Лудият Майк: От шофьор на лимузина до безразсъден смелчага

Той многократно лети със своята ракета, знаейки за опасността
24 фев 2020 14:58, Нели Христова
42
Лудият Майк: От шофьор на лимузина до безразсъден смелчага
Снимки: БГНЕС

Дали съм сигурен, че Земята е плоска? Не. За това искам да отида в Космоса и да проверя.“ Това казва Майк Хюс, когато е запитан дали е напълно убеден във възгледите си, че планетата ни не е кръгла. Хората го наричат "Лудият Майк“, тъй като е повече безразсъден смелчага, отколкото учен.

Още по темата

Но преди да се превърне в "Лудия Майк“, Хюс е просто шофьор на лимузина.

Цели 12 години той работи зад волана, возейки богаташи и известни личности. През това време взима участие в състезания с мотори и стартира в НАСКАР. В книгата си „Какво знае един шофьор на лимузина за НАСКАР“, която излиза през 2007 година, Майк описва как е променил автомобилното състезание. Той разкрива пикантни тайни от пистата и как останалите шофьори са взимали идеи от него.

Ала през 2008 година той решава, че състезанията не са му достатъчни. Превърналият се в „най-известният шофьор на лимузина“ иска да подобри рекорд на "Гинес“ за най-дълъг полет с... лимузина. И успява. Той изминава 31 метра с Lincoln Town Car, а рекордът е валиден и до ден днешен. В едно от последните си интервюта Майк заявява, че иска да подобри собственото си постижение. През всички тези години той има и още една мечта – да остане в бизнеса с лимузини, но не като шофьор, а като собственик на компания.

Няколко години по-късно Майк решава да се провъзгласи сам за учен. Разчитайки на опита си от НАСКАР, той започва да строи ракета, с която да се изстреля в космоса. Заради това негово начинание той е на крачка от смъртта много пъти, а последният му опит в събота се оказа фатален.

През 2014 година Лудият Майк се изстрелва над щата Аризона и достига 419 метра височина само за една минута. След като се приземява, Хюс припада. Отнема му три дни, за се събуди и две седмици да проходи отново. Ала това не го спира.

Две години по-късно той обявява, че вярва в теорията, че Земята е плоска и започва кампания за събиране на средства. По сметката му постъпват 7875 долара, а планът му е прост – да построи ракета, с която да изпълни максимално много пътувания в космоса и да направи снимка на плоския земен диск.

Хюс започва работа по ракетата си и насрочва ново излитане – на 25 ноември 2017 година. Затруднения обаче го карат да отложи изстрелването, а новата дата е 2 декември 2017 година. Лудият Майк не излита и тогава. Властите са притеснени и не му дават разрешение, а той е категоричен: "Аз съм смелчага. Не си падам по авторитета и правилата.“

Още тогава той признава, че го грози голяма опасност, но отново категорично заявява "Плашещо е, но никой не си тръгва от този свят жив.“

Смелчагата започва и нова дарителска кампания, която да покрие разходите по отлагането на излитането. Тя събира едва 100 долара от нужните 10 хил. Въпреки това, на 3 февруари 2018 година, Майк прави опит да излети. Ракетата обаче остава на земята.

На 24 март той успешно поема към Космоса и изминава 572 метра със скорост от 560 км/ч. Този път след приземяването Лудият Майк няма наранявания. Ракетата му се чупи на две, както е проектирана да направи.

През 2019 година Хюс прави още два опита да излети, но и двата са осуетени. И така се стига до 2020 година, когато за пореден път Лудият Майк се опитва да стигне толкова високо, че да види дали земята е плоска, като фризби. Ала парашутът, който е основен за кацането му, се откъсва още при изстрелването на ракетата, която Хюс сам построява. Тя се разбива минута по-късно, а Майк така и не разбира, дали Земята е плоска.

Екипът, с който Лудият Майк работи по документалният филм за себе си – Rocketman, почете паметта му в Instagram като написа: "Навярно много от вас се смеят на Майк Хюс сега, но повярвайте ни, никой не се присмиваше повече на Лудият Майк от самия него.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само преди 100 години...никой не е можел да си представи че човек ще лети в КосмосаАма доста хора. Но обясни ми кое е *** в твърденията ми? Ома си мислиш, че ти си по умен ит хора живели преди 1000 години? Или преди 10000?Кое те прави по-умен? Образованието е трупане на знания, но определено не говори за по-голям капацитет. Какво друго? Мобилни телефони, джетове и ел.коли? Тук говорим за друга форма на организация и икономика, а не на висш капацитет.
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32Доста можеха да си го представят. О твоята теория е грешна. Ти твърдиш, че хората еволюирали едва ли не за 100 години.
38
2
 
