интелигентният човек може и сам. Свръхинтелигентните хора се уморяват от шумотевицата, блъсканицата и комуникацията с посредтсвени индивиди.Посредствените индивиди имат нужда да следват някого и да се асоциират с някого. Имат нужда от чуждото одобрение. Именно те са стадото.
46
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световните кукловоди си знаят работата. Ако не могат да редуцират населението с война, ще го тласнат в такива неща като LGBT общества, соло общества, феминизъм, и тем подобни извращения, които да разсеят хората от мисълта да се размножават. А стадото се управлява лесно, даваш му да консумира непрекъснато и веднага те избира на власт!
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусияЗащо си мислиш, че в милата ти Фашия, при режима на хипофизника с фроидистки комплекс,е по-различно.
44
8
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Само бесен комунизъм за такива като теб. Никаква възка с външния свят...само руски и бг филми...стригане и домашна лютеница.Ще ревеш за малко либерализъм...ама..пак..с дървото по главата..да то дойде акъла.
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там където ,сутрин не издоиш крава ,илиовца,семейство,няма как да се отпечата.Панелките доказват постепенно това верую.Високите сул,ьо и пу,льо(олигарсисъсипаха възможността да съществуванормалният код на човека.Днес ,чакамевода от борисов,въздух от фандъковаи ...все чакаме.Е, те тия дето хапват втоалетните,защо неизлязат заедно назаведение.Ние да има и пътем и в рейсасе тъпчем и си пийваме.Да се направиизкуствено преселение на народите,тада се промени емоцията и начин на хранене.
42
6
 
3
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Нали сменихме чипа ей го ризила.
41
3
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
като се пукне либераския цирей, ще се юрнат в обратна посока
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45, гузен си май. А че чипът ти е за смяна, е твой проблем.
39
11
 
17
 
! Отговори
Хан Соло преди 4 години
И така един ден, след дълго звънене и тропане по вратата, накрая я изкъртват и те заварват вмирисан/а и вкочанен/а на дивана, със зинала уста, пълна с пуканки или чипс, стиснал/а като последно спасение дистанционното в ръка, с опулени очи и идиoтcкa гримаса на лицето. После те изхвърлят на *** като стъпкана xлебapка. И толкоз...
38
4
 
22
 
! Отговори
европейскинеандертал преди 4 години
умни хора са японците, затова като европейците просто ще изчезнат...
37
16
 
8
 
! Отговори
еколог финландец преди 4 години
Това отчуждение между хората е отговор на планетата. По този начин планетата намалява човешката популация чрез отчуждаване. Ако хората не разбират , преминава към по твърди мерки - пандемии, земетресения, вулкани, разломи, потопи. Планетата сама си регулира популациите, ходещи по кожата и.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качестваната семка не се размножава мно.Факт.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте писали тьпотии, в БГ всеки може свободно да притежава оръжие. Само трябва да си психически годен и да изкараш курс за боравене. Само че носенето на оръжие е сложна процедура и не си струва чак толкова.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 179.Това се дължи на фактът че в Бг не се продава свободно оръжие като в САЩ.Давам пример.Вървиш си по улицата и някакъв цъpвул ти се прави на голям мъжкар.В компания е или е видимо по-силен физически от теб.Иска бой,борба въргал изобщо неква драма която да завърши като той е в ареста а ти в болницата или гробищата.Ако всички имаха пистолети колко дълго щеше да е жив този дразнител?Хубаво ти си пацифист няма да го гърмиш ,но някой друг?И като се изчистят малко ще се оправи и държавата.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отивам да вечерям в клозета.