Хакна ли Мохамед бин Салман телефона на Джеф Безос?

Наистина ли богаташите в целия свят са толкова свързани един с друг?
22 яну 2020 19:27, Нели Христова
10
Хакна ли Мохамед бин Салман телефона на Джеф Безос?
Снимка: БГНЕС

Най-богатият човек на света и саудитският принц си изпращали съобщения един ден...

Това изречение най-вероятно звучи като началото на добър виц, но всъщност, според информация на The Guardian, именно това се е случило между собственика на Amazon Джеф Безос и Мохамед бин Салман. Същият този принц, вероятно отговорен за смъртта на журналиста Джамал Кашоги.

Двамата си изпращали съобщения в WhatsApp, а тук историята става дори и още по-забавна. Безос получил видео файл, който се оказал заразен с вирус. Той източил част от данните в телефона на бизнесмена и ги изпратил на принца.

Дали историята е истина или не, не е ясно. The Guardian се позовава на анонимни източници.

Но ако приемем случая за чиста монета, то той разкрива много за начина, по който са свързани най-богатите хора в света, а и предизвиква въпроси –

защо един принц ще краде данни от телефона на Джеф Безос?

Може и да е заради любовния му живот, а може и да е заради факта, че Безос е също така собственик и на Washington Post, изданието, което публикува много материали, написани от Кашоги, пред той да намери смъртта си в Турция.

Има толкова много факти, които са неясни за размяната на съобщения между Безос и принц Салман. Но идеята, че двамата "просто са си чатили“, когато "единия е пуснал хак на другия“  предизвиква "въздишки и възмущения“.

Но въпреки специфичното обвинение, Безос още не е направил коментар по темата.

Посолството на Саудитска Арабия пък заяви, че обвиненията са  "абсурдни и ще бъде започнато разследване" по случая. "Официалното" съобщение бе публикувано в Twitter. Ала и двете страни още не са коментирали най-важния въпрос, предизвикан от скандала - познават ли се двамата богаташи?

Може и да не е така, може би имената им са въвлечени за да се създаде обикновен скандал, но малко са хората, които имат толкова пари, колкото Безос и Мохамед бин Салман. А пипалата на голямото състояние са дълги. Скандалите, като този с Джефри Епстайн например, показват, че има най-различни връзки между хората от върха на икономическата пирамида.

Този вероятен конфликт между собственика на Amazon и принца на Саудитска Арабия показва и още нещо – богатите хора не обичат да работят заедно и към общи, дори и мрачни цели. 

Разкритието идва точно навреме – в началото на икономическата среща в Давос. Стотици частни самолети кацат в швейцарският курортен град, а елитът стои и кротко обсъжда икономическите панели. Давос е една от тези институции, които свързват богатите по света.

Растящото глобално неравенство означава, че паралелно с това се увеличава и властта на ултра богатите – само през изминалата година 500-те най-богати хора са увеличили богатството си с 1,2 трилиона долара. 400-те най-заможни хора в Америка пък имат толкова пари, колкото най-бедните 1,5 милиона американци. Оказва се, че богатите хора дори не са голяма група, която да оформя горната средна класа. Не – те са едва няколко хиляди души в целия свят, които представляват една малка вселена.

В резултат на това ултра богатите са се изолирали от останалия свят. Техните животи нямат нищо общо с тези на останалите 99,99% от нас. Те са свързани помежду си по същия начин, по който са свързани кралските семейства из Европа, но, разбира се, в доста по-различен смисъл.

Но в известна степен, парите им са преплетени и с живота на обикновените хора. Например, когато Кашоги бе убит и се появи информацията, че вероятният поръчител е Мохамед бин Салман, паника обзе Силиконовата долина. Саудитският капитал преминава през безпрецедентно големия фонд на SoftBank, който пък финансира компании като Uber. Ако нещо се беше случило с авторитета на  Мохамед бин Салман, какво щеше да се случи с финансирането на технологичните компании? Истината е, че животът на милиони хора зависи от решенията на шепа бизнесмени, събрали в ръцете си толкова голямо богатство.

Разбира се, милиардерите все още са хора, които крачат по Земята. Джеф Безос може и да тренира, но той не е Батман със свои супер технологии. И той използва WhatsApp като 1,5 милиарда души на Земята. Всъщност в този аспект богаташите приличат много на нас – и те пишат глупави неща в Twitter и си изпращат голи снимки.

Разбира се, всички ние може да си пишем в WhatsApp, но едва ли имаме екип от хора, които могат да създадат вирус, който да хакне врага. Нито пък падението ни по някакъв начин може да доведе до колапса на Силиконовата долина.

Социалните мрежи може и да работят еднакво за всички, но парите – не. Приходите на средностатистическото американско семейство са около 100 хил. долара на година. Състоянието на Безос е 115 милиарда долара. А и неговите пари имат различни свойства. Нормалните семейства плащат за дома си, за храна, събират средства в пенсионни фондове. На Безос едва ли му се налага да мисли такива неща.

Хубаво е да си мислим, че икономиката е място, където може да царува малкия бизнес, ала са нужни много продажби, водопроводни услуги или маршрути с Uber, за да натрупаш дори 100 хил. долара.

И докато е някак си познато и дори приятно да мислим, че Безос търси подходящото си гифче, което да прати на принца на Саудитска Арабия, урокът не е, че богатите използват приложения също като нас, а това, че те са толкова различни и... толкова дълбоко свързани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Изключително нелепа статия!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ги сравнявате пък тия двамата?Бин Салман е принц - роден със златна лъжичка в устата и петролни кладенци в двора.Аллах му е подарил всичко наготово.Джеф Безос само преди 20 години е препакетирвал колети по 20 часа на ден в някакъв миризлив гараж и е мислил какво трябва да е амазон. Живото олицетворение на американската мечта - от дупката до най-богат човек за 20 години.
7
0
 
2
 
! Отговори
Бин Чаршаф шалвар преди 4 години
Тези Салами и др ще хакат камилите когато измислят алтернатива на петрола. Тогаеа пак ще крадът камили и кози от съседите си.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
". 400-те най-заможни хора в Америка пък имат толкова пари, колкото най-бедните 1,5 милиона" бедняк да си в щатите.Айде сега посмятайте малко и си коригирайте глупостите си.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям праз..голема новина,забогатели на гърба на народа си
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа е че тоя е толкова стиснат,че не му се плаща за нищо което не му заплашва животът.Нали имаше скандал че в една от неговите фирмени сгради бил монтирал подслушвателни и камери в тоалетните за да засича колко време някой ползва тоалетната и в краят на месеца му сумира секундите и реже от заплатите.Да,човек имащ купчина долари сразмерите на голям хълм трепери за всеки цент.Сигурно не може да спи ако похарчи 5-10 долара за антивирусна.То тва неговото си е проклятие.
3
2
 
2
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 4 години
Не разбрах кое е толкова чудното, че са имали контакт двамата. Не е задължително да са си говорили коя има по-хубави...очи. И сащ и русия, сев корея и др. имат разногласия, но има някакви контакти между тях, лидерите им се ръкуват, като се видят. Няма как на такова ниво да се държиш, като мутра и да ходиш да се биеш за парко място с врага.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единя лешояд краде от другият няма що.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз и ЦРУ не може го опази вече ...