Бирата стимулира мисловния процес и още нещо за пивото

Съдържа фибри, които помагат на храносмилането
32
Бирата стимулира мисловния процес и още нещо за пивото
Снимка: Pixabay

Руски сайтове, цитирани от БГНЕС, разказват най-интересните факти за бирата, които дори и заклетите й любители не знаят.

1. Бирата е една от най-старите приготвяни напитки в света. Тя вероятно датира от началото на неолита, тоест около 9500 г. пр. Хр.

2. Първите професионални пивовари са били жени, наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения били смятани за толкова важни, че били единствените, на които било разрешавано да произвеждат напитката.

3. Древните египтяни построили пирамидите, докато пиели бира. Според Патрик Макгаверн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза получавали около четири литра бира на ден. Не става ясно поради какви причини напитката е предлагана на работниците.

4. Бирата е полезна за сърцето. Е, трябва да е в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на една бира на ден с алкохолно съдържание до 5%.

5. Бирата е естествена бариера срещу камъни в бъбреците. Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.

6. Бирата стимулира мисловния процес. Е, след 1-2 бири едва ли ще станете гений, но напитката стимулира креативността.

7. Пивото е полезно за зрението. Канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото ни и да предотврати катаракта на очите.

8. Бирата понижава кръвното налягане. Изследователи от Харвард установяват, че умерената консумация на бира води до по-малка вероятност от високо кръвно налягане.

9. Напитката заздравява плътността на костите. Според проучване на американския университет “Туфтс” хората, които пият по една-две бири на ден имат 4,5% по-висока плътност на костите, отколкото тези, които не пият бира изобщо. Според изследването, обаче, тези, които пият повече от две бири на ден, имат 5,3% по-ниска костна плътност.

10. Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.

11. Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: бира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, Кире! Прага и Братислава! Най-доброто на света! Аз съм тук и потвърждавам,че бирата е РАЗКОШНА! това в БГ не е бира а пикня
19
1
 
3
 
! Отговори
българската преди 4 години
До зеленскиразредена и спиртована не е лагерувана и отлежала!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм в Канада. Тук Хайнекен се нарича Зелената бира и има много висока репутация. Пробвах я - бълвоч. Като бях в България я пробвах и ми хареса.Направих спец експеримент. Канадския хайнекен е здраво разреден.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бирата създава предпоставки за камъни в бъбреците понеже действа изключително киселинно на организма.
16
2
 
2
 
! Отговори
Предишния преди 4 години
Бира пия без мезе. Пия и вино, но твърд алкохол пия по 1л на година. За коледа се награждавам с едно Гленфидич и си го изпивам през ваканцията без лед и мезета.Докато отслабвах и сега пак си пия бира по 2 л./ден.Не ям много, но се движа здраво.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните 10 години пия по 2 л. Бира на ден.Преди една година бях 97 кг и мислех, че съм 183см, както цял живот. Обаче... таз година станах на 60 години. И реших, че е време и ся тежа 82 кг, но не туй ме изненада, ами взех, че се премерих и съм 179 см.Баси!!!!Но се чувствам ок!Може би ще сваля още, но щевидим.:-)
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хмела е братовчед на канабиса .. големите корпорации ни вкарват в зависимости консуматорски
13
2
 
15
 
! Отговори
жаден преди 4 години
Очаквам с нетъпение статията за гроздовата ракияжаден пациент на д-р Радева
12
5
 
5
 
! Отговори
Да преди 4 години
Браво! За първи път една истинска статия! Само не отслабвам за момента, но смятам, че на 170 см, 105кг не са много.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За истинската може, ама за нашата не съм сигурен......
10
1
 
6
 
! Отговори
смок преди 4 години
Бира не се прави с царевица. Амин!
9
1
 
17
 
! Отговори
На здраве преди 4 години
Тази реклама е за идващото лято и най вече за тия които не пият бира!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от бирата се отслабвало, сигурно затова е измислен "ироничния" израз "бирено коремче"...От бирата действително се отслабва поради това че е деуретик. Коремчето се прави не от бира, а от "мезето" което се консумира с бирата- пържени картофи, луканки, сужуци и други мазни храни.
7
3
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Първите ПРОФЕСИОНАЛНИ пивовари са били жени, наречени BREWSTER. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения били смятани за толкова важни, че били единствените, на които било разрешавано да произвеждат напитката. Недейте заблуждавате хората. BREWSTER е на английски и е пивовар. BrewsterS е пивовари. В Месопотамия и Египет едва ли са знаели английски. Бирата в Египет е далеко от сегашната ни представа за бира. Била е напитка предимно от билки и семена....
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехе, още в древна Месопотамия преди 7000г ли е имало акцизи
5
2
 
26
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Бирата в БГ отдавна не е това, което трябва да бъде.
4
2
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Какво намесваш тая *** в красивата история за бирата?! Недей се излага...
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер статия, НО пивото, което масово се консумира у нас, няма нищо общо с истината. Затова се купува само немска бира, направена по немския пивоварен закон. Шуменско, Пиринско, Стела Артоа, Бургаско- всичките тия *** са с царевица. Евтинджос. И масово хората ги купуват, нямайки идея какво пият... Купувам основно вносна бира. От нашите тук-таме може да се каже, че има нещо смислено- Витошко лале, Гларус, ама цените им са по-високи от на автентична немска или чешка бира.
2
4
 
18
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
КАКВА БИРА Е СЕГА----ХИМИЯ
1
2
 
34
 
! Отговори
сърцето ми направо.. преди 4 години
Прави са, не мога да мисля без бира. След втората ми теква мисълта . След третата се развързва езикът. Щастието идва към 4-5 бира.