4 причини да ви се дояжда солено

Проблеми с щитовидната жлеза
27 окт 2020 00:15, Михаела Лазарова
9
4 причини да ви се дояжда солено
Снимка: Istock

Нормалната концентрация на сол в кръвта и в организма е жизненоважна за правилната функция на мускулите, сърцето, нервната система, за баланса на телесните течности и кръвното налягане. Солта в умерени количества е необходима за поддържане на нормална телесна хомеостаза и температура. Лошото е обаче, че много хора по света, включително и у нас, посягат към прекалено солените храни, което води до редица здравословни проблеми.

Свръхконсумацията на сол може да причини много заболявания и медицински състояния, като развитие на сърдечносъдови заболявания, хипертония, бъбречни заболявания, застойна дейност на сърцето, дори може да повиши риска от инфаркт и инсулт.

Основните източници на излишна сол в диетата са преработените храни, ястията в ресторанти и заведения, междинните закуски, готовите тестени изделия. Ако посягате често към тях, вероятно има причина за това.

Ето няколко възможни причини да ви се дояжда солено.

Стрес

Стресът е една от вероятните причини да желаете да похапнете нещо солено. Преживяването на стресова ситуация или ежедневието под напрежение често ни кара да посягаме към успокояващи храни, които са вредни, но ни доставят удоволствие. Най-често тези храни са изключително наситени със сол, захар и мазнини.

Надбъбречните жлези са отговорни за секрецията на кортизол, хормон на стреса. В допълнение неговите нива се повишават и при консумация на солени храни. Така организмът изпада в омагьосан кръг, в който се бори с излишните количества сол и стрес. Това допълнително повишава желанието за още сол.

Дехидратация

Когато не пиете достатъчно вода, това ви кара да жадувате за натрий. Причините за дехидратация могат да са много – недостатъчно пиене на течности, повръщане, бременност. Дехидратацията стимулира желанието за повече сол, като в допълнение се появяват симптоми, като замаяност, жажда, главоболие.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: стресхраненехормони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото сте препил снощи, например. На мен тогава така добре ми идват солените кисели краставички....
4
4
 
2
 
! Отговори
сол преди 3 години
За 70години, ако всеки ден консумирате средно по 20 грама сол това прави близо половин тон.
3
3
 
2
 
! Отговори
NaCl преди 3 години
Защото сте офца.
2
3
 
5
 
! Отговори
А може би преди 3 години
Нужда от мезе?
1
3
 
6
 
! Отговори
anonimen2 преди 3 години
E. ..baneto e parvata 13