Как помага ябълковият оцет при слънчево изгаряне?

В момента ни трябва някакво магическо средство срещу слънцето
17 юли 2021 13:21, Дарена Найденова
4
Как помага ябълковият оцет при слънчево изгаряне?
Снимка: IStock

Ако някога сте стъпвали под душа след цял ден, прекаран на плажа, сте запознати с познатото ужилване от слънчево изгаряне, което усещате с първото пускане на душа. Най-вероятно знаете и какво значи да търсите под дърво и камък решение на проблема, тъй като онзи крем, който ви е казано да оставите в хладилника, не помага.

В крайна сметка слънчевите изгаряния са болезнени и ще направите всичко възможно да се отървете от тях, нали? Но чували ли сте някога, че ябълковият оцет помага в тази ситуация? Продуктът е на радара на уелнес тенденциите от доста време като понякога е описван като лечител на всички проблеми, а друг път е определян за тотално безполезен.

Привържениците на ябълковия оцет твърдят, че това е здравословен еликсир, който може да помогне за всичко – от обикновена настинка до подуване на корема и за отслабване. Но какво ще кажете за предполагаемите ползи за кожата, особено когато става въпрос за слънчеви изгаряния? Доказано е, че помага срещу мазна кожа и дори може да намали синините, така че ябълковият оцет като противоотрова за прясно слънчево изгаряне може да има смисъл.

„Логиката зад това твърдение е, че киселината служи като антисептик и противовъзпалително средство“, казва дерматологът д-р Ранела Хирш пред Women's Health. Това ни навежда на мисълта, че всъщност ябълковият оцет може и да се превърне в следващия ни най-добър приятел след плажа, но ето какво трябва да знаем за него.

Какво става с кожата при изгаряне?

Преди да навлезем в подробности за способностите на ябълковия оцет, нека да разберем какво всъщност означава слънчево изгаряне и какво се случва с кожата ни по това време. „Слънцето е токсично за кожата. Изгарянето всъщност убива здрави епидермални клетки“, казва дерматологът д-р Мона Гохара пред Women's Health. Тези клетки се наричат „изгорени от слънцето“ и водят до зачервяване, болка, подуване и образуване на мехури.

Но въпреки че всички тези характеристики звучат като истинско изгаряне, което може да получите при докосване на нещо горещо, слънчевото изгаряне технически не е това. То е зачервяване, което се причинява от ултравиолетовото лъчение, поради което може да получите слънчево изгаряне дори и при студено време.

Дали ябълковият оцет помага?

Помните ли какво каза д-р Хирш по-рано? Има причина, поради която ябълковият оцет може да се смята като лечител на всичко. „Той става все по-популярен за лечение на слънчеви изгаряния поради своя антибактериален и охлаждащ ефект“, казва дерматологът д-р Мелиса Левин. Много от феновете на оцета казват, че той помага при кожни проблеми, когато го прилагате директно или когато е част от друг продукт за грижа за кожата.

„Ябълковият оцет е полезен за различни кожни заболявания, тъй като помага за успокояване на възпалението и има антисептични свойства“, казва д-р Джошуа Цайхнер. Той има киселинно pH, поради което се използва като естествен тоник за кожата. Нещо повече, оцетът е с високо съдържание на пектин – вид разтворими фибри, намиращи се в ябълките – което може потенциално да подобри кожната бариера и да намали възпалението.

Но ето една неприятна новина – подпухналостта, предизвикана от слънчевото изгаряне, не реагира толкова добре на ябълковия оцет. Той е богат на ябълчена киселина, която е прекрасна, ако искате да се ексфолирате. Но както можете да си представите, тази съставка няма да е толкова добра за най-горния слой на вече повредена, изгорена от слънцето кожа.

„Ябълковият оцет може да бъде полезен при лечение на състояния като пърхот, но не го препоръчвам при слънчеви изгаряния“, казва д-р Цайхнер. Според него, продуктът само ще влоши изгарянето, причинявайки сериозно раздразнение или дори химически изгаряния.

Вижте още как помага ябълковия оцет срещу изгаряне в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Кисело млеко.Или напикаване .
3
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Слагаш малко на салатата и почваш с ракиите. После въобще няма да ти пука, че си изгорял.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кой век живеете според българския календар???
1
0
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
ябълков оцет с много вода и сол на вкус е чудесна напитка!