Лайв стрийм: Как китайската телевизия се адаптира към коронавируса?

Онлайн предаванията заместиха обичайните риалити шоута
28 фев 2020 20:45, Нели Христова
20
Лайв стрийм: Как китайската телевизия се адаптира към коронавируса?
Снимка: MANGO TV

Когато вирусът се разпространи светкавично в Китай, милиони останаха заключени в домовете си. Сред тях и водещите на живите предавания по телевизията. Но индустрията реагира бързо на появилия се проблем – вместо живи предавания и риалити шоута, по телевизията в поставения под карантина Китай започна да излъчва... лайв стриймове.

В Китай има повече от 524 милиона влогъри. Именно те - както обикновени хора, така и звезди, заеха мястото на живите предавания, които бяха рисковани за заснемане. От своите домове те предават на живо как пеят, готвят или тренират. Програмите, които пък имат жива публика, използват видео конферентни разговори. И все пак, въпреки промяната в жанра, всички влогъри трябва да са внимателни в това, което говорят по китайската телевизия.

Онлайн предавания

През януари Китай все още издигаше двете нови болници специално за болните от коронавирус. Техният строеж се предаваше на живо, а публиката му бе необичайно голяма. Осъзнавайки че поставените под карантина хора имат интерес към необичайни лайв стриймове, в Китай се появиха нови предавания като „облачните риалити шоута“. В тях може да участва всеки, който има телефон или компютър със силен интернет.

След 8 февруари в китайския еквивалент на YouTube, Youku, се повява готварското предаване Eat Well, което показва всеки ден различна кухня и човек, който си приготвя домашно ястие. Разбира се, това отново се случва благодарение на лайв стрийм. Предаването Games at Home пък изправя едни срещу други различни звезди, които изпълняват различни предизвикателства от домовете си.

Телевизията бързо се адаптира

От януари повече от 780 милиона души, повече от половината от населението на Китай, останаха по домовете си. Правителството ограничи движението в и извън страната, а появата на онлайн предаванията и желанието на властите по-голямата част от програмата на телевизиите да е покритие за коронавируса, ги постави в необичайна ситуация. За да се справят с проблема, телевизиите трябваше да се адаптират.

Така предаването Singer, което показва изпълнения на живо пред жури и публика, които ги оценяват, също се възползва от лайв стрийма. От 21 февруари участниците и журито отново бяха на екрана на зрителите, но този път в конферентен разговор от домовете си. По подобен начин гостите на Day Day Up дават интервюта, но също от дистанция. А предаването Street Dance of China, което още не е започнало, моли онези, които искат да се явят на прослушване, да изпратят видео, заснето в дома си.

Ухан – столицата на лайв стрийминга

Никой китайски град не бе по-подготвен да отговори на новата мода от Ухан. Още преди разпространението на коронавируса, градът бе познат като любимото място на китайските влогъри. Те са толкова много, че през декември 2017 година Ухан бе готов да започне да строи „лайв стрийм село“ със стаи за 100 влогъри, които да предават оттам. 

Влогърите в Ухан бяха добре оборудвани, така че след като на 23 януари градът бе блокиран, видео дневниците набраха още по-голяма популярност. В тях хората показваха всекидневния си живот под карантина. Разбира се, те не трябва да говорят нищо за правителството и дори за коронавируса. Онези, които се противопоставят на властите, понасят тежки последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До SichtpunktИ все пак започнаха с отличен бизнес шпионаж и перфекно копиране на последните научни открития които дори не бяха внедрени заради бюрокрация и така японците подцкочиха на траплина Имаше навсякъде наши програмисти и в Япония които им дръпнаха софтуера...Подобно се случваше и в Китай
16
0
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"От януари повече от 780 милиона души, повече от половината от населението на Китай," Има ли поне някаква истина в тоя буламач?
15
0
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"В Китай има повече от 524 милиона влогъри." Числата ги нямате за нищо, ей цялото население на Китай е под Милиард и четиристотин милиона. Сега видях и авторката на "статията" ви, както винаги *** Христова просто разцепва. Най големите шашкънии в този сайт са и запазена марка.
14
2
 
4
 
! Отговори
отСидней,Австралия преди 4 години
Лайф стрийм е нещо от хъба на инфлуенсърите и плеймейтките на маркета за фютчърси и бондове при мърч компанйте на съспенс
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братята да не са минали на диета не знам защо не са минали в Богров да огледат зоната че там снега е дошъл периодично
12
0
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Простете невежеството ми, колеги, но какво е лайв стрийм? Яде ли се, пие ли се или е резултат от непознаване на българския език?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Schisspunkt и другите кандидати ако има такива, защо не се изнесете за Китай да видите кон боб яде ли? Живял сьм 2г в Шенжен - Шеку и знам за какво говоря. Човек там не значи абсолютно нищо, само парите са от значение.
10
0
 
6
 
! Отговори
67294 преди 4 години
До АнонименПравото на живот и здраве, правото на образование и труд в този момент къде имат място - в Китай или у нас?
9
5
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Абе Sichtspunkt, кумуниза си е ***. Тук става въпрос за дресура, а не дисциплина. Дай ми за пример С. Корея тогава. Много си остър бе джанъм.Ако наричаш комунизъм държава чиято компания е в топ 10 на световните класации за най - голяма компания. Като икономика ще разминат САЩ. Имат учени, инженери, специалисти на топ ниво. На това ако му викаш комунизъм....?
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това там няма нищо общо с хартата за човешките права. Пазели народа от вируса .хах хах ха . Какво стана с протестите в Хонгконг? Онлайн ли са? Ха ха ха много сте плиткоумни иииии.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дисциплината е доброволна, дресурата е страх от бой и смърт. Питай уйгурите за това как се чустват при ***.
6
4
 
21
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 1.. Не се подигравай с Китай! Хората доказах на цял свят. Че са организирана нация.Видяхме за колко време успяха да построят болница и да започне да действа! За това време в БългарияД-р Борисов.Споменавам неговото име, Понеже той коли и беси в тази държава! Ако трябваше да действаме ние в подобна ситуация.Сигурно еким нямаше да успеем да съберем за толкова кратко време.А за материали те да не говорим. " Ами сега кой ще го плаща това"?! И т.н.т!-:)
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Schisspunkt, кумуниза си е ***. Тук става въпрос за дресура, а не дисциплина. Дай ми за пример С. Корея тогава. Много си остър бе джанъм.
4
3
 
3
 
! Отговори
Господин Вирус преди 4 години
Висуса ще изчезна тази година може би следващата. Както черната смърт уби над 60 милиона и така изчезна от самосебеси след време. А тогава медицината не беше толкова развита
3
7
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Китайците са една много стриктна и дисциплина нация за разлика от руските алкохоликами и американските бандюхи.Като един са!
2
0
 
19
 
! Отговори
31324 преди 4 години
До Бравос комюнисМислено проектирай в същите условия себе си и отечеството. Ще споделиш ли какво наблюдаваш? Да започнем с това, че в Китай децата учат он лайн, докато си стоят вкъщи поради заразата. а тук как би било?
1
12
 
7
 
! Отговори
Бравос комюнис преди 4 години
Матрицата ги е хванала напълно. Как се пороби една пета от населението на планетата!!! Еффтин циркаджийски трик с коронта.