Кралицата възмутена заради промените в климата, но колко еко е тя?

Елизабет II сама проверява дали всички лампи в дворците й са изгасени
Обновена: 21 окт 2021 19:20 | 21 окт 2021 19:00, Нели Христова
69
Кралицата възмутена заради промените в климата, но колко еко е тя?
Снимка: БГНЕС

Оказва се, че кралица Елизабет II е разочарована от бездействието на политиците относно мерките, които трябва да се вземат, за да се спре изменението на климата. По-рано тази седмица Нейно Величество заяви, че е "раздразнена" от хора, които "говорят, но не правят нищо".

Кралицата разговаря с херцогинята на Корнуол и председателя на парламента Елин Джоунс преди провеждането на срещата на високо равнище за климата в Глазгоу, която ще започне на 31 октомври.

"Изключително, нали. Чувал съм всичко за срещата, но все още не знам кой идва. Никаква идея. Знам само за хора, които няма да дойдат. Наистина е дразнещо, когато говорят, но не правят нищо", каза кралицата.

Джоунс добави: "Точно така. Време е да действаме. А днес гледах внука ви (принц Уилям, който тази седмица стартира своята награда Earthshot) по телевизията, който каза, че няма смисъл да пътуваме в космоса, трябва първо да спасим Земята."

Кралицата отговори: "Да, четох за това".

По време на управлението си кралицата е въвела редица екологични промени в своето имение.

Бъкингамският дворец сега произвежда свой собствен мед благодарение на четирите си пчелни кошера. Монархът е построил и впечатляващ парк от енергийно ефективни хибридни автомобили, един от които бе използван като катафалка на погребението на херцога на Единбург по-рано тази година.

Както отбелязва Иън Лойд, кралски фотограф и автор на "Херцогът: 100 глави от живота на принц Филип", голяма част от решенията на кралицата за околната среда идват от естествената й склонност да бъде възможно най-пестелива.

"Кралицата винаги е харесвала сравнително "простият" начин на ежедневен живот. След като е преживяла депресията и Втората световна война, през целия си живот е била наясно с проблемите при спестяването на пари", казва той пред The ​​Independent, посочвайки слуховете, че Нейно Височество всяка вечер обикаля Бъкингамския дворец и изключва осветлението в неизползваните стаи.

От гарантирането, че електричеството не се губи, до обявяването, че повече няма да носи кожи, кралицата ясно е отбелязала мястото си като съюзник в борбата срещу изменението на климата. Ето някои от изборите, които тя прави, за да води по-устойчив начин на живот.

Тя спря да носи кожи

През 2019 г. официалният стилист на кралицата обяви, че тя е спряла да носи истинска кожа и за всички бъдещи тоалети ще използват само изкуствена кожа. Споделяйки актуализацията в мемоарите си "Другата страна на монетата: Кралицата, тоалетката и гардероба", Анджела Кели разкри, че кралицата е стигнала дотам, че да премахне норковата облицовка от любимите си палта. "Ако Нейно Величество трябва да присъства на годеж в особено студено време, от 2019 г. нататък ще се използва изкуствена кожа, за да се гарантира, че й е топло", пише тя.

Трябва обаче да се отбележи, че кралицата все още носи до известна степен истинска кожа като част от своите кралски задължения, тъй като много от традиционните й церемониални одежди са изработени от кожа. Решението на кралицата имаше широкомащабно въздействие, като докладът на Lyst's Conscious Fashion за 2020 г. установи, че това предизвика 52 % скок в търсенията на продукти от изкуствена кожа.

Тя вярва в бавната мода

Въпреки че кралицата редовно носи нови тоалети за публични изяви, тя се опитва и да повторя облеклото си повече от веднъж. В книгата си "HRH: Толкова много мисли за кралския стил", журналистката Елизабет Холмс разкрива, че всяко облекло, носено от кралицата, е записано, а повторенията са разпределени така, че да не се носят два пъти пред едни и същи хора. "След това - след второто или третото публично излизане, костюмът или ще бъде преработен в нов дизайн, или ще бъде носен на лични празници или срещи", обяснява Холмс.

Жълтият костюм, който Елизабет II носи на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г., се появи още веднъж по време на посещение в Австралия през октомври същата година, докато подходящ ансамбъл от синя рокля и палто, който носеше в Малта през 2005 г., бе видян отново на Royal Ascot през 2008 г.

Тя следи консумацията на енергия

Лойд казва пред The ​​Independent, че "по някакъв начин кралицата винаги е щадяла околната среда, като е била естествено пестелива". "Често цитираните приказки, че тя обикаля двореца късно през нощта и изключва светлините, са верни. След като е преживяла депресията и Втората световна война, през целия си живот е била наясно с проблемите при спестяването на пари", казва той.

Освен че лично изключва неизползваните светлини, кралицата следи внимателно колко невъзобновяема енергия се използва в нейното имение, като следи потреблението чрез мрежа от 60 интелигентни брояча. В опит да намали количеството консумирана енергия, енергийно ефективното LED осветление, което обещава да използва 86% по-малко електроенергия, се изпробва в домовете й.

Имението на кралицата не се отоплява от Националната мрежа. Вместо това Бъкингамският дворец и замъкът Уиндзор използват комбинирани топлоелектрически централи и котли за преобразуване на природен газ в електричество. Освен това Уиндзорският замък получава 40% от електроенергията си от две водноелектрически турбини на река Темза в Ромни Уиър.

Контрол на отпадъците

Пестеливите методи на кралицата са добре документирани от кралски историци и биографи. В книгата си от 2012 г. "Младата Елизабет: Създаването на нашата кралица" авторът Кейт Уилямс твърди, че кралицата често използва повторно опаковъчна хартия.

"След Коледа Елизабет събираше опаковъчната хартия и панделките и ги изглаждаше, за да бъде преизползвана. Това е навик, който продължава и до днес", пише Уилямс.

Тя сама си прави мед

Бъкингамският дворец е дом на четири италиански пчелни кошера, два от които са там от 2009 г. и два от 2010 г.

Кошерите се държат на островче насред езерото в градината, който е покрит с треви, което им дава незабавен достъп до приблизително 350 вида диви цветя и 600 растения.

След първата година в новия си дом пчелите произвеждат 83 буркана мед.

Нейните градини насърчават дивата природа да процъфтява

Градините на Бъкингамския дворец са внимателно проектирани, така че да могат да служат като местообитания за различни насекоми. Големи купчини дървесина, в които живеят бръмбари и паяци, са подредени около територията на двореца.

Мъртвите дървета и пънове остават такива, каквито са, осигурявайки "идеална среда за насекомите да снасят яйцата си и да излюпят ларвите си", се казва от говорители на двореца. Едно такова мъртво дърво, в дъното на Розовата градина, в момента е дом на семейство кълвачи.

Градините също имат "политика за дълга трева" на 10% от земята. Около 320 вида диви цветя растат тук и им е позволено да преминат през целия годишен цикъл на растеж, преди да бъдат отрязани през август. "Това означава, че на полските цветя е позволено да се възпроизвеждат и да се поддържат без външна намеса", обясняват от двореца.

Тя моли обществеността да засажда дървета

През май кралицата обяви нова инициатива, с която иска обществеността да засади възможно най-много нови дървета преди нейния Платинен юбилей през юни догодина.

Зеленият балдахин на кралицата кани хората от Обединеното кралство да участват, когато сезонът на засаждане на дървета започва през октомври, с надеждата да създаде "наследство в чест на лидерството на кралицата на нацията, което ще бъде от полза за бъдещите поколения".

"Независимо дали сте опитен градинар или пълен начинаещ, ние ще ви съпроводим през процеса на засаждане на дървета, така че те да оцелеят и да процъфтяват в продължение на години", се казва в официално съобщение.

За да подпомогне стартирането на схемата, кралицата си партнира с Woodland Trust, която ще дари повече от три милиона безплатни фиданки на училища и обществени групи в цялата страна. Събитието беше подкрепено и от премиера Борис Джонсън, който каза, че дърветата "стоят на първа линия в нашата борба срещу изменението на климата".

Тя пътува екосъобразно

През последната година, подобно на останалия свят, кралските особи са намалили своите международни и вътрешни пътувания поради пандемията. Но, според BBC, предишни сметки показват, че въглеродният отпечатък на кралското семейство само от официални пътувания е бил 3344 тона CO2 през 2018 г. Същата година Хари и Меган са критикувани за летене с частни самолети. Не е ясно дали семейството използва компенсиране на въглерода по време на пътуване.

Но по време на обиколка на Единбургския институт за изменение на климата по-рано този месец кралицата каза, че изменението на климата означава, че "в крайна сметка ще трябва да променим начина, по който правим нещата".

Сред личните си промени кралицата се е заела да пътува с електрически превозни средства. Пристигайки в института в хибриден Range Rover, когато слезе от колата, тя каза на зрителите, "тя е електрическа".

През 2017 г. говорител на кралското семейство каза пред The ​​Mirror, че кралицата е разширила своя парк от електрически превозни средства, добавяйки екологичен микробус Nissan.

Колекцията вече включва Renault Twizy, BMW i3 и BMW хибрид 7-ма серия. Говорителят каза, че микробусът ще бъде използван за "транспортиране на машини, растения и при лични нужни" от градинарския екип на Бъкингамския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележителна личност е кралицата. Големи късметлии са ингилизите.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахахаЕС не го превръщат в концлагер, само в България са толкова настоятелни по медиите за ваксини и относно затваряния, защото са притиснати! Струва ми се ,че България също трябва да подпише договор за взаимопомощ с Франция и Германия, какато направиха някои други държави!
31
0
 
1
 
! Отговори
и пръдна преди 2 години
Семейството на английската кралица не се храни с химия и ГМО, а имат лична градина, да не мислите, че са прости? Но и те не са свободни хора, зависими са,подчиняват се на господарите на света.Но друго си е, да си вземеш домашен суджук, да нарежеш в едно плато и домашна луканка, пастърма и филе "Елена", да наточиш домашно вино, да запечеш леко филийки сланинка и заедно с купа салата да хапнеш и пийнеш, следва цяла серия зелеви сърми с кайма,баници,баклави и други, а след това газове и наторяване
30
2
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
"Кралицата"- тоя изкуфял бабишкер е кралица на Великобритания, докога неграмотни *** ще у титулувате кралицата- все едно е някакъв световен монарх и хегемон и това *** изскача отвсякъде. Дори и при прогнозата за времето пак това нещо изскача или роклята на кейт.Невероятно досада. Не може да ни отвлечете вниманието от бясната инфлация и превръщането на ЕС в концлагер
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеле ще слагам най-рано другата седмица.
28
0
 
3
 
! Отговори
"Но колко еко е преди 2 години
Колкото 30-годишен дизел на милион километри
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кралицата да дойде да ме продуха
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кралицата като невръстна рептилка още вярва в Дядо Коледа и Глобалното Затопляне
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе мъчат се бедните да ги учат да бъдат ЕКО, пук богатите да си живеят лукса. Това ЕКОТО. В Ел Ей има къщи за милиони където в тоалетната има постоянно течаща ВОДА! В тоалетната! А бедните да били ЕКО съобразни!!!!!
24
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Възмутен съм от туй бабе има 15 замъка на народна издръжка
23
3
 
13
 
! Отговори
11 преди 2 години
Не виждам тоя ж от какво има да се възмущава. Кат гръмне някой вулкан бабето и Гретчето Тумбак възмущават ли се? Никва човешка дейност не може да замърсява, колкото вулкан.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така. На рибата и пилето месото е бяло. Другото е за червено вино. А с кисело зеле си върви най-добре ракия.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бяло месо-бели вина, червени меса-червени вина. Защо нарушавате правилата.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с риба върви много добре бяло вино колега. Зимата обаче червеното е за предпочитане.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бялото вино най го харесвам с наденица на скара..такава мазна на черти..ама прясна наденица а не кучешка радост!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя прилеп зимен сън ли спа досега?
17
0
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Не върви бяло вино с кисело зеле. Свинско със зеле най-добре се консумира с червено вино.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен кралицата е много добър човек. Тя се грижи за всичко и е опора на милиони хора. Тя е и моята опора. Дано живее още поне сто години и още дълго да ни радва. Оп, пpъднax
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бялото вино върви ли с кисело зеле?
14
0
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Кой ти каза, че нямам ракия бе?! Как не те е срам.