Готови, Старт!

Ден първи на Spirit of Burgas
15 авг 2009 18:30,
28

D2 откриха фестивала. Снимка: Елена Пенева за Dnes.bg

Както си обещахме след страхотното първо издание на Spirit of Burgas, и тази година сме тук. И след вчерашната първа вечер на фестивала смятаме да останем.

Излишно е да ти казваме, че си изкарваме супер. Затова просто ще опишем какво видяхме, препускайки между различните сцени до ранното утро.

Естествено, открихме фестивала на основната, където фестивалът стартира с подобаващото представяне на D2.

Бандата заби очаквано добре на концерта, на който не липсваше подкрепа и силно присъствие на публика. Сетлистът им включваше парчета от последния им албум „6“, както и съвсем пресен материал, който най-вероятно ще чуем в следващия.

Веднага след края на концерта им се отправихме на обиколка из леко разместените след миналата година сцени. И по пътя съвсем неочаквано попаднахме на фънки бандата Freestyle, които, незнайно защо, свиреха във времето, обявено за концерт на Unlimited & Ruth.

И въпреки че харесваме Рут, случващото се на въпросната Blues&Jazz сцена беше едно от най-приятните открития сред българските банди в последно време. Както сами можете да видите в клипчето,  Freestyle са впечатляващи музиканти със свежи идеи, невероятни песни, смислени и зарибяващи текстове и двама абсолютно феноменални вокалисти.

Без повече обяснения си обещахме да ги гледаме пак, така че в следващите месеци предстои целенасочено дебнене на софийската клубна сцена.

След тях на основната сцена започнаха Dreadzone, но ние предпочетохме специално препоръчните ни две балкански банди на рок сцената и изобщо не съжаляваме.

Там първо се насладихме на супер свежите македонци от Bernay's Propaganda. Комшиите   направо смазаха публиката с уникалния си стил, като особено се изкефихме на забавното свежарско сценично поведение и танците на вокалистката им.

Още не бяха отшумели продължителните викове и аплодисменти след концерта им, и на сцената се качиха вече добре познатите и любими на българската публика Elvis Jackson.

Словенците, както винаги избухнаха с уникалната си пънкария, която на живо звучи като музикантска лигня от ска, рок, дет метъл гавъри и какво ли още не.

Особено як беше контактът им с публиката – те няколко пъти мятаха надуваеми играчки, тоалетна хартия и други предмети на танцуващите пред сцената, а на най-голямата тресня вокалът извика „Кой може да плува“, извади един огромен дюшек и направи стейдж дайвинг върху него.

Без да имаме и минута за отдих веднага се затичахме към концерта на Panican Whyasker - основните подгряващи на  най-очаквания хедлайнер на фестивала – Faith No More.

Групата, която миналата година направи супер силен концерт на едно от по-малките сцени, тази заслужено се качи на основната, където заби известни и нови парчета и ни накара да се радваме, че точно тях ще дочуят Faith преди своето участие.

А когато то започна, Spirit of Burgas записа и  най-многохилядната и екзалтирана публика в кратката си история.

Майк Патън и компания се качиха на сцената, бомбата избухна и взривовете продължиха още почти два часа.

Излишно е да описвам как феновете приеха сетлиста, съставен от всички хитове в дискографията на бандата, как музикантите куфяха и ужасно се изкефиха на приема, как всички пяха заедно с групата на всяка една песен, как Майк се държа традиционно откачено крещейки през мегафона си и яхнал крана на камерата.

За усещането можеш да добиеш представа от видеото. Единственото съжаление на концерта беше, че групата се отказа от втория си бис, който прави само на фестивали и концерти, където виковете не оставят празната сцена след първия да си остане празна.

 

След всички емоции, вечерта завърши на концерта на Babyface Clan, който закри първия ден на рок сцената.

Ние пък се прибрахме абсолютно изтощени да регенерираме батериите за тази вечер, която ще ни срещне с Cravity Co., De Phazz, Fun Lovin' Criminals и още много яки музиканти.

Виж видеото с българските банди тук:

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Феста беше страхотен. Много се съмнявам да е далече от нивото на организация от европейските фестове. А ако на някой нещо не му е харесало и има препокръки, може да го дава по конструктивно, а не с типичния черноглед и зъл тон.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
festa be6e superrrrr!!!! i prez trite dena ima6e strahotna muzika!
26
0
 
1
 
! Отговори
gosh преди 14 години
Bukem and Conrad did it once again... once again!!!lighten up lighten up lighten uuuup.
25
0
 
1
 
! Отговори
Музикален фен преди 14 години
Да видим тия, дето толкова критикуват феста, на колко фестивали в чужбина са били. Защото аз преди 2 месеца бях на Рок ам Ринг (който не го е чувал, да се поинтересува, един от най-яките фестове в Европа) и мога да ви кажа, че с един-два минуса този фест като за втори път беше на доста добро ниво. ФНМ не изпълниха всичките си хитове, девойко, защото хитовете им са много. Убийствено беше. Dreadzone бяха върхът, публиката на Д2 беше рехава, не са Артери все пак.
24
0
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 14 години
Не знам какво точно те е накарало да мислиш това, но втората вечер видях че има специална платформа в ляво с/у майнстейдж, специално за инвалиди..
23
0
 
