Какво е пулсов оксиметър и защо е хубаво да го имаме вкъщи в сезона на вирусите?

Обновена: 30 окт 2020 11:42 | 30 окт 2020 08:50, Александър Попов
Какво е пулсов оксиметър и защо е хубаво да го имаме вкъщи в сезона на вирусите?

Наред със задължителния термометър, пулсовият оксиметър е едно от устройствата, което може да ни помогне да се почувстваме по-спокойни за здравословното си състояние вкъщи в условията на покачващи се ограничителни мерки и втора епидемична вълна.

Учестен пулс, насищане на кръвта с кислород и повишена температура. Това са основните показатели за потенциална или развиваща се пневмония и други вируси, сред които Covid-19. Пулсовият оксиметър (или пулсоксиметър) е уред за моментно следене на здравословното състояние в домашни условия. Оксиметърът измерва два ключови показателя – нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота, като по този начин помага за ранното откриване на здравословни усложнения при развиваща се пневмония.

Как работи пулсовия осиметър?

Оксиметърът се прикрепя на показалеца на ръката и използва две честоти на светлината (червена и инфрачервена), за да определи процента на хемоглобина в кръвта, който е наситен с кислород. Лекарите съветват измерването да се случва при топли ръце и по няколко пъти на ден, тъй като нивата на клислород могат да варират. За порепоръчване е да бъде потърсено лекарско мнение в случай на притеснителни показатели.

Какво трябва да следим в данните от пулсовия оксиметър и кога имаме повод за притеснение?

Затруднено дишане и тежест в гърдите може да означават понижени нива на кислородно насищане. Според Световната здравна организация, процентът на кислородно насищане на хемоглобинa за здравия човек трябва да бъде над 96% като при пушачите този процент може да спадне до 95%. Спад на нивата межу 92% и 94% може да се тълкува като възможен начален стадий на пневмония (включително Covid-19) или индикация за проблем с белите дробове. Нива под и около 90% изискват нужда от лекарска намеса.

Какво е пулсов оксиметър и защо е хубаво да го имаме вкъщи в сезона на вирусите?

Какво трябва да направим при засечени ниски стойности?

Консултацията с лекар при наличието на каквито и да било притеснителни стойности в измерванията на оксиметъра е задължителна. За целта дневната статистика на получените резултати може да бъде споделена с личен или лекуващ лекар, за да бъдат навреме предприети нужните мерки. Ниски нива на кислородно насищане на кръвта се наблюдават при болните от Covid-19. Затова при лечението им е важно тези стойности да бъдат мониторирани.

Как да избера правилния пулсов оксиметър?

На пазара има доста оксиметри, чиито цени силно варират. Но по-високата цена не означава по-точно измерване. При оксиметрите, както и във всяко друго устройство, водеща е практичността. В забързания свят, в който живеем, почти цялата ни ценна информация се намира на нашия смартфон. Затова за предпочитане е и оксиметърът, който избираме, също да бъде смарт и на разумна цена. Една чудесна алтернатива е умният оксиметър на MyKi, който има FDA и CE сертификация. Устройството идва с удобно приложение за телефон – MyKi Oxi (достъпно за IOS и Android), което позволява следене на измерванията на оксиметъра в реално време и изготвя статистика на предишните измервания, която лесно може да бъде споделена с личен или лекуващ лекар. Също така приложението позволява да следите стойностите на измерванията на своите близки от разстояниепо часове и дати като информацията е достъпна в рамките на десет дни.

За сезона на вирусите и пневмониите MyKi Oximeter е на специлна, намалена цена. Повече за приложението и усройството може да откриете на линка – https://mykifamily.com/myki-pulse-oximeter

А вие какви мерки предприемате в сезона на вирусите?

Какво е пулсов оксиметър и защо е хубаво да го имаме вкъщи в сезона на вирусите?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: пулсов оксиметър
Още от