Най-накрая: Започнаха стерилизация на хипопотамите на Пабло Ескобар

Те нанасят сериозни щети на екосистемата в Колумбия
19 окт 2021 12:51, Нели Христова
22
Най-накрая: Започнаха стерилизация на хипопотамите на Пабло Ескобар
Снимка: БГНЕС

Колумбийското правителство най-накрая започна стерилизация на десетки хипопотами, първоначално пренесени в Колумбия от прословутия кокаинов крал Пабло Ескобар.

Още по темата

Регионалната автономна корпорация на Колумбия от реките Негър и Наре (Cornare) - агенция за опазване на околната среда, обяви стерилизацията на 24 от над 80 хипопотама, живеещи в реките близо до бившата имение на Ескобар - Hacienda Napoles. Преди три десетилетия Ескобар, тогава лидер на скандалния картел Меделин, внася нелегално хипопотамите за личния си зоопарк, заедно с лъвове, жирафи и редица други екзотични животни и птици

Стерелизацията на животните се налага, тъй като популацията на хипопотамите в страната продължава да се увеличава, като някои смятат, че броят на хипопотамите може да стигне 1400 до 2039 г. През последната година изследователите твърдят, че без намеса инвазивните хипопотами представляват значителна заплаха за околната екосистема.

В широко популяризирана статия група биолози призовават хипопотамите да бъдат убити,тъй като те "оказват значително влияние върху геоморфологията, хидрологията и свързаността, като валят, търкат и компресират дъното на водните тела [... ], което може да бъде критично за мигриращите видове."

"За мен това, което е необходимо тук, е да защитим и запазим целостта на нашата екосистема над екзотичен вид", казва Натали Кастелбланко-Мартинес, един от съавторите на изследването, пред VICE News през юни, "дори и този екзотичен вид да е супер харизматичен и супер сладък. "

От Cornare казва, че стерилизациите е възможна благодарение на помощта на правителството на Съединените щати, което дарява 55 дози GonaCon - имуноконтрацептивна ваксина, използвана в управлението на дивата природа.

"В рамките на една седмица професионалистите бяха в град Пуерто Триунфо (Антиокия), за да извършат това, което се очаква да бъде световен референт за контрол на нахлуващата популация на хипопотами, което е уникален случай в целия свят", пишат от Cornare в прессъобщението си. "Бяха приложени две стратегии за лечение на хипопотами. От една страна, лекарствата се прилагат чрез стрелички върху животни, които се хранят и улавят всеки ден в специално проектиран загон, а от друга страна, директно в езерата. "

Докато стерилизирането на хипопотамите е далеч хуманитарното решение от тяхното избиване, от Cornare признават, че това "определено не е решение", а "би помогнало за поддържане на стабилността на популацията". И все пак, ако успее, организацията казва, че случаят може да се превърне в модел за подобни усилия за справяне с инвазивните видове навсякъде по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да дарят и да ваксинираме всички гербаджуи и крадци, ей това е. Полезното за България.
17
0
 
0
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
С какво ги стерилизират? С Комирнати?
16
0
 
8
 
! Отговори
a преди 2 години
Скандално неграмотно написана статия. Гугъл транслейт е играл яко, но дори и с него трудно се справяте днеса...
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да си знаетеЯзък че антиваксърите няма да си я бият...
14
0
 
2
 
! Отговори
Да си знаете преди 2 години
GonaCon - имуноконтрацептивна ваксина, използвана в управлението на дивата природа.
13
3
 
8
 
! Отговори
Касапин преди 2 години
Сашо Нереза от СДС-то също е опасен за обществото.Тогава защо и на него не му резнат топките?
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пържоли не ядът ли там?
11
11
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
не, ще ваксинират само плиткоумници-активаксъри от социалистическия блок за които ракията, чесъна и да дъни чалгата са най-добрата съпротива на ковид-а. до момента в който влезнат в болница и почнат да проклинат системата каква била, а там ако ги спасят е защото са яли много чесън, не защото са ги спасили ваксинираните доктори на косъм от смъртта. после ще разправят на ляво и надясно че са изградили клетъчен имунитет и неможеш ги бутна на пейка мохабед че са номер 1.
10
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОЛУМБИЯ Е СВРЪХ БЕЗНА ДЪРЖАВА И Е ЦЯЛО ЧУДО , ЧЕ НЕ СА ГИ УБИЛИ И ИЗЯЛИ ОЩЕ!! ТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ПАРИ ДА ГИ ПРЕКАРАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ ЗА ТОВА ЩЕ ГИ СТЕРИЛИЗИРАТ!
9
8
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Месото на хипопотама има почти същия вкус,като свинското.Не разбрах какъв е проблема,да се реши всичко от раз и да има сити и доволни хора?
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрютро, Нелче! Виждам, още не си си купила речници на българския език, нито пък си се научила да работиш с Гугъл преводач. Стерелизация на хипопотамите от река ***, които търкат дъното на водните тела??!! Щеше да е много смешно, ако не беше тъжно...
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно гледам Борисов и свитата му на предизборна обиколка из България
6
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи кръвожадният наркобарон ги е заселил, а властите ще ги кастрират. Те и тук се опитват да ни кастрират с астра, фризер, модерна технология...
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е много интересен факт между другото и показва начин за опазване на застрашените видове като се заселят в по-благоприятни за развитието им географски ширини. Бумът на зайците в Австралия, кафявата *** в Англия и сега тия хипопотами го доказват. Ако белият носорог беше пренесен в Колумбия може би щеше да оцелее.
4
6
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хипопотам с ориз народа гладен :)))
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава богу, с 400 лева сметка за ток се бях притеснил за хипопотамите, сега съм спокоен.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги ваксинират ли?
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и не разбрах с какво хипопотамите заплашват екосистемата??? Може би, ако статията беше написана по-грамотно, щяхме да разберем!