Амфитеатър в с. Долен за Transfiguration Festival

Жителите отварят къщите си за лекции и ателиета
2
Амфитеатър в с. Долен за Transfiguration Festival
Снимка: PR

На 6 август, четвъртък, ще бъде открита уникалната нова амфитеатрална сцена в село Долен, където в рамките на четири дни ще се проведе Transfiguration Festival. На уникалната сцена първи ще се качат култовите етно формации Исихия и Бalkansky с Теодосий Спасов.

За Исихия, които се събират специално за събитието, това ще бъде първи концерт за последните 10 години.
Концертите на Амфитеатъра продължават 3 дни и събират на едно място водещи имена от българската и чуждестранна уърлд/етно/ембинът сцена - родните Smallman, унгарците The Moon and the Nightspirit и гърците Villagers of Ioannina City на 7 август, Irfan и Кайно Йесно Слонце с премиери на нови албуми на 8 август и турците Baba Zula, които ще излязат на сцената след тях.

Амфитеатралната сцена на фестивала е специално създадена за събитието и заема централно място в концепцията за фестивал-произведение на изкуството: фестивалните структури, разположени в землището на село Долен, са изградени изцяло от натурални материали (камък, дърво, глина и плат), така че да бъдат в хармония с архитектурната цялост на историческия резерват и да стимулират културния обмен в региона.

Представяне на разнородни проявления на съвременното изкуството е една от основните цели на организаторите на Transfiguration Festival поради което го определят и като мултижанров.

По време на богатата фестивална програма гостоприемните жители на село Долен буквално отварят къщите, дворовете и плевните си за лекции, презентации, ателиета по традиционни занаяти керамика, коване, тъкане и творчески работилници, в които посетителите на фестивала могат да вземат участие - изработване на нови музикални инструменти, роботика, основи на звука, ръчен ситопечат и др.

През четирите фестивални дни калдъръмените улички и каменни зидове се превръщат в изложбено пространство за 24 ротационни изложби – творби на фотографа Ивайло Петров, изложба в памет на големия Никола Карамфилов, събрани от АСЕМ архивни кадри от селото, скици от проучванията и дейностите в рамките на подготвителните лагери за фестивала и др.

През деня пък ще бъдат организирани турове с велосипеди и коне, панорамна гледка от балон с горещ въздух, информативни обиколки на селото на два езика, релакс в чил зоната с хамачена градина и книжни щандове.
Специално за деца са предвидени обучителни занимания по каба гайда и игрови обучения от „Бъдеще сега“.

Всички закупили билети за фестивала ще могат да ползват индивидуално място за паркинг и палатка срещу представяне на уникалния си идентификационен номер, получен по имейл след регистрация на сайта на събитието. Графикът на совалките, превозващи посетители на фестивала между локациите за настаняване ще бъде достъпен на сайта и фейсбук страницата. На разположение на феновете е и група за споделено пътуване до село Долен където могат да предложат/намерят превоз от различни точки на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Между другото Долен е изключително хубаво село.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Исихия... Вълшебство...