Конспиративните теории са опасни за общественото здраве

Те трудно биха могли да бъдат спрени
26 ное 2020 19:52, Нели Христова
179
Конспиративните теории са опасни за общественото здраве
Снимка: БГНЕС

Здравните кризи са пораждали конспиратинвни теории още от времето, когато Черната смърт е опустошавала Европа през 13 век. Тогава хората отчаяно се опитвали да осмислят хаотичните сили, разрушаващи живота им.

Днес съвременната наука предлага по-добро обяснение за това как болестите се разпространяват сред хората и как да ги ограничим. Но сега конспиративните теории за COVID-19 се разпространяват по-бързо от всякога благодарение на социалните мрежи и ненадеждни новинарски бюлетини. Дори нашите собствени политически лидери, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, ги разпространяват.

Резултатът: много американци и европейци сега вярват в теориите на конспирацията, свързани с пандемията. А още по-тревожно е, че същите тези хора са по-малко склонни да не спазват мерките, които правителствата въвеждат, за да ограничат пандемията.

В проучване на Центъра за обществена политика в Университета на Пенсилвания Аненберг, публикувано в Social Science & Medicine, експерти се допитват до 840 американски граждани - първо в края на март, а след това отново в средата на юли - за да определят как вярванията и действията на американците по отношение на пандемията се променят с течение на времето.

Те откриват, че конспиративните теории за COVID-19 не само са нещо обичайно, но и придобиват все по-голяма сила.

Още през март се оказва, че 28% от хората вярват на развенчания слух, че китайското правителство е създало коронавируса като биооръжие. Този брой се е увеличил до 37% през юли. Около 24% вярват, че в САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията преувеличават опасността от вируса, за да ударят Тръмп политически, въпреки липсата на доказателства. До юли тази цифра е нараснала до 32%. Отново през март около 15% от анкетираните заявяват, че вярват в друга неоснователна теория - че фармацевтичната индустрия е създала вируса, за да стимулира продажбите на лекарства и ваксини. 17% вярват в това твърдение през юли.

Дори и някой да вярва, че НАСА е наела Стенли Кубрик, за да фалшифицира кацането на Луната, това няма голямо значение за света извън този човек. Но в случаи на пандемия, която изисква хората да следват насоките на здравните власти, за да се пазят един друг, конспиративното мислене може да има обезпокоителни последици.

Всъщност, проучването от Аненберг установи, че 62% от хората, които вярват в теории на конспирацията относно  коронавируса, казват, че носят маска всеки ден или когато са около други хора. За сравнение - 95% от невярващите в подобни слухове носят маски. Също така 3,3 пъти по-малко хора, които вярват в конспирации, биха се ваксинирали срещу COVID-19.

"Вярата в конспиративни теории относно пандемията изглежда пречка за свеждане до минимум на разпространението на COVID-19", заявява Дан Ромер, директор на изследователския център на Аненберг и съавтор на изследването, цитиран от Time.

Но какъв е типът на хората, които вярват в тези теории?

Те са по-склонни да бъдат пристрастени потребители на социалните мрежи и зрители на консервативни медии като Fox News, установява проучването. Междувременно хората, които гледат други телевизионни новинарски канали, са по-склонни да следват насоките за общественото здраве и да желаят ваксинация.

Експертите твърдят, че разбират как се разпространяват теориите на конспирацията относно пандемията, но все още е предизвикателство да накарате хората да преосмислят вярванията си, ако вече са засмукани от конспиративните теории. Други изследвания показват, че коригирането на невярна информация обикновено не работи - и дори може да накара някои хора да вярват в измислиците още по-дълбоко.

"Конспиративните теории са трудни за изместване, тъй като те предоставят обяснения за събития, които не са напълно разбрани, като настоящата пандемия. Те се възползват от недоверието на хората към правителството и включват обвинения, които не могат лесно да бъдат проверени от факти", казва Катлийн Хол Джеймисън, директор на Центъра за обществена политика в Аненберг и съавтор на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
4
 
! Отговори
Тошето преди 3 години
Бил Гейтс говори официално че светът трябва да се редуцира с 15 %и вие наричате това "конспиративна теория"?!?
141
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Много дълги статии пишете бе!Разгеле, че в началото споменахте Центъра за Контрол на Заболяванията на САЩ, та се сетих:Това е добър пример!Той показва, че повечето конспиративни теории са измислени, но някои са истински!От 1932 г. до 1972 г. същият този Център е провеждал експеримент с чернокожото население на Алабама с цел проследяване на сифилис без да го лекуват!После лично Бил Клинтън се е извинил на близките на жертвите на конспирацията!!!
140
3
 
