Бела Флек и Аби – за банджото и разбитите стереотипи

Звездите пред Dnes.bg преди концерта им на 4 ноември
27 окт 2015 11:50, Александър Попов
0
Бела Флек и Аби – за банджото и разбитите стереотипи
Снимка: СМЕ

Прозвището "Паганини на банджото" говори всичко за Бела Флек. Всепризнатият виртуоз идва за втори път у нас, но сега до него ще бъде и неговата съпруга Абигейл Уошбърн. Двамата разбиват стереотипните представи, че на този инструмент се свири само кънтри музика.

Концертът им на 4 ноември в столичния Sofia Live Club, организиран от София Мюзик Ентърпрайсис, ще ни покаже нагледно как се преминават жанровите граници между джаз, поп, кънтри, блуграс, рок, уърлд мюзик и класика.

Бела Флек има 15 награди Грами, включително за най-добър модерен джаз албум и най-добър поп инструментален албум. Свирил е с рокаджии като Дейв Матюс до топджазмени като Чик Къриа.

Сега до Бела ще бъде съпругата му Аби, също изпълнителка на банджо и вокалистка. Музикалната критика единодушно отбелязва, че комбинацията от двамата е нещо уникално. Дни преди гостуването им у нас музикалното семейство сподели своите очаквания пред Dnes.bg.

Бела, заедно със своята съпруга Абигейл идвате за първи път заедно в България. Какво сте подготвили на публиката?

Българската публика ще чуе музиката, която изпълняваме през последните три години - всичко това на две банджо и невероятния глас на Аби. Публиката ще се докосне до два стила изпълнение на банджо, а музиката ще мине от традиционния блуграс от старото време до модерните стилове днес.

Да очакваме ли една семейна банджо битка на сцената?

Нека го наречем банджо разговор и взаимодействие. Ние не сме воюващи или биткаджии.

Кога за първи път се срещнахте с банджото, с какво ви докосна и защо е толкова специален за вас двамата?

За първи път чух банджото по телевизията, в комедията "Beverly Hillbillies". Беше страхотно изпълнение на Ърл Скръгс, което промени живота ми. Аби пък чу Док Уотсън и се влюби в старомодния звук повече и от мен. Легендата на блуграса Ърл Скръгс беше новатор и въведе модерния стил на свирене на банджо, издигна го от акомпаниращ във водещ инструмент.

Имате 15 награди "Грами", 30 номинации. Какво означват те за вас?

Със сигурност е хубаво да спечелиш награда за музиката, която си създал и обичаш. Наградите водят до по-голямо внимание, когато правиш концерти и записваш нови песни и албуми. Една награда не означава, че твоята музика е най-добра, а че хората, които са гласували са харесали това, което си направил през годината.

Какво е вашето истинско вдъхновение да продължавате да бъдете на сцената?

Простичко е - всичко е свързано с любовта ми към банджото и звукът, който ме докосва всеки път, когато свиря.
 
Въпрос към Аби, защо решихте да станете музикант, а не на адвокат, както сте планирали?

Наистина исках да стана адвокат, представях си как подобрявам американо-китайските отношения. До момента, в който не чух музиката на Док Уотсън. Излязох и си взех банджо, започнах да се уча да свиря и всичко се промени. На една забава свирехме с няколко момичета, с които се бях запознала, когато дойде при мен един продуцент и ми предложи да направя записи в Нешвил. Реших да отида и да видя какво ще се случи.

С какво Китай е толкова специален за вас и ще чуе ли българската публика на концерта песни на китайски? 

Да, ще изпея поне една песен на китайски. Започнах да уча този език в колежа, в началото от чисто любопитство. След като прекарах известно време там, големият контраст между Китай и Америка ме тласнаха да науча повече за това коя съм, откъде идвам. В този период започнах да изучавам и музиката на апалачите, благодарна съм за всичко това.

Трудно ли се работи с този, когото обичате?

Не, това е специална привилегия да имаш възможността да работиш заедно с любимия човек. Предизвикателството е да знаеш кога работиш и кога да изключиш от всички ангажименти и да обърнеш внимание на семейството си.

Кои са музикантите, които са ви повлияли на сцената?

Аби: За мен това са Док Уотсън (Doc Watson), Хейзъл Дикенс (Hazel Dickens), Джини Хоукър (Ginny Hawker), Махалия Джексън (Mahalia Jackson).

Бела: Музикантите, които са ме вдъхновявали и по някакъв начин са повлияли на музикалната кариера са Ърл Скръгс (Earl Scruggs), Чик Къриа (Chick Corea), Чарли Паркър (Charlie Parker) и Тhe Beatles.

Свободата винаги е изтъквана като най-важната част за всеки един творец. Но можеш ли да се чувстваш свободен да правиш музиката, която искаш във време, когато всичко е свързано с пари и комерсиализация?

Има много хора, които не се водят от комерсиализацията в музикалните си предпочитания. Ние се опитваме да правим музика, която смятаме, че ще радва хората. Но много важно е и ние да сме удовлетворени. Щастливи сме, че има достатъчно хора, които искат да чуят точно това, което ние правим. Може би ако имаше малко хора, които ни харесват щяхме да търсим различни решения. Не всеки има щастието да прави това, което обича и сме признателни.

Бела, Вие сте работили с много артисти на сцената. Има ли музикант, с когото искате, но не сте имали шанса да работите?

О, има толкова много великолепни музиканти, с които бих искал да свиря. Но това не е някаква фикс идея, оставям нещата да узреят и да се случват.

Навсякъде пътувате със своя син, независимо дали става въпрос за турне или почивка. Как промени той живота ви?

Промяната е огромна, но сме щастливи, че нашето момче е винаги до нас, че сме едно задружно пътуващо семейство. За много неща се учим взаимно с Джуно. Една от промените е, че вече не окъсняваме по партита и си лягаме по-рано.
 
На финал, кажете няколко думи за българските почитатели, които ви очакват?

Имах щастието да бъда във вашата страна с Чик Къриа преди няколко години и разказвах на Аби за чудесните хора в България. Щастливи сме, че ще представим нашата музика в страна с толкова невероятна музика и култура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари