Защо в цяла Европа хората пренебрегват мерките срещу COVID-19 за да ходят на партита?

Само за един месец в Лондон са засечени 500 нелегални партита
15 авг 2020 20:55, Нели Христова
103
Защо в цяла Европа хората пренебрегват мерките срещу COVID-19 за да ходят на партита?
Снимка: YouTube

По целия свят хората пренебрегват мерките, които имат за цел да ги предпазят от коронавируса. Някои просто не носят маски, а други се събират под мостове, в гори и изоставени сгради и купонясват, независимо дали има вирус или не. В САЩ, Великобритания, Франция и Германия както млади, така и стари не се съобразяват със заповедите на правителството и се събират на големи групи под прикритието на нощта за да танцуват.

Във Великобритания е забранено събирането на повече от 30 души на едно място. Но само през юли полицията в Лондон е спряла 500 незаконни партита. Обществото заклейми купонджиите като егоистични, безразсъдни и невнимателни. Но онези, които отиват на партитата, не виждат нещата точно така.

На 17 юли в Бат, Великобритания около 3000 души се събират в изоставена база на Кралските военновъздушни сили. "Беше като мини фестивал. Имаше 6 или 7 сцени, валеше дъжд, пътищата бяха потънали в кал, беше доста откачено", казва жена на име Ники, която пътува от Лондон до Бат специално за партито, пред Insider. По думите й купонът започнал в 12 вечерта и продължил чак до 4 сутринта.

"Тези партита вече се организират всеки уикенд. Доста купонясвахме през последния месец. Сега се наслаждавам на партитата повече, отколкото преди. Всичко е толкова ново, свежо, непредвидимо и много по-разнообразно ", добавя тя и признава, че е била на поне дузина такива партита от март, когато бяха наложени строги мерки за ограничение на разпространението на коронавируса.

Две седмици по-рано, на 4 юли, около 300 души се събират под мост на магистралата до Баркинг, Източен Лондон, за друг купон. "Музиката ни дава надежда за по-добър утрешен ден", казва жена, която е отишла на партито с две свои приятелки. Тя работи като охранител в Лондон. От 12 часа различни DJ-и пускат техно, но в 2 часа през нощта се появява полицията, която спира партито.

Локацията на събитието е разкрита едва няколко часа по-рано в тайна група в WhatsApp. Членовете на тази група трябва да потвърдят самоличността си чрез Instagram преди да бъдат допуснати в нея. Този начин на комуникация прави задачата на полицията да предотврати подобни събирания много по-трудна, споделя експерт пред Wired.

Онези, които са решили да посетят нелегалните партита, казват, че са отишли да се забавляват, но и са наясно с притесненията, относно заразата. "Това са партита, не са претъпкани. Не е като да си в клуб, където всички са натъпкани като пингвини", кзва Ники. Но все пак риска полицията да се появи и да разтури събирането съществува. Много хора са били и арестувани, но не заради това, че са решили да потанцуват, а защото са били агресивни или са продавали наркотици.

Предпазните мерки, които се взимат на партитата, са различни. Ник твърди, че някои хора носят маски и се опитват да спазват дистанция, ала е трудно да си дисциплиниран. "Идват и по-малко хора, защото не всички искат да нарушават правилата. Но останалите взимат мерки. Не пият от едни и същи чаши, уважават пространството си", казва тя.

Но жената, която работи като охрана в Лондон, казва, че всички идват на събиранията "заради музиката и не мислят за тази глупост". "Била съм на много партита, с много хора, но не съм чула някой да се е заразил с COVID-19", казва тя. 

Ала трети купонджия, който също присъства на партитата, казва, че двама от приятелите му са дали положителна проба за коронавирус след като са били на събитие в гората. Но признава, че вината за това е само и единствено тяхна. "Да, играем си с огъня, но предвид обстоятелствата, хората са възможно най-внимателни. Всички са открити, когато се окажат заразени и винаги се изолират", уверява той и е категоричен, че не изпитва никаква вина, защото "тази връзка с хората храни душата му".

