6 трика, с които да подберете най-узрялата диня

Не гледайте да купите най-гладката и лъскава
15 юли 2020 14:19, Михаела Лазарова
17
6 трика, с които да подберете най-узрялата диня
Снимка: Istock

Когато купуваме диня се надяваме да уцелим най-сочната, добре узряла и сладка диня. Невинаги обаче имаме късмет. Добре узрялата диня има своите белези и можем всеки път да я подбираме, ако познаваме признаците за това.

По какво да различим добре узрялата диня?

Гледайте за ивици

Оцветяването на динята може да ви подскаже за нейната зрялост. Ако избирате зряла диня трябва да знаете, че наситеността на ивиците ѝ зависят от сорта. Въпреки това по-ясно изразените ивици подсказват за добре узряла диня. Зелените ивици на динята трябва да са наситени, тъмнозелени, а по-светлите между тях – по-кремави, светложълти. Ако динята е прекалено лъскава, вероятно е недобре узряла.

Погледнете дръжката на динята

Добре узрялата диня има кафява, леко изгнила дръжка, която стърчи изсъхнала. Дори основата на дръжката е кафява. Това е признак на зрелия плод. Ако дръжката и основата ѝ са зелени, динята не е готова.

Почукайте я

Почукването на динята ще ви помогне да прецените дали е узряла. Ако чуете дълбоко и кухо кънтене отвътре, това означава, че в плода има повече вода и вероятно е по-добре узряла от другите, които кънтят по-плътно при почукване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В природата, за да започне да зрее и да спре да расте на динята и трябва суша. Като се усуче 1 - 2 пъти на дръжката се имитира суша. Така динята полуестествено спира да раасте и започва да зрее.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На полето, когато динята достигне определен размер, се усуква дръжката и. Така спира да расте и започва да зрее. Така се назряват дините днес. Останалото са легенди.
13
0
 
3
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
Като малък знам че чичака им правеше един триъгълник с ножката .
12
1
 
5
 
! Отговори
Хубава статия преди 3 години
Браво на автора
11
0
 
1
 
! Отговори
атв преди 3 години
Диф Селянин казва истината. Имайте го предвид за българските дини. Затова се купуват дини в края на сезона.
10
4
 
4
 
! Отговори
атв преди 3 години
Колкото и да се блъска динята, не може да се разбере дали е зряла.Има обаче очевидни неща: колкото по суха е дръжката, толкова е по-одавна скъсана динята. Купуват се дини със зелени свежи дръжки. Колкото е по-голяма динята след определен размер, толкова е по-изкуствена. Хубавата диня е до 5 кг., освен ако не сте си я отгледали лично. Дините с кърваво червен цвят са с вкус на месо. Вкусната диня е по-скоро тъмно розова.
9
3
 
7
 
! Отговори
Диф Селянин преди 3 години
Да ви кажа как узряваме дините бързо за да ги изкараме по-рано на пазара, когато са скъпи - инжектираме им кравешка пиkня, така узряват по-бързо.
8
0
 
14
 
! Отговори
тТт преди 3 години
Тупате по динята с цяла длан, не със пръст. Все едно и биете лек шамар. Трябва да чуете кънтене, ако е узряла. Друго, страната, на която е лежала върху земята, трябва да е леко жълтеникава или направо жълта. Ако е светла или зелениката - значи не е узряла. И трето - напратив, узрялата диня е с лъщяша и гладка ***.
7
2
 
6
 
! Отговори
А.М.Салакис преди 3 години
Тези "трикове" са, меко казано, наивни. А това за дръжката на динята направо ме разсмя - сякаш дините ги превозват веднага от полето в магазина !А това с почукването не става само с обяснение , и то с две думи , а трябва да си опитал на практика .
6
2
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
благодаря, разсмя ме :)
5
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като пазарувате диня си водете член на ГЕРБ, почукването по динята и главата на гербаджията издават един и същи звук - кънти на кухо в дълбочина. И двете са узрели, динята за ядене, тиквата за съд.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на бай Тошо имаше дуни с черни семки имаше жълти дини с жълти семки. Дините ги пробеаха родителите ни като ги натиснеха а те пукаха. Сега всички дини са внос и са като месо. Няма да пукат няма да мукат. Берат ги зелени и докато ги докарат те узреят и станат на месо. Това не са дини това е отрова.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно е да береш дини от бостана - там може да се прецени - зряла ли е , зелена ли е... в магазина изобщо не знае човек кога е била откъсната , колко време е стояла по складове , камиони и т.н. па ако са ги брали некои аджамии гражданчета - ще е зряла ама друг път....колкото е зле да е неузряла , толкова е и да е презряла ...въпрос на късмет си е в магазина да се уцели оптимално зряла ...
2
7
 
32
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Оглеждате и на която пише ГЕРБ - нея избирате, и без да я похлопате, може да сте сигурни че ще кънти на kyх0 .
1
4
 
17
 
! Отговори
Иванчо шарлатанина преди 3 години
аз знам, че катро срежеш динята трябва даПръцка ако е узряла и сладка. е да, ама една продавачка така ме заблуди, режи диня иПърдия, аз си мисля че от динята, а тя сиПръцка. беше с много дълбоко деколте и големиГърди, колко съм гледал динята е ясно. е така се продават дини

Спонсорирани публикации