12
 
! Отговори
абвг преди 3 години
Скоро ще има преследване на анти-ковъдъри, като едни преследвания в миналото. Пък ако искате можете да го наречете лов на антиковид-вещици! Пазете се от Глобалното Министерство на Истината!! Очевидно конспираторите стават голяма спънка за НСР...
139
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато обвиняваш властите в лъжа, ще кажат - ти си конспиратор. Не знам за другите, но Българските власти, то се вижда ясно, са безпардонни, патологични лъжци. А за ваксината какво да кажем - вижте колко набързо я скалъпиха (и то колко много компании направиха своята) и как постоянно облъчват хората колко е ужасен вируса, как само ваксина ще ни спаси.Чакай малко, ние ще векуваме ли с тоя вирус ? Испанския грип, който взе 80 хил Българи и 50 млн човека, вилня 2 години.
138
0
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
НЕ НИЕ не вярваме в конспиративни теории а в конспиративни практики и реалности, и не сме с толкова промити мозъци и широко затворени очи за да не видим манипулациите и изкривяването на реалността и истината от меинстрима политици СЗО и световни институции, трябва да си доста заспал за да не го виждаш ама явно масата от хора на запад са такива. По принцип балканеца не вярва на никои лесно защото през годините сме сърбали попарата на всички които са ни обещавали че са много загрижени за нас...
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мдааВсе едно описваш Александър Йорданов СДСто. И аз не му вярвам вече. Хората по позата посрещат, по същността изпращат.
136
0
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Само да напомня думите на Кольо Черкеза във Враца: ,, Ботьо, Ботьоо, стани да видиш, какъв кучур се е навъдил.
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и това ще забранят. И конспиративни книги ще горят. И Библията ще трябва да изгорят.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа Вие като си висш висшист що пишеш глупости
133
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 години
До мдааИзобщо конспиративните теории са част от хибридната война .Колкото по-малко протвоепидемични мерки се спазват , толкова намалява съпротивителната способност на държавата срещу чужда агресия.
132
9
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
виждал съм необразовани и неинтелигентни хора,комплексирани от този факт , които обаче смятат ,че ако научат и разкажат някаква конспиративна теория ще изглеждат много авторитетно. Хората разпространяващи такива теории са обикновено с основно и с,средно или някакво елементарно висше -например за учители по трудово обучение или по рисуване т. художествени и внушаеми типове
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще започнат и забраните. Няма да се говори за конспирации, заговори и против правителствата. Ще се гледа само една програма.
130
0
 
8
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
Не вярвайте, никой не ви кара. След пипания вирус, ще дойде пипнатия с обеднен уран куршум. По слабите държави ще са съсипани. И техните съседи ще ги ометат. А вие се правете на правилно мислещи. Пийте си хапчетата и не бъдете крайни към хората.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицА още по-опасни са индивиди като теб.
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До noFreemanНай смешното при вас конспираторите че, е колкото и да ви се говорят факти вие си знаете своето :))) все едно да се говори на стената :)
127
5
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
тук не става въпрос за вяра, а за знание, че научно доказателство за измислената ви зараза НЯМА... много скоро ще запеете друго!!! Ще ви видим тия с маските след 4-5 месеца какви болести ще ви се лепнат из вътрешностите... не ви го желая, но вие сами си го искате!!!
126
1
 
22
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
От тази "великолепна" статия разбрах, че който гледа само CNN и чете New York Times е готин, другите са ***, или в нашия вариант- гледайте /К/Анал1, БТВ и Нова, четете Пеевските медии, вярвайте им и ще сте умни, красиви и инелигентни- другите са задръстеняци!
125
0
 
17
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Съвет към "журналистите".Спрете да превеждате неща който не разбирате.Те в България всички гледат Fox News разбираш ли. Особенно бабите от село.То бива глупости, ама да знаете че точно вие "журналистчетата" сте виновни колкото и подкупните политици за злото което се процежда бавно в нашия живот.После да не ревете.
124
5
 
9
 
! Отговори
Tiger преди 3 години
Китайците нямат нищо общо с вируса. За всичко са виновни американците, тяхна е идеята за тази мерзост.Нека Бог да ги съди!
123
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не вярвам във вируса не защото Мангъров или Тръмп така са казали, а защото обективно няма НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за съществуването му. Или за свойствата, които му приписват. Всичко е един грип и толкова.