34
 
! Отговори
Дарвин преди 4 години
Естествен подбор!
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОрганизаторАрхимед се пльоснал във ваната,водата преляла и извикал "Еврика!",водата се изплиска от ваната!А Нютон седял под едно дърво,една ябълка паднала и му цапардосала кратуната и той взел да вика ,че имало земно претегляне!
36
0
 
35
 
! Отговори
Организатор преди 4 години
Организирам групово скачане без парашути на *** от Аспаруховия мост! Да си проверят теорията както намерят за добре. Гарантирам вечна слава във всички форуми за конспирация!
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята е плоска, а Бойко Борисов е антикомунист.
34
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как тоя ***.ак ще обясни магнитните полета с "плоската" си земя?*** човек.
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята не е плоска,а е кръгла сфера,с хоризонт,с вулкани изригващи от ядрото на Земята,с атмосфера около Земята,с паралели и меридиани,не слушайте глупостите на разни откачалки,които ни убеждат,че съществувало НЛО,плоска земя и други лъжи,промивайки ума на хората,вярвайте само в точните науки!
32
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не ми го представяйте този за учен, защото се излагате жестоко! Човека е комбинация от безумна смелост и ужасна простотия - всъщност днес това е на голяма почит, особено в Холивуд. Нищо чудно сега да заснемат филм във възхвала на героичната му простотия.
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 31Що приказваш отново тъпотии, бре? Само преди 100 години...никой не е можел да си представи че човек ще лети в Космоса За какви 40 000 години ми говориш?Кой човек само преди 35 години ще може да повярва, че 2000 обикновени филма по час и половина времетраене ще се съберат само на една плочка хард диск с размери 10 на 15 сантиметра на 1 см дебелина, а не в 1000 видеокасети, които да ти запълнят гардероба???
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А онези от пещерите са имали проблем, че не са имало достъп до информация и бе са знаели как да се възползват от интелекта си.Истината е, че баучнуят прогрес е отнел хилядолетия, но не сме еволюирали по никакъв начин от прададеите си през последните 30-40 000 години. Присто едни индивиди са били по-умни от други и с времето, сме натрупали нужнито познание, имали са и нужнито спокойствие (от себеподобни) да приложат наученто и днес, да живеем такъв добър и лесен живот.
29
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 29Това за което говориш то, се нарича мистицизъм и не е доказано от нито един сериозен научен труд.
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Приема това за обида и искам да знаеш, че не ми е приятно, да говориш така за мен.Та иначе за твърдението ти - не е вярно. В биологията еволюцията означава промяната на характеристиките на даден вид през поколенията, разчитайки на т.нар. естествен подбор. Не можеш да приложил думата еволюция, когато говориш за индивид, не и без да навлезеш в рамките на някаква артистична фриволнист. Австралипитекът не е имал скрит потенциал. Наследниците му са имало по-голям интелектуален капацитет.
27
2
 
32
 
! Отговори
До аз-ът преди 4 години
Не ти ли омръзна да ръсиш глупости. Ти си необразован...
26
2
 
37
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
охх поредната либерална дъвка...сега да рИвем за тоя...ШофЕрче, което си е повярвало, че е учен, инжентер, летец-изпитател и не нам си кво... Като повечето от "плоските" прочели една книга по физика и решиили, че са учени- МЕ НЕ СТАВА ТАКА. Този си остава шофЕр прочел 2 книги , но все пак шоФер. Оня к****** при Карбовски обясняваше, че НЯМАЛО гравитация, но не сме излитали щото сме били по-тежкки от въздуха. Да обясня на "плоските" при липса на гравитация понятието тегло не съществува !
25
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извънземните са му скатали погрешно парашута!
24
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 18 Вълшебното хапче се казва еволюция на индивида, ама ти откъде да ги знаеш тия работи, като си австралопитек!))) Ония от пещерите преди хиляди години викаш вълшебни хапчета са взимали за да станем сега такива?
23
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкият Майк!Поне разбра, че земята е твърда....
22
1
 
39
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Смелчаци са били Галилео, Коперник и много други незнайни учени убити от мислещите като тоя ментално увреден индивид.
21
4
 
32
 
! Отговори
СТРАШНАТА ИСТИНА преди 4 години
КОЙ И ЗАЩО УБИ ГАГАРИН И КОМАРОВ?!А ГРИСЪМ, УАЙТ И ЧАФИ?!ЗАМИСЛЕТЕ КОЙ И ЗАЩО ГИ УБИ?!!!