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Направиха ни тотално на маймуни,на никой ама изобщо не му пука за здравето ни,освен за джобовете им.Месеци наред психози,статистики,нагнетяване е какво да правят хората във този маскарад.Трябва да се освобождава напрежението някак си.
83
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Лесен отговор.Една болест е по-опасна,когато леталния изход от нея е в по-големи стойности.На много учени им се "изкриви устата" да доказват,че по този критерии това не е болест,по-различи от други обикновени заболявания.Но интереси на политици,криминални престъпници,фармацевтични гиганти,а и с наличиета на човешка глупост и паникьорство,се стигна до днешната описана стресова картина.Но човечеството не е просто.И реагира по правилен начин-партита,посещения на рзл.мероприятия и пр.Страхливците..
82
5
 
6
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Ами защото хората се умориха от принудителната изолация толкова месеци,затова!Липсва им общуването с други хора.Това е естествено и човешко.Които са по-умни,се стараят да спазват елементарни предпазни мерки,а по-глупавите ги мързи да се пазят и рискът си е за тяхна сметка.
81
1
 
8
 
! Отговори
глас от народа преди 3 години
От много време ни зарибяват че лекарските заплати били малки. Явно така е било по целия свят. Отделно, фармацефтичните предприятия отдавна не са имали подобна възможност за масова психоза.Остава факта че хиляди години хората са умирали без лекарска намеса и не си струва да живеем в изолация, бедни и безработни само и само да удовлетворим алчните амбиции на лекарското съсловие.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Селски, в казармата сексуалните извращения не са на почит.Инфантилен си а и много ***.Защо е така?!Не отварям балами.П.П. Да отбелязваш че някой е по-възрастен от теб е като да се присмиваш на самият себе си. Първо защото ти си дърт за някой по-млад от теб и второ, че си достатъчно *** та да не го осъзнаваш.Всъщност всички остаряват но умните остаряваме богати а вие глупавите остарявате бедни.Просто е но не е за прости като теб!
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Д-р Хаус 89От глупостите които пишеш разбирам че когнитивните ти способности са доста ограничени.А да даваш оценки за интелект е комично.
78
6
 
10
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Защо ли?? Защото интелигентните се убедиха,че т.н. " корона" никой не е ДОКАЗАЛ ,че съществува и ако ДА,то тоя вирус не се различава от десетките респираторни вируси!! Маските?? 99% от хората, които слагат маски НЕ СИ ПОКРИВАТ НОСА!! Паниката е изкуствено създадена,за да се източва публичен ресурс и да се обогатяват чиновниците от СЗО, начело с неграмотния Тедрос Гебреиесус- етиопец без медицинско образование!!
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗАЩО Л (89)Няма мама, няма....Нали така ти говореше *** като малък.Е, затова и цял живот нямаш.Нямаш пари, нямаш хубава жена, нямаш хубава работа..... абе нямане му е майката.Та сега и корона нямало.
76
6
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ преди 3 години
ЗАЩОТО НЯМА КОРОНАВИРУС ПРЕСТЪПНИ УБИЙЦИ!
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На N.I.N.J.A. поколението не и е проблем вируса а празните чутури.От поколение на поколение човеците изпростяват все повече и повече.Избират Тикви да ги управляват а тоя Банкянски *** лошата соц система го беше оценила за носач на маркуч а вие го направихте премиер-Султан ...ха-ха-хаЕгати простото поколение.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много е просто - като по филмите когато голям метеорит приближава земята - всички са като отвързани и се мятат като за последно, защото утре няма да има....
73
3
 
9
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Защото ги лъжат.
72
10
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Защото са цивилизовани и демократични и такива са им ценностите.Затова и меркел внася афроараби, та тез като се самозатрият да има кой да ... щъка по европейските земи.
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъртакът Хемус с умиление си спомня как старите войници 2 години го мислеха за жена и методично му уголемяваха халката в казармата.Хубаво беше, а дъртьо?
70
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото им писна да ги лъжат.Затова.
69
6
 
10
 
! Отговори
Гробар съм преди 3 години
НемА летен грип тая година, който настине го писаА КоВИД, Вече има само ковид, нищо друго, всичконе КоВиД!
68
1
 
7
 
! Отговори
Генерал Плъх преди 3 години
И аз ям само пакетирани храни, откакто се появи невижданата ярост.
67
8
 
18
 
! Отговори
ухан95 преди 3 години
Кардиолог поставя стентове на здрави сърца получава заплата 57 000 лева!ТА КАЗВАШ ДА ВЯРВАМЕ НА ДОКТОРИ ЛИ?
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пич кога съм се оплаквал,че съм живял гадно!?Я дай дефениция за комплексар,че много я използвате тази дума за щяло и нещяло!А колкото до онова време,напротив беше си много хубаво,хората бяха по-свестни!
65
6
 
22
 
! Отговори
1111 преди 3 години
Защото знаят, че заболяването на 5 промила от населението за половин година означава, че няма никаква епидемия ако ще вируса ви да е и от КoРона