Моби и Skunk Anansie вдигнаха Бургас във въздуха

Втората вечер на Spirit of Burgas събра в пъти по-голяма публика
Обновена: 15 авг 2011 14:06 | 14 авг 2011 15:50,
35
Моби и Skunk Anansie вдигнаха Бургас във въздуха
Снимка: Булфото

Въпреки опитите на организаторите на Spirit of Burgas да приключат с практиката програмата да съдържа една голяма звезда – кука (Faith No More, Prodigy) и други с пъти по-малки хедлайнери, и тази година много от феновете вместо на фестивал дойдоха на концерт.

Огромна част от публиката напълно отказа да се потопи в страхотната атмосфера на плажа, да чуе някоя от българските групи или да разгледа фестивалната зона и вместо това дойде за двата основни хедлайнера, веднага след които си тръгна.

Вечерта започна с P.I.F. на Main Stage и групата изпя някои от най-големите хитове от първите си албуми, както и по-нови песни като Messiah. Междувременно на Rock Stage вече започваха две от най-яките банди на тазгодишната Battle of the Bands на Jack Daniel’s – Automatic Flowers и победителите за 2011 – Center. Здрав рок, идейни композиции и млада енергия конкурираха шоуто на добре познатите SKRE4 на сцената „На тъмно”, които вече трещяха с пълна сила.

Малко по-късно на основната сцена се качи Jeff Scott Sotto заедно с бургаската банда G.R.A.S., а феновете на по-твърдия звук вече чакаха пред Rock Stage една от най-силните метъл групи  у нас в последните години – Bastardolomey.

Малко преди края на концерта им на фестивалните входове започнаха опашките, а напливът към основната сцена беше сериозен. Междувременно внушителна тълпа вече танцуваше пред Blues & Jazz сцената и аплодираше поредния прекрасен концерт на Рут Колева, която изпълни песни от дебютния си албум „Близо” с обновената си банда.

По график малко след 22.00 часа светлините пред Main Stage изгаснаха, започна гръмотевичният дръм енд бейс ритъм, а секунди след това – и първите акорди на Yes It's Funking Political. Черният ангел на Skunk Anansie - Skin се появи с прилепнало черно брокатено боди, кубинки и големи черни криле и в следващия час демонстрира титанично количество енергия и магнетично сценично присъствие.

Още първите акорди на Charlie Big Potato взривяват тълпата, а предните редове пеят с цяло гърло всяка дума от деветдесетарския хит. Гласът на Skin е в смазващо добра форма и през целия концерт звучи мощно и завладяващо.

Следва първият сингъл от компилацията Smashes and Trashes (2009) - Because of You, както и парчета от Wonderlustre. И изводът от God Loves Only You, My Love Will Fall и Over the Love е, че Skunk Anansie , макар част от големия процес на повторно събиране на култови банди от 90-те, наистина имат какво да кажат. По-мъдри, но все така диви, новите им песни не отстъпват на класиките нито емоционално, нито музикално.

Естествено феновете им у нас подкрепят с пълно гърло и класиките I Can Dream, Hedonism (Just Because You Feel Good)  и Weak As I Am, но много от тях знаят и The Sweetest Thing и My Ugly Boy, на които Skin сменя китара с палки за тъпан.

В последната част от сета на бандата звукът става все по-твърд и безкомпромисните китарни, бас линии и картечни барабани и подложки разпалват кръвта на феновете, докато Skin пее все по-мощно, скача, прави страхотен близък контакт с публиката и се мята на stage diving.

Бисът определено е неизбежен, а след него не остава съмнение, че на плажа в Бургас видяхме поредната емблематична група от 90-те, която след повторното си събиране е по-силна от всякога. 

Кратката пауза преди Moby по-голямата част от публиката запълва с вече освидетелствано пристрастените към родната сцена сиатълски балканци Kultur Shock.

Преди края на концерта им обаче напливът към Main Stage отново се усилва и феновете са посрещнати ударно от първата до последната песен на бандата на Moby. Сет изцяло изграден от хитове, експлозивни ремикси, почти рейв подложки, твърд китарен звук и великолепният плътен и силен вокал на Джой Малкълм – концертът остави без дъх присъстващите.

През цялото време Moby сменя инструменти (китара, синтезатор, барабани, перкусии), забавлява ни с китарни партии на Guns N’ Roses и Nirvana, пее и тича по сцената и след всяка песен пита хората как се чувстват. Отговорът е усилващ се рев, аплодисменти, скачане.

От чувствената и емоционална акустина версия на In This World, през специално посветените на българската публика Porcelain и Lift Me Up, до трансовите ремикси на Shot In The Back Of The Head и Disco Lies – Moby е властелин на партито, а концертът му у нас по скромната ни преценка е в пъти по-силен от доста по-големия лайв преди 2 години на Exit.

Истинска изненада е, е при първото си гостуване тук той не изсвири нищо от последните си албуми и се съсредоточи предимно върху големите си хитове. Добрата новина обаче е, че преди концерта си поговорихме за тях. Какво – ще можете да прочетете в интервюто в Dnes.bg!

