Без естрада, чалга и фолклор. А Бионсе докога?

Излишен ли е национализмът в музиката ни?
29
Без естрада, чалга и фолклор. А Бионсе докога?
Снимка: Булфото, архив

Защо гледам X Factor? Ами шоуто не е залято от простотия, силикон и плеймейтки. Не ми внушава, че една шепа хора са представителна извадка за българина, не ми внушава, че парите могат да направят и най-големия простак ВИП. Има субективен момент в оценяването, но е факт - ако не си талантлив няма как да изпъкнеш.

Изпъкват и нелепите участници, които са дошли да ги види мама по телевизора. Ама тяхната известност е за кратко, за няколко дни.

Има обаче нещо притеснително в това шоу, поне за мен. Вече четири години в него на преден план са все еднотипни таланти. А и колкото да ме убеждават, че след X Factor се гради някаква вълнуваща кариера, тя за широката публика не е толкова видима, защото нашият пазар е малък и големият успех е ако успееш да стигнеш до поканите в нощните клубове. А там голяма част от публиката просто няма законово право да стъпва. И за тази част е видимо само какво прави техния любимец в студио. В бедна България се записват малко песни и това е нормално - няма как да пръскаш десетки хиляди за качествен продукт, за да те гледат и свалят от нета безплатно. Параграф 22...

Но няма да си говорим за шоубизнеса, в който почти няма бизнес, особено за младите изпълнители. В зрителя се създава усещането, че само определен тип западни песни могат да те изстрелят на върха.

Още в първото издание на X Factor бе ясно зададено - без чалга. Покрай