1
 
! Отговори
smith преди 14 години
Наистина нищо не пише за LTJ Bukem, който направо разби със сета си и по нищо не остъпва на останалите изпълнители
22
0
 
1
 
! Отговори
evil преди 14 години
Сцена като пощенска марка, озвучение от 2 лева и нулев кетърнг, тва подобие на фестивал можех и сам да го организирам на това ниво. Добре, че FAITH сцепиха мрака...... аз лично, ако бях музикант от ранга на Патън немаше да им счупа само крана и въшливата камера..... За такава група, посрещане от такова кенефено естество е обида. С ТРИЦИ МАЙМУНИ ФЕСТ 2009.
21
0
 
1
 
! Отговори
Бургаско светло преди 14 години
Faith No More- това като най извесна група, що за стил е, някой някъде чувал ли ги е, освен в рекламата за феста? Що за стил свирят?
20
0
 
1
 
! Отговори
4i4o Gyrga преди 14 години
Извинете, тези които се кефят на организацията - за вас нормално ли е да се влиза само от един вход - 15 000 души е имало! Кошмарна организация! Не е написано, че тези с 3-дневните пасове влизат от определен вход- и след като са чакали час и половина! ги препращат на друг вход - идиотско че и оттатък! Елена - срам че си журналист (ако си изобщо) - не трябва ли да отразиш и 2те страни? Или на вас, журналистите ви плащат само за да хвалите? Това да се случи преди 30 години- разбирам...
19
0
 
1
 
! Отговори
Valia преди 14 години
Ден първи. Пред левият екран на "Главната сцена". Охраната с червени блузки само дето не почна да чете вестник, накрая един от тях седна пред мен с гръб към публиката . На входа пък 3 пъти ми идваше реда и изведнъж казаха "дайте малко назад" и аз хоп! пета..и влизат други хора които са след мен. Сцената и озвучаването просто бяха смешни, сигурно затова Патън яхна камерата та поне и това да не работи..
18
0
 
1
 
! Отговори
мария преди 14 години
LTJ Bukem беше феноменален кеф. Изобщо - първият ден тази година беше най-силен и ми направи спомените. :)
17
0
 
1
 
! Отговори
дакела преди 14 години
Абе брато,спести си го това с познатите,моля ти се.А за озвучението не знам какво не ти хареса,според мен беше доста добро.Не мога да разбера защо големината на сцената е от такова голямо значение за вас.Като се напише "сцената беше 15 камиона и се построи за 6 дена" голям праз.Радвайте се,стига сте намирали дефекти,защото май вие почвате да дефектирате.
16
0
 
1
 
! Отговори
Нети преди 14 години
егати смешния фест, как можахте едно озвучаване да не наемете като хората за Фейт, за сцената няма да коментирам, разбрах от познати че не искал Майки да се качи на това скеле!
15
0
 
1
 
! Отговори
т преди 14 години
е нямате право да мрънкате,организацията си беше чудесна и двата дена,и на входа,и на "скелето",и групи и публика- страхотно
14
0
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Абе Д2 ми харесаха. Много ме беше яд, че половината им песни ги изслушах на входа, докато чаках да ме пуснат. :(А вокали като Майк има на пръсти в целия свят, какво остава за България? Поне се видя и на живо, че наистина е неповторим, защото има много други "звезди" които като излязат от студиото не можаш да ги познаеш. :)))
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре, че бяха Faith no More (страхотни, не'ам думи), този "фестивал" е жалко подобие на европейските... Организация нулева, кейтъринг нулев, сцените наблъскани една до друга, кой откъде и какво чува не е ясно... И разбира се "сцената", опаааа "Mainstage-a", моля ви организатори, това скеле не може да бъде главна сцена на фестивал, за D2 и Panican OK, но да качиш Faith на този извинявайте за израза *** е жалко... Само с един Spirit не става работата...
12
0
 
1
 
! Отговори
дакела преди 14 години
Аз за пореден път не мога да повярвам като чета коментарите.Не знам какво трябва да се случи за да сте доволни и да кажете нещо позитивно.Абе мрънкайте си,не ми пречите,но така нищо няма да се промени.Според мен феста е изключително добър и съм сигурен,че ще става все по-добрър,въпреки вашите добри пожелания,а и за статията не бих казал нищо лошо,тъкмо напротив...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
организаторите да бяха направили вход за инвалиди,бременни и други хора в неравностойно физическо положение...пък тогава да се наричат един от най-добрите фестивали в европа...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
PENEVA PENEVA STIGA GLUPOSTI
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
стига истерии-ах ,ох ,каква музика.Който я харесва да ходи да изтезава слуха си с излишни децибели.Защо се опитвате да правите новини като бареков...