Откриват Банско опера фест със "Спящата красавица"

Фестивалът ще се проведе от 24 до 26 август
16 авг 2017 09:52, Александър Попов
3
Откриват Банско опера фест със "Спящата красавица"
Снимка: Монте мюзик

На 24 август стартира осмото издание на Банско опера фест. В три поредни вечери жителите и гостите на планинския курорт ще се насладят на произведенията на едни от най-гениалните композитори в класическата музика – Чайковски, Пучини и Андрю Лойд Уебър. Сцената на площад "Никола Вапцаров" ще събере три жанра - балет, опера и мюзикъл, а входът е свободен за всички меломани.

Организаторите на фестивала са избрали един от най-известните балети от световния класически репертоар за откриването му – "Спящата красавица", съобщиха от Монте мюзик.

Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Мариински театър - Санкт Петербург, до днес балетът е сред най-любимите на малки и големи. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, както и с многообразието от приказни персонажи. Чайковски, още преди да започне да пише балета, е уговорил и работил по всички танци - валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н., заедно с хореографа Мариус Петипа. Продукцията е на Държавна опера Русе.

Втората вечер от фестивала (25 август) е отредена на операта "Джани Скики" от Пучини. Сюжетът е по текст от "Божествена комедия" на Данте. Автор на либретото е Джовакино Форцано. Операта "Джани Скики" е създадена през 1918 г. и е трета част от оперния триптих на композитора, включващ оперите "Мантията" по либрето на Джузепе Адами и "Сестра Анджелика", отново по либрето на Джовакино Форцано. Първоначално Пучини настоява трите опери да се играят заедно, но още на премиерата им в Метрополитън опера "Джани Скики" се превръща в хит. През 1920 г. композиторът разрешава операта да се поставя самостоятелно. Диригент на постановката в Банско ще бъде Маестро Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова.

В съботния ден - 26 август, Банско Опера Фест представя мюзикъла "Котките", продукция на Държавна опера Варна. Дирижира Маестро Страцимир Павлов, един от най-изявените диригенти на мюзикъл, с творческа биография, която включва не една успешна постановка в популярния жанр. На световните сцени бестселърът има десетки хиляди постановки. Маестро Павлов дирижира премиерата на "Котките" за България и несъмено долавя лайтмотивната техника с много изявени теми на главните герои, характерна за Уебър.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортният град очаква своите гости в последния топъл уикенд на август. Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
65 преди 6 години
Входът е свободен,защото има хора които искат да чуят нещо стойностно.Поне пари за билет да не дав ат.То чалга и Сузанити под път и над път
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо входът е свободен?
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно по случай ликвидирането на Европа.