Red Hot Chilli Pipers – гайди, рок и щипка лудост

Гордън Макканс пред Dnes.bg за концерта им у нас на 11 май
Обновена: 7 май 2015 10:38 | 7 май 2015 10:37, Александър Попов
2
Red Hot Chilli Pipers – гайди, рок и щипка лудост
Red Hot Chilli Pipers ще гостуват у нас на 11 май в НДК. Снимка: YouTube

Българската публика ще има възможност за първи път да се наслади на майсторството на шотландските гайдари Red Hot Chilli Pipers. Музикантите, които у нас ще бъдат 19, са свирили на специални гости като английската кралица, Пол Маккартни и Алекс Фъргюсън. Тяхната музика съчетава звука на гайдата, клавирни инструменти и китари. На 11 май в зала 1 на НДК ще станем свидетели и на музикалната им "битка" с родопските гайдари, начело с Валя Балканска. Концертът е част от 20-ия юбилей на Салона на изкуствата.

Шотландците определено са една от най-любопитните формации, които ще видят зрителите, а афинитетът им към рок музиката им донесе слава с вечните хитове на AС/DС - Тhunderstruck, и Deep Purple - Smoke on the water. На гайда. Дни преди гостуването им у нас, Гордън Макканс от Red Hot Chilli Pipers разказа пред Dnes.bg какво да очакваме на 11 май, какво пият шотланците, докато слушат гайди и подходящ инструмент ли е гайдата, за да свалиш момиче.

Жънете успехи по цял свят, имате награди за най-добро изпълнение на живо, какво да очаква българската публика от концерта на 11 май?

Българската публика може да очаква едно наистина уникално шоу, което не включва само музиката. Това ще бъде чудесно семейно забавление, подходящо за всички възрасти. Ще предложим смесица от традиционна музика и класически рок музика, а и с няколко поп парчета за цвят. Много интересна ще бъде и срещата ни на сцената с родопските гайдари.

Идвате за първи път у нас, какво знаете за страната ни?

Повечето от нас наистина идват за първи път в България и не сме имали възможността да я опознаем по-добре. Няколко от момчетата са идвали на почивка тук и твърдят, че е невероятно - чудесна храна, приятелски настроени хора и прекрасни плажове по крайбрежието.

Има ли стил музика, в която гайдите не могат да се впишат?

Е, не всичко може да се изпълни на гайда, тъй като ни ограничават броя на нотите - само девет. Не всяка песен става в рамките на тези девет ноти, а и всички се изпълняват в една октава.

Запознати ли сте с българската гайда и бихте ли експериментирали с нея в състава си?

Да, знаем за българските гайди и силно се надяваме, че ще имаме възможността да работим с ваши състави. Това ще е едно любопитно и ново преживяване за нас.

В България гайдата върви с ракията, в Шотландия как е?

В Шотландия сме известни с производството на уиски, така че можете да се досетите какво има в чашите ни. Но това е винаги след концертите ни.

Подходяща ли е гайдата да се свалят момичета?

Със сигурност гайдите днес са доста по-колоритни и привличат вниманието повече, отколкото когато и да е било. Все пак едва ли са най-подходящият инструмент за свалка на момиче, тъй като звукът им е доста силен и доминиращ. Но защо пък не?

Как приемат гайдата в страни, където тя не е познат инструмент?

Дори да има някаква пропаст, тя бързо се преодолява. Били сме на места, където не познават нито гайдата, нито нас. Но когато засвирим рок и поп парчета, направим няколко импровизации - виждаме публиката как избухва. Дори на моменти малко полудява. Надявам се и в България да направим едно незабравимо шоу и зрителите да си тръгнат от залата с усмивка. Това е най-важното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Red Hot Chilli Pipers
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Зиг преди 8 години
Страхотни са! Ако имате възможност да ги гледате наживо - не пропускайте!