Emil Prize – за възхода на Camp Sessions и диджейството

Един от лидерите на българската dnb и брейкбийт сцена пред Dnes.bg
Обновена: 24 фев 2012 15:32 | 24 фев 2012 15:32,
9
Emil Prize – за възхода на Camp Sessions и диджейството
Emil Prize. Снимки: Facebook

автор: Атанас Пеканов

Днес ще ви представим едно от най-свежите имена на българската диджей сцена – Emil Prize, който в последните години стана популярен покрай серията партита Camp Sessions. Те се превърнаха в неизменна част от клубния живот в столицата, както и по морето. Съчетават в себе си един страхотен микс от dnb, фънк, брейкбийт и още много други стилове и привличат все по-голяма публика, постепенно създавайки сериозни традиции.

Как и кога започна да се занимаваш с музика?

Професионално започнах през 1999, а преди това... Откакто се помня. В 4-ти клас вече знаех парчетата на Бийтълс наизуст, без да знам една дума английски. То цялото нещо е меломанщината, случайно се получи, просто ти си човека, който пуска музиката, където и да отидеш. И в един момент започваш да правиш нещата и на сцена.
 
Имаш ли музикално образование, защото голяма част от DJ-ите в днешно време всъщност сами са успели да развият способностите си?

Не. Преди диджейството да ми убие желанието, свирех на китара. Но е много по-лесно ако разполагаш с парчетата, които се въртят в главата ти. От 15 години не съм пипал китара, което е много лошо за мен, но е крайно време да си купя и да видим дали си спомням как е...

А как реши да станеш DJ и да се занимаваш с електронна музика?

Всъщност съвсем случайно с Kickon от Camp Sessions решихме да направим едно парти в един клуб, който не съществува вече от години. И отидохме и казахме: „Ние сме DJ-и, може ли да направим една вечер?”. Тогава въобще не знаехме какво се случва, не бяхме пипали пулт преди това. И партито стана страшно – беше един понеделник, напълни се и стана супер. И оттам шефът на клуба каза да го правим всяка събота и така се почна. 

Мислиш ли да продуцираш авторска музика или предпочиташ да се концентрираш само върху диджейството?

Аз съм се насочил към промоутинга засега, искам да продуцирам и имам супер много идеи, знам за какво става въпрос. Правим си студио в момента, но мисля да го оставя това на хора като Sava и Bruhu, които това учат в момента и с това се занимават.

А откъде идва псевдонима ти?

Не съм се замислял всъщност. Звучеше ми добре, а и сигурно съм се надявал да спечеля някога някаква награда (смее се).

Естествено трябва да поговорим за най-успешния ти проект – поредицата партита Camp Sessions. Как се зароди идеята за тях и как започна всичко? Разкажи на хората, които никога не са били на партитата.

Идеята се зароди на къмпинг Градина. Там правихме по цяло лято много яки партита и оттам тръгна всичко. И когато свърши сезона го преместихме в София. Преминахме през няколко клуба и накрая го преместихме в Ялта, където стана бума. Те се казваха Camp партита - свързани с къмпинг Градина, но се превърнаха в Camp Sessions, защото поканихме в началото Dossiu Amudjev, Ото и Funkusion от Groovy Sessions. И впоследствие името остана така. Три години вече в Ялта клатиме яко.

Голяма част от хората, които посещават Camp Sessions, са и редовни посетители на къмпинг Градина. Разкажи ни малко повече за там, къмпингът с годините се превърна в доста любимо място за почивка и май носи свой собствен дух и усещане.

Да, така е, всичко се зароди там, но идеята много се отдалечи от онова нещо. Вече идват много нови, по-млади хора, всеки път са различни, което е прекрасно. Даже постоянно имаме проблеми, защото идват и хора под 18 години, което не е позволено и не могат да ги пуснат в клуба. На всяко парти виждам нови лица, които се кефят, значи работим добре и ги забавляваме.

На какво мислиш се дължи големият успех на Camp Sessions, защото те наистина прераснаха в една доста култова за София традиция за всички, които харесват dnb и брейкбийт? Или просто стиловете прераснаха с времето и станаха по-популярни?

Ние самите за тези три години се променихме стилово, в началото пускахме по-фънки брейкс и повече брейкбийт, а сега започваме партитата от брейкбийт и стигаме до dnb и дъбстеп. Променя се и стила, и публиката, и партитата, но единствено не мислим да променяме мястото. Клубът е оценен на световно ниво има страхотен звук, осветление, ефекти. Зарядът до голяма степен се дължи и на готиното място.

А мислите ли да ги пренесете в подобен мащаб и на морето?

То всяка година има по едно парти на морето, но се ориентираме по на юг, от Бургас надолу, там има много къмпинги. Но проблемът е, че щом има над 500 – 600 души на партито, това изисква супер силен звук. Затова ако го направим на открито винаги имаме проблеми с полицията, която идва и ни спира. Затова сме принудени да ги правим в затворен клуб, но това не е готино през лятото на морето. Идеята е там да сме на открито, на плажа, както си трябва.

Разкажи и малко повече за другите от екипа – все пак сте вече цели петима диджеи.

Ние стартирахме аз, Bruhu и Kickon, след което взехме и Crash, който беше от Breakalicious. Миналата година на рождения ни ден взехме и Савата, който е един от най-пробивните диджеи в момента и се надявам така да продължи и да не се отпуска, защото има много хляб в него. Ние му даваме сериозно поле за изява и вече е част от цялото ни крю, където и да ходим сме заедно. Надяваме се тази година да вкараме и още един диджей, но все още търсим такъв, който да изпъкне, да ни грабне с нещо.

А какви са плановете за в бъдеще?

Работим много здраво сега, аз съм изключително зает, но това е нормално. Имаме много планове и постоянно правим партита и каним гости. Ето днес, 24 февруари, сме поканили Deekline в Mixtape 5, който е голямо име и ще представя много от новите си неща, но е обещал да пусне и старите си класики. Освен това подготвя албум заедно с Ed Solo, от който също може да представи нещо, затова определено партито ще си струва и каня всеки, който се интересува да заповяда.

След това сме поканили Basement Freaks, който е по-фънки насочен, вече за четвърти път ще идва по наша покана. Той е грък, но живее в Германия и си има лайв банда, а и изкара албум, който е уникален – Something Freaky. Поканили сме него и вокала му да направят едно лайв шоу и вярвам, че хората, които ни се кефят, го знаят. Винаги е пълнил  Ялта, а сега ще го направим и в Mixtape за разнообразие. След това пък сме поканили Ed Solo и Darrison – и двамата ще изкарват нови албуми, ще си представят албумите, ще изпълнят някои от парчетата си лайв.

Страшно шоу ще бъде, ще накараме Ed Solo след това да направи dnb сет, по-напомпан, а утре Deekline ще пуска повече брейкбийт. След това ще поканим още един страшно добър диджей – Featurecast. А после и за септември мислим нещо голямо. А пък лятото – на почивка, макар че и за тогава имаме някои планове.

В понеделник очаквайте и втората част от интервюто. В нея ще засегнем доста интересни въпроси за развитието на сцената и нейния бум в последните години, за Chase & Status, за дъбстепа и Skrillex и дори за чалгата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Emil Prize
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Дани Уайт преди 12 години
Точно така, първото дръм енд бейс парти в Българиа беше през 1999 в зала Христо Ботев, с гост ГОЛДИ, залата се пукаше по шевовете а от звука се пукна и една стена:)
7
5
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
ти си жалък,***,направи ти едно парти в ялта да те видим колко хора ще вкараш и колко време ще ги задържиш....селските музикантчета много знаете да сипвате на DJте,ама си оставате жалки духачи.а "пускачите" много много одавна движат музикалния пазар,ама ти няма как да знаеш затова защото си ограничен и комплексиран до болка
6
3
 
6
 
! Отговори
мечката преди 12 години
всички писали коментари са на хероин и се гордеят с това!
5
8
 
5
 
! Отговори
Жалки преди 12 години
Откога гнусните пускачи на музика и мрънкачи почнаха да се наричат музиканти? Некадърници със самочувствие.
4
2
 
2
 
! Отговори
утре преди 12 години
Далече си от истината... ама много!
3
0
 
7
 
! Отговори
az преди 12 години
до: tripcho всички тия дето ги изброяваш не пускаха ли в Спартакус преди няколко години, доколкото знам дръм енд бейса в България започна с едно парти на Голди в зала Христо Ботев когато се спука стената на залата от силния звук....
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Po-dobre na tiq partyta otkolkoto v zabitiq 4ti km kadeto vsichki sa narkomani
1
9
 
5
 
! Отговори
tripcho преди 12 години
Ами честно да ви кажа много хора не са го чували за Camp Sessions и dnb и брейкбийт ,но за сметка на това всички са чували за HMSU /targy, acidtrip,ogonek,mocks,cooh/които си остават основоположниците и лидерите на българската dnb и брейкбийт сцена ...Затова не може да се каже ,че той е един от лидерите на българската dnb и брейкбийт сцена...