Как коронавирусът се отрази на най-стария ресторант в света?

Restaurante Botín отваря преди три века
8 авг 2020 21:51, Нели Христова
23
Как коронавирусът се отрази на най-стария ресторант в света?
Снимка: Flickr

Ресторант Botín в Мадрид, Испания за първи път отваря врати през 1925 година. Работи и до днес, което го прави най-стария ресторант в света според рекордите на "Гинес". Но заради пандемията от коронавирус Restaurante Botín е принуденн да затвори, както всички други заведения. 

"Бяхме съсипани. Ресторантът никога не е спирал да работи, дори и по време на Гражданската война в Испания. Моят дядо лично е държал Botín отворен", казва Антонио Гонзалес, генерален мениджър на ресторанта, пред CNN.

В Restaurante Botín се сервират само традиционни испански ястия - от cordero asado, което е печено малко агне, до cochinillo asado, което е печено прасенце кърмаче. Преди пандемията готвачът получава пратка агнета и прасета три или четири пъти седмично от региона Сепулведа-Аранда-Риаза, който е на около 100 мили северно от Мадрид. А салонът е впечатляващ. Гонзалес го нарича "музей-ресторант". Гостите могат да обядват в една от старинните стаи в четириетажното заведение, включително любимата на Гонзалес, винарската изба.

Преди близо три века френски готвач на име Ян Ботин отваря Botín. Ала тогава той е повече механа, отколкото ресторант. През 18-ти век заведението е готвело само храна, които посетителите носели. Това се дължало на факта, че продажбата на храна била забранена по това време, за да не навреди на други бизнеси. До 20-ти век ресторантът се предава в ръцете на семейство Ботин. Бабите и дядовците на Гонзалес го поемат през 1930 година и продължават да го разширяват.

В Botín са вечеряли и някои велики автори, от Ърнест Хемингуей до Ф. Скот Фицджералд, като Хемингуей дори споменава ресторанта в един от романите си.

Ресторантът посреща няколко поколения в салона си. И, за щастие, той няма да загуби "Гинес" рекорда си заради пандемията, която го принуди да затвори.

Заведението отново посрещна своите гости на 1 юли. Но те бяха само фракция от броя на хората, които идваха да хапнат сред автентичната испанска обстановка преди вируса. Гонзалес казва, че всеки ден е имал по 600 клиенти. А сега те едва стигат 60. Но мениджърът не губи надежда. Планът му е да стабилизира загубите си възможно най-практично и да се фокусира върху бъдещето.

"С нетърпение очаквам да излезем от кризата и да бъдъдем по-силни и по-добри от преди", казва Гонзалес. "Това е фантастична възможност помислим и да подобрим това, което можем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Сега вече знаем... преди 3 години
...кой е най-старият ресторант на света. Добра реклама в трудни времена!
16
0
 
1
 
! Отговори
Каменов преди 3 години
Ресторантът отваря 1725
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакал да излязат от кризата...ХА-ХАМного ще излязат от тази криза с краката напред.Нищо няма да е същото после.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Restaurante Botín отваря преди три века""Ресторант Botín в Мадрид, Испания за първи път отваря врати през 1925 година."Ако е отворил 1925 година, как ги сметнахте тея 3 века ве, професори-журналяги?
13
0
 
3
 
! Отговори
Смях преди 3 години
До 17 юдо. По големи дивотии не можа ли да измислиш?
12
9
 
7
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Хората мръзнат под дъжда на площада 31 дни, те би занимават с френски ресторанти..
11
9
 
12
 
! Отговори
юдо-масонския преди 3 години
глобализъм и толерастия са най-страшното престъпления срещу човечеството за цалата човешка историяпо-страшен абсурд от тази измислена епидемия от която никой не умира няма !!!
10
3
 
16
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Знаем, че в този сайт обожават ББ, знаем за Прасчо етк... Обаче!.. Имайте, моля, капка себеуважение и не занимавайте хората с подобни недомислици в момент, в който се борят за оцеляването си и са ужасени от зимата, която идва... Нямам думи,просто...пс. Сещам се за пет родопски ханчета, по-стари от "най-старият ресторант в света", б аси, както и за няколко английски пъбчета отпреди викторианската епоха пффф. хиляди потресени от нивата корупция българи протестират! Ройтерс пише за това! Вие...
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голем праз, че ядеме у макдоналдс като няма къде другаде.
8
4
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Най-стария ресторант е в Прага от 1466. Си работиА вируса не му се е отразил грам понеже чехите се справиха за 2-3 седмици с памдемията
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-старият все още работещ ресторант в света всъщност се намира в Залцбург. Заработва 803 година. Да ви...уринирам на журналистиката.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз все мислех че нашия хоремаг в село е най-стария.
5
1
 
21
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИЦИ преди 3 години
да ресторанта в Мадрид е най-стария но е 300 годишен отворен 1725г.Оправете си статията. Дори и да преписвате не умеете!!
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това изобщо не ни интересува!
3
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а всъщност, най-стария ресторант е нашенския "Хоремаг"....В който вече два века сервират.."Ледена бира-офицерска"..../зеленина бе!../
2
8
 
22
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Този ресторант е по-стар и има по-голяма история от цялата Кравария...
1
5
 
21
 
! Отговори
Познавач преди 3 години
Статията е пълна боза. Има в рамките само на Дюселдорф два ресторанта, които са отворени от 18ти век и в единият е ходил самият Наполеон Бонапарт да се гощава. Аматьори!