Ани – градът на "1001 църкви", конкурентът на Константинопол

След завладяването му от селджукските турци, той е опустошен
21 фев 2020 19:13,
14
Ани – градът на "1001 църкви", конкурентът на Константинопол
Снимка: БГНЕС

Град Ани, или както са го наричали хората през Средновековието - "Градът на 1001 църкви", е ярък пример за това, че не всичко е вечно на този свят. През Х век градът е съперничил с Константинопол, а днес от него са останали само руини. Повече от 300 години градът е дом на "призраци".

Още по темата
Крепостта на Ани се е появила през V век. X и XI век се смятат за времето на неговия разцвет. От 961 до 1045 година "Градът на 1001 църкви" е бил столица на Анинското царство, което получило названието "Велика Армения", обединявайки голяма част от древните земи на арменците.

Защо градът е получил това поетическо название? Причината е ясна -  тук са били построени много църкви, като голяма част от тях били изключително модерни за времето, в което са били строени. Градът е бил архитектурно съвършен и изключително красив. Всички пътешественици, които минавали през него, оставали с прекрасни впечатления.

Ани се е намирал на пътя на множество религиозни маршрути и е сочен за един от най-богатите на изкусно технически и естетически построени религиозни сгради, дворци и крепости.

Разбира се, че красивото название "Градът на 1001 църкви" е преувеличено, но археолозите са успели да открият над 40 храма, различни кули и мавзолеи. Според тях, ако разкопките бъдат продължени, ще се открият още много църкви и красиви здания.

Главната забележителност на пустия град е Катедралната църква на "Света Дева Мария", построена от коралов кирпич. Църквата е пострадала сериозно от силни земетресения. Архитект на красивия храм е арменеца Трдат, който е построил и прекрасния купол на символа на Константинопол – църквата "Света София".

По време на разцвета си Ани е наброявал 100 – 200 хил. души, което го прави съизмерим за времето си с Константинопол, Багдад и Кайро. След завземането му от селджукските турци, градът е унищожен, а по-голямата част от населението е избито или взето в плен.

До Руско-турската освободителна война, 1877-1878 година, останките на Ани са били в пределите на Османската империя. След победата на Руската империя, районът и самият град са предадени на руснаците. Те започнали да провеждат археологически разкопки, които разкрили голяма част от богатствата на "призрачния" град. След края на Първата световна война и обявяването на независима Армения, град Ани става част от арменската държава, но не за дълго. Турция през цялото време желае района и успява да си го върне през 1921 година, когато окончателно побеждава Армения и присъединява отново стария арменски град в пределите си. Има сведения, че голяма част от разкритите останки са били унищожени.

В момента останките на "Града на 1001 църкви" се намират във военната зона между Турция и Армения. Никой не се грижи за богатствата на древното чудо, оставяйки го на разрушителното влияние на природните стихии. Градът е обитаван единствено от "призраците" на отминалите епохи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
де стъпи турски крак - трева не никне. 500г бехме под турско, са 30г. управляват в сянка.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩирлицДа ти кажа , първите християни са от Сирия,а и тези от Армения,гърци тогава не е имало,имало е мулти-култи византийци.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арменците са ни братя по съдба,четете стихотворението "Арменци""Изгнаници клети, отломка нищожнаот винаги храбър народ мъченик,дечица на майка робиня тревожнаи жертви на подвиг чутовно велик -далеч от родина, в край чужди събрани,изпити и бледни, в порутен бордей,те пият, а тънат сърцата им в рани,и пеят, тъй както през сълзи се пей. ............................................... "
9
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Архитект на красивия храм е арменеца Трдат, който е построил и прекрасния купол на символа на Константинопол църквата "Света София".Доколкото знам,църквата Света София е построена от милетските гърци Антимий и Исидор.Та горенаписаното леко ме хвърля в смут,ама може и да има нови разкрития по въпроса,знам ли?
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армения - древен народ, древна земя! Първата християнска държава. Имат моите уважения.
7
9
 
18
 
! Отговори
Григорис Паликарски преди 4 години
Турция трбва и ЩЕ върнат 150 000 кв.км ЗАПАДНА АРМЕНИЯ-- на Армения !ЛЕНИН ПРЕДАДЕ ГЪРЦИЯ И АРМЕНИЯ В 1921 ГОДИНА !АНАТОЛИА = ГЪРЦИЯ И АРМЕНИЯ + ГОЛЯМ КУРДЕСТАН...ТУРЦИТЕ В МАНДЖУРИЯ И ПУСТИНЯТА ГОБИ--ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ, ТАМ ЩЕ СИ ИДАТ ПАК .
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и какъв е изводав състава на руската империя армения е просъществувалакато независима държава не еи след 21 година което е останало в СССР е било армения и сега е арменияи най-голямата арменска църква се намира в москва- не в истамбул или някъде другадеизвода всеки малък народ който се е залепял за руснаците е оцелявал като народза грузия да не говорим на колене са се молили на руснаците да ги вземат в империятае и сега има народности с по няколко хиляди човека на са живи и са народнос
5
6
 
6
 
! Отговори
pesho преди 4 години
До хмКак не строят, толкова много джамии и чешми са построили!!! БУХАХАХХА МУХАХАХАХАХАХ
4
9
 
7
 
! Отговори
ЦАРИГРАД преди 4 години
Градът на Кесар - канасубиги Тервел, Цар Симеон Велики! Също и Княз Борис
3
11
 
32
 
! Отговори
хм преди 4 години
че ако не са турци, кои да са? само рушат, нищо не строят
2
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Велики Преслав е конкурирал Константинопол. Потърсете специализирана литература, ще научите интересни неща.Новодошлите да присъстват ва земите ни са направили каквото са могли - рушили, трошили, грабили. Но крепостните стени на Преслав оцелели до 19-и век. Едва тогава качественият камък свършил работа на "присъстващите" - станал на чакъл при построяването на Хиршовата железница.Та така.Но актуалният въпрос наистина е "Кой ще плаща обезщетенията за всички тези поразии?"
1
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция да плати подобаващо обезщетение.