Животът на една съвременна попадия

Народната певица Радостина Паньова пред Dnes.bg
27 сеп 2015 19:21, Александър Попов
27

Сватбата на Радостина Паньова с отец Любо. Снимка: Личен архив/Ара Мюзик

Отдавна са отминали годините, когато попът, даскалът и кметът са били основната движеща сила на населените места у нас. Попадията пък е бил централен образ в произведенията на редица български автори. Какво е обаче да си съвременна попадия? Всичко ли е само молитви? Срещаме ви с една попадия, която е и народна певица - Радостина Паньова.

Тя е изпълнителка с богат репертоар и твърди, че има мисия - да съхрани и предаде фолклора на идното поколение, защото това е нещото, с което всеки българин трябва се гордее. Има три самостоятелни албума, в които с продуцентите й от Ара мюзик са включили както народни с нов аранжимент, така и авторски песни.

В личния й професионалния си живот сте доста различна. Имате ли вътрешен конфликт?

Стремя се винаги да разграничавам личното от професионалното. Ние хората на изкуството сме малко по-особени, живеем като че ли в наш по-различен свят. Когато си на сцената, ти се потапяш в магията, наречена изкуство и най-важното нещо е да дадеш на публиката онова, от което има нужда, а именно- емоцията. И представете си всичко това да го пренесеш в къщи, невъзможно е.

Ако сама трябва да се опишете как би изглеждала вашата визитка?

Амбициозна, талантлива и отговорна жена.

Кои са най-запомнящите се моменти за вас в професионален и личен план?

В професионален имам много приятни и запомнящи се моменти. Бях отличена с приза Фолклорна изпълнителка през 2010 г. на наградите на Фен ТВ, албумът ”Сълза от Пирина” стана фолклорен албум на годината отново на наградите на Фен ТВ. Запознанството ми с Шабан Шаулич също беше много вълнуващ момент. За мен е чест точно певец от такъв ранг да каже, че за него съм най-добрата фолклорна изпълнителка и да запеем заедно. Всяка среща с публиката ме вълнува. Всеки един концерт е едно страхотно изживяване, а най-важното нещо е да видиш радостта в очите на хората. Видиш ли тази радост и задоволство,  значи си си свършил добре работата.

В личен  план мога да кажа, че съм една щастлива майка и съпруга. Разбира се, най-вълнуващият момент е раждането на сина ми Виктор. Няма по-хубаво нещо от това да станеш майка.

Имате дует и с Нели Рангелова - "Сто години  правила".

С моя продуцент Виктор Касъмов поканихме Нели Рангелова за общ проект. Обяснихме й, че искаме да направим различна песен - с поп и народно звучене. Нели се съгласи да експериментира и този път, тъй като тя има в репертоара си няколко песни с такава стилистика. "Сто години правила" е една много успешна симбиоза между поп и фолклор. Благодаря на хората, че забелязаха и оцениха това по подобаващ начин.

С какво ви спечели съпругът ви – отец Любо? Какъв е той у дома и по-различно ли се живее със свещеник?

Нашата история  започна почти като на филм. Запознахме се в асансьор и се влюбихме от пръв поглед. По това време той учеше богословие, а аз музикална педагогика. Освен външния вид, най-важното нещо, което забелязах в него, беше добротата и естествения начин, по който се държи. Благодаря на Господ, че ми даде един изключително грижовен и отговорен съпруг, който ме подкрепя във всяко мое начинание и ме прави щастлива всеки ден.

На много хора им е интересно какъв е животът със свещеник, дори някои смятат връзката между певица и свещеник за нещо екзотично. Но всъщност няма нищо необичайно. И двамата като едни отговорни хора си вършим съпружеските задължения, спазваме всички пости, ходим на църква. Щастлива съм, че в нашето семейство има разбирателство, хармония и любов.

Има ли нещо, което е абсолютно забранено във вашето семейство?

Забрана не, но сме си дали обет един на друг да няма изневяра!

Ти се една от най-младите попадии в България. Този статут дава ли ви допълнителни задължения и отговорности?

Презвитерата или както се казва по народному попадия, няма никакви по-различни задължения и отговорности. Върша обичайните неща, присъщи за всяка жена - спазвам постите, ходя често на църква, подкрепям съпруга си.

В същото време карате спортна кола, мотор. Тези екстремни хобита не са ли в разрез със званието презвитера?

Не, това наистина е само ексремно хоби. Обичам високите скорости. Бих искала да опитам и гмуркане. Мисля,че и това ще ми хареса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Радостина Паньова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Наталия Ангелова преди 5 години
Познавам две попадии от Ловеч, които са по-млади от тази. Те, макар и съвсем млади оределено се отличават от повечето жени. Не случайно казвали хората: "баба попадия". Те трябва да са пример и утешение за другите жени. Да е живо и здраво това свещеническо семейство, както и всички други.
20
1
 
18
 
! Отговори
Данчо русев преди 8 години
Най-хитовата македонска певица. Новата песен ой винце е страхотна. Поздрав от наща масааа
19
1
 
19
 
! Отговори
Анелия преди 8 години
Радостина според мен е положила огромен труд и талант,за да е ном. 1. По друм одам е хита на 2015. Евала
18
1
 
20
 
! Отговори
Ирена преди 8 години
Здравейте, писачи и драскачи! Опитвам се,но не разбирам завистта между певиците във фолклора. Гуна е отвърдена певица, но трябва да проумее, че това момиче радостина я измести от голямата сцена. Радостина има глас,който не може да сбъркаш. Щом запее се разпознава и помни. Хитовите песни ги правят името на изпълнителя. Радостина е родена за това,което е.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гуна ИвановаЗдрасти *** Гуно,ти дан си била мераклийка на попето,че пишеш тъй гнусно?Питам само де?!Пиша ти неграмотно,щото гледам и ти тъй пишеш.И аз го познавам момето и си е доста читаво,добре пее и то хубави БЪЛГАРСКИ народни песни. До колкото знам няма и пластики.Чисто и натурално Елешнишко момиче,че и убаво пее! Ам ти кво можеш?Питам само,може да ти уредя нещо в София на ,,Лъвов мост,,ама като гледам и чета коментара ти -ще ти е трудно!?Можеш да опиташ,пиши ми.Николай от Габрово.
16
12
 
20
 
! Отговори
Гуна Иванова преди 8 години
Познавам я лично тази ***. Стам и позор, че е народна певица, а физиономиите й на снимките са на прочаднала бездарна чалгарка, която претендира със силикона в зурлата си. А и какво е тръгнала да ми се хвали с грозната й кола, ми не е ясно. Тя ако имаше пари щеше да си купи по - яка спортна кола, а не каруца за 3 бона. Хахахаха. Смешна дебела крава.
15
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обет му е дала тя да не изневерява. Сигурно такъв обет е дала и на учителката й по народно пеене в музикалното училище в Широка лъка, когато й отмъкна гаджето и сигурно и на чичо Володя Стоянов е дала обет, че няма да му изневерява, като си легна с него за да й удари едно рамо за Ара Мюзик. ***, селска. Тя ще ми се прави на безгрешна и интересна. И ми тръгнала тука пред цяла България да ми се прави на Света вода ненапита и много вярваща мирянка - презвитера. Безсрамница!
14
5
 
21
 
! Отговори
Ясен Илиев преди 8 години
Не знам за рвспекта и другите работи, ама пиара на тая кака направо се *** вече с едни и същи глупости да пише. И умрелите разбраха, вече, за попа с мускули и асансьорната любов. До тук добре отчето благ, което е нормално, ама тъпия пиар на певачката да вземе, вече да измисли нещо друго, че ми чисна навсякъде да чета за попа мутра в асансьор
13
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво семейсво. Но да имат повече дечица, че сме на изчезване българите
12
4
 
19
 
! Отговори
гост преди 8 години
Хубаво де, отец Любо е на девета снимка, а селяка на предишните снимки кой е?
11
13
 
19
 
! Отговори
Адолфчо преди 8 години
Ще му стане лошо, ако я завари "на чеверме" с двама в къщата! ;)
10
2
 
46
 
! Отговори
една Българка преди 8 години
Браво на попадията! Съвременна млада жена на която нищо човещко не и е чуждо.Тя със своето поведение показва на всички останали как трябва да се държи и живее едно съвременно момиче.Професията на съпруга и няма нищо общо с неините желания, хобита и действия.Щом има разбирателство между двамата това не пречи на щастливият им живот. Желая им много деца, радост здраве и щастие. Бъдете благословени млади хора.
9
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Удри дядо попе с двете цеви що то попадията е флейтист
8
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си спестя името. Отец Любомир е много свестен, не познавам жена му нито творчеството и, а и не ми трябва. Мъжът и пее много хубаво, може да го чуете на службите, когато е на смяна, а и според мен има много благ подход към хората и се отнася с уважение и любов. И не си мислете, че свещениците и жените им идват от небето, не, те са си хора като нас, с житейски грижи, тревоги и желания, предпочитания. Направете си труда да се запознаете, има много млади свещеници, доста от тях и с деца, да сигурно някои няма да харесате или пък жените им, но не плюйте автоматично без да сте запознати.
7
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте се опитвали да оплювате църквата без да има поводи, за това ще ни завземат друговерците. "Спортаната" кола е Стратус за 3000 лева. Никой не е безгрешен, верно е че има в църквата но 90 процента от служителите си вършат работата.
6
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9-то фото ... просто кърти мивките, мутро-християнския преход и настоящ пост-соц манталитет.
5
0
 
77
 
! Отговори
българин преди 8 години
браво на семейството да са живи и здрави и бог с тях
4
46
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
българска псевдо църква
3
60
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излгеждат ми зверски селяни и попа и попадията.Спортни коли, кифленски снимки...Жалко, тия хора трябва да са за пример, а то...
2
8
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ здраве да им дава и да закриля това хубаво семейство.Няма по-хубаво нещо от това мъжът ти да е вярващ и да има хармония и разбирателство в брака.