Тази вечер пък очакваме най-силния рок хедлайн на фестивала, със Skindred, Amplifier, Deftones, Anneke Van Giersbergen, както и чудесните им български колеги от Pyromania, Der Hunds, Insane, Macrophone, Viperfish. Определено не са за пропускане и Leftfield, Scratch Perverts, Freestyle от Пловдив, Moonlight breakfast от Румъния и Kelt от Русия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Spirit of Burgas
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
SABITIE
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ABE HORA VIE GLEDAHTE HORATA NAOKOLO LI,MI TIA MUZIKATA BESHE STRAHOTNA I TE GRABVASHE OT VHODA,KAKVO ZNA4ENIE IMA KOI KAKAV BIL,ZA DA E TAM ZNQ4I MU HARESVA...BADETE NAD NESHTATA,TAKOVA MUZIKALNO DABITIE SI BESHE 4E NE E ZA VIARVANE
28
0
 
0
 
! Отговори
Karess преди 12 години
Super informative witring; keep it up.
27
1
 
0
 
! Отговори
haha преди 12 години
За пореден път (четвърти) бях на този фестивал. Като човек посещаващ всевъзможни музикални събития предимно в страната и някои в чужбина, мога да кажа, че този фестивал беше най-слабия от всички четири досега проведени в Бургас. Най-голям принос затова има липсата на посещаемост на истински фенове заменени от "туристи". Хора с диагоналки и джапанки ми тръгнали да слушат Skunk Anansie - нелепо. И ако в тълпата бутнеш някого или се блъснеш нарочно в него те изглежда, като в селска дискотека.
26
0
 
7
 
! Отговори
Burgazliev преди 12 години
Фестивала е супер . Бургас яко се пълни . Организаторите почистиха всичко на сутринта - похвално. Който не му харесва да не ходи. Това че е малко шумно голяма работа. Нарушил им се съня на дъртите ... голям праз. Нека го има фестивала. Да не забравяме, че идват много чужденци които харчат пари тук. Всички хотели са пълни . Ресторантите правят рекордни обороти - денонощтно. За всички е добре.
25
0
 
8
 
! Отговори
фен преди 12 години
Отидох,видях и се накефих !3 невероятни дена на брега на Бургас
24
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бих отишъл и аз някой път, ама като знам, че 98% от публиката са отпадъци и ми се отщява
23
2
 
3
 
! Отговори
ми преди 12 години
Абре що е това хедлайнер? 1. Глава на линия ? 2.Водеща линия ? 3 Глава с *** ? Деееба и тъпите журналисти
22
2
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
не са турци, а арменци, вероятно турчин те е*ал докато си писал коментара, та си се объркал
21
0
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
приемам, че се бъзикаш, иначе ще колабирам от смях :-)
20
0
 
4
 
! Отговори
Muscarin преди 12 години
Маруле,ти верно ли си толкова зле?
19
0
 
4
 
! Отговори
ch преди 12 години
марулееее, маруле. А не е ли по-вероятно да е избеляла и заприличала на мъж.
18
7
 
3
 
! Отговори
Марул Дренски преди 12 години
Много е напълняла Скунк Ананси на снимката... И ква кичара е отпрала... не мога да я позная...
17
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Е, голЕмо чудене на два абзаца, как па аджеба всички отишли на Моби и си били камшика после обратно.Ако можех и аз щях да бия път два дена до Бургас и обратно, за да чуя Моби. Виж, за ПИФ и Рут Колева надали :) *** и кво му е чудно толко на автора на материала, та се терзае?
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Skunk anansie не се превежда Скункс ананаси бе невеж нискочел неандерталец. Вземи се ограмоти малко преди да пишеш глупости по статиите. Иначе 2-рата вечер на феста беше чудна. Организацията отново беше на ниво, като изключим отново проблема с достъпа до баровете :)
15
7
 
18
 
! Отговори
cat преди 12 години
На поляната в Разлог имаше STEREO MC'S, MORCHEEBA, PAROV STELAR BAND, HURTS, ядене, пиене, химически тоалетни, няколко сцени, дискотека, много хора, чужденци, невероятна гледка под Пирин и невероятно настроение.И аз спах в стая с ток и топла вода:),на 5 км от Разлог.Имаше организиран БЕЗПЛАТЕН транспорт от и до събитието!На концерт всъщност се слуша музика и нямат значение-кафенетата, заведенията и другите забележителности!
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпрос на вкус и предпочитание. Има плаж, хотели, квартири, магазини, ресторанти, барове, кафенета. Течаща вода и ток. Всичко нужно. На тази поляна край Разлог какво има? И всъщност на колко километра от Разлог?
13
9
 
31
 
! Отговори
ахахаха преди 12 години
ако името на този "фестивал" трябва да отговаря на истината трябват 2 неща1 - да има 10 сцени и на всяка от тях да звучи бясна чалга2 - да е задължително носенето на адидасе това вече ще духът на бургас :)вече сериозно феста си е добре за мен
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Skunk Anansie - ebony girls with huge full dsl lips
11
5
 
11
 
! Отговори
Mmmmmm преди 12 години
Elevation = Provaleishun