Beatbox боец: За силата да тръгнеш пак!

Искрен Тончев (Iskrata) за любовта към музиката пред Dnes.bg
Обновена: 28 май 2015 22:06 | 28 май 2015 17:52,
3

Снимка: Facebook

Това е Искрен Тончев, или Iskrata, както всички го наричат. Искра, защото когато прави музика, пали фитила на бомбата наречена бийтбокс. А докато слушаш различните му изпълнения, между бийта чуваш ту саксофон, ту барабани, ту пиано или пък цигулка. А всъщност ръцете му са свободни, а инструментите звучат някъде дълбоко в гърлото му, или може би в душата му.

Израснал в музикално семейство, Искрен има множество музикални таланти. Композира, пее, свири на пиано, флейта, саксофон. Работил е по проекти с български поп изпълнители като Ангел и Мойсей, Павел и Вензи, участвал е в аранжимента на песента на Ана Мария и Богомил "Теб си пожелах". Участва и в проекта на Софийската Филхармония – "Рицарска история".

За Искрен всичко започва много отдавна с един клип на австралийски бийтбоксър. Преди години случайно попада на него в интернет и остава изумен. Тръгва, търси и открива цял един нов музикален свят. Започва да имитира и осъзнава, че му се получава. Започва да чува отделните звуци и скоро тръпката го заразява.

С годините изкуството на музиката с уста навлиза в България със страшна сила. През 2011-та нашият герой излиза на сцената, за да покаже какво е научил. Но нищо в живота не идва лесно...

"2011-та бе третата година, през която се състезавах. Винаги стигах до осминафинали, но там отпадах. И тогава също отпаднах във втори кръг. Казаха ми, че оставам първа резерва и ако някой се откаже, ще заема неговото място. За късмет, две седмици преди състезанието получих обаждане -  един от участниците нямало да може да участва. Не можех да повярвам, отваряше ми се шанс. Спомням си, че тогава реших, че няма да си записвам нищо, просто ще отида и ще импровизирам. И стана така, че от резерва спечелих състезанието", разказва развълнувано Искрен.

Точно когато нещата тръгват нагоре и започва да получава различни предложения за проекти, нещата се объркват тотално.

"Занимавах се с бойни изкуства и претърпях спортен инцидент, където си счупих носа. Оперираха ме, но се получиха усложнения. Записвах последното си видео, когато започнах да усещам, че нещо не е наред. Състоянието ми се влошаваше с всеки изминал ден. Имах ужасни, денонощни хронични болки. Болката в гърлото и гласните струни бе толкова нетърпима, че в един момент дори говоренето бе невъзможно. Тогава се започна – лекари, болници, професори. Направиха ми всички възможни изследвания. Не можеха да разберат първопричината. Чувах само: "Много тежко състояние, моето момче!". Всички лекари ми поставяха различни диагнози - от мозъчно сътресение след удар, до алергична реакция. В един момент се отчаях, не знаех какво да лекувам. Озовах се в ситуация, в която ми бяха отнети най-любимите неща. Затова реших да действам сам. Започнах с промяна в храненето, настроих се позитивно, всякакви алтернативен лечения с билки и чайове", споделя той.

Iskrata говори едва, едва дълго време. Усеща малко подобрение чак след 6 месеца лечение. През периода на мълчание в него се борят различни емоционални състояния. Преминава през разочарование, отчаяние и гняв, за да достигне до решението – Да, несправедливо е, но си струва да продължиш да опитваш: "Осъзнах, че когато ти отнемат всички онези приятни неща от живота, които обичаш, започваш да ги оценяваш повече. Осъзнах, че не се радвам достатъчно на малките неща. Но изходите бяха два – да се депресирам и да оставя музиката зад гърба си, или да направя всичко възможно да се върна към нея. Обичам да казвам, че ако се проваля в нещо сто пъти, ще опитам 101-ви път".

Малко по малко Iskrata усеща подобрение, но все още не се чувства в най-перфектната си форма. Сега продължава да спазва гласова хигиена и е приел, че трябва много да се пази занапред. Но е благодарен за мълчанието: "Тогава усетих личностното си израстване. Останах насаме със себе си, лиших се от говоренето на излишни неща, но всъщност започнах да комуникирам по-добре със себе си. Научих се да оценявам изпитанията на живота".

Затова създава и най-новия си проект "Завръщане". През годините, извън бийтбокс сцената, разработва в главата си различни мелодии: "Завръщане" събра всичките ми идеи в едно. Затова, колкото и да звучи клиширано, реших, че чрез него ще предам моята доза позитивност на хората".

В този момент Искрен е в Берлин и се готви за световното първенство по бийтбокс, което ще се проведе на 29 май: "Там ме очакват най-добрите бийтбоксъри от цял свят, всички шампиони от световен мащаб. Но аз харесвам конкуренцията, тя ме надъхва, започвам да работя повече, конкуренцията е моята движеща сила. Заминаваме с няколко момчета от България, които са шампиони от миналите години. Вълнуваме се много. Затова стискайте палци за BG отбора!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, страхотен талант! И силен характер...
2
1
 
2
 
! Отговори
G преди 8 години
откогато *** като теб почнаха да коментират
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
e ot koga da purdish s usta se naricha muzika?