Български и чужди звезди на джаз фестивала в Боровец

Предстои второ издание на феста "Д-р Емил Илиев"
6
Български и чужди звезди на джаз фестивала в Боровец
Снимка: БГНЕС

Новото издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" ще бъде открито на 4 август 19.00 часа и ще продължи до 9 август. За втора поредна година фестът се провежда в курорта Боровец.

Предвид обществената значимост на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ основна наша роля като организатори, съвместно с ръководството на Община Самоков, е да поддържаме престижа, да надграждаме мащаба и авторитета на събитието. Ето защо екипът ни се обедини около идеята за удължаване на фестивала с една вечер, което означава, че изданието на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ през 2023 г. ще протече в 6 фестивални вечери с програма, включваща по три концерта на вечер. Програмата на музикалния форум, обхванала всички стилове на джаз музиката ще задоволи всякакви музикални вкусове, съобщи д-р Татяна Илиева, директор на фестивала.

Откриването на фестивала е поверено на музикантите от Бигбенд Благоевград, които тази година честват своя 30-годишен юбилей на сцена. Към солистките на бенда – Христина Кацарска и Мариана Костова, ще се присъедини и победителката в музикалния формат "Гласът на България" от 2022 г. Жаклин Таракчи. Градусът на доброто настроение ще бъде поддържан и от талантливите ученици на Михаил Йосифов с новия им проект, като вокалистите Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова ще представят най-доброто от репертоара на музикалната формация.

Британската певица Манал Ел Фейтури, под акомпанимента на VSOP (Varna Swing Orchestra Project), ще представи "Трибют към Уитни Хюстън" с песните от филма "Бодигард".

От миналогодишното издание на джаз феста започна реализацията "Класика в джаза/Джаз в класиката". Тогава се изяви квинтета MYX`D, а тази продължава със септета „Пресечни точки“, създаден по идея на известната виолончелистка Линда Манчева, която живее в Германия. На 5 август почитателите ще видят симбиоза между музикалните светове на бароковата музика и джаза, представена от специално подбраните от Линда класически и джаз музиканти. Те ще представят оригинални аранжименти на пиесите на легендарния джаз китарист Пат Метини, на Абдула Ибрахим и др., създадени от Георги Корназов, Румен Бояджиев-син и от Константин Владигеров.

На сцената ще се качи и Васил Петров с нови интерпретации на познати и обичани от всички латино и джаз стандарти.

Втората фестивална вечер ще завърши с концерт на варненската група VSOP.

Рок квартет „Калибърти“ и рокендрол бандата „Дърти пърчис“ ще вдигнат публиката на крака на 6 август. А музикантите от „Зона Це“ – Веселин Веселинов–Еко, Стоян Янкулов–Стунджи, ще представят музика за ценители, към която едва ли някой ще остане равнодушен.

Останалите три фестивални вечери са предимно с международно участие.

Много интересен е проектът на братя Владигерови, техните изпълнения са предвидени за 7 август. Джаз квартет Wasserfuhr Brothers от Германия също дава заявка за изключителен концерт. Формацията се ползва с голям авторитет и популярност в джаз средите. Познатата на всички британска група The Jive Aces също ще се качи на сцената в този ден.

На 8 август етноджаз формацията Джазаница ще съчетае етноритми с джаз интерпретации на познати фолклорни музикални произведения. По-късно за първи път на българска сцена ще чуем индийската джаз група The 4th element, които съчетават различни джаз стилове. Петата фестивална вечер ще завърши с концерт на световноизвестната звезда от Buena Viasta social club Роберто Фонсека, който ще се представи със своята група от 10 музиканти версии на типични кубински и латино ритми.

Тазгодишно издание на фестивала ще завърши с концерт на талантливата певица Надя Тончева и нейния бразилиано проект. А музикантите от световноизвестната британска група Matt Bianco ще представят своя най-нов латинопроект с джаз аранжименти.

В съпътстващата програма на фестивала по традиция ще се провеждат джем сешън концерти от 23 ч. за всички, които искат да се наслаждават на надсвирването на музикантите от съответната фестивална вечер в компанията на любими хора и приятели.

Лятната детска джаз академия ще се води от Виолета Ангелова – музикантка и певица, която ще въведе подрастващите в същността на джаза, ще им разкаже за стиловете, известните музиканти, основоположниците на това изкуство, инструментите, които се използват, създаването на музикални интерпретации върху основа на музикална тема. На децата ще се даде възможност да задават въпроси и да отговарят на въпроси по темата, както и да направят рисунки на тема "джаз". Всички участници в детската джаз академия ще получат сертификати и ще имат възможност да изпеят или изсвирят композиции.

Организаторите на джаз фестивала са планирали среща на обществеността на Самоков и туристите в курортния комплекс Боровец с писателя Георги Господинов, който ще бъде специален гост на музикалния форум. Срещата ще се състои на 5 август от 11.30 ч. в Художествената галерия на града.

Наградата на името на д-р Емил Илиев отново ще бъде раздадена в три категории:

• за млад джаз изпълнител

• за оркестрови изпълнения

• за международен изпълнител/или група

Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
western до1 преди 10 месеца
колкото и да се напъвалние сме в Европейския съюз и НАТО, ха ханяма връщане!аре у лево!!!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
марш в просия бе тъпан!
1
13
 
2
 
! Отговори
Антинатовец преди 10 месеца
Колкото и да се опитвате да ни я пробутвате това не е българска музика и не ви я щем а е на краварите.Няма да мине номера.Тази музика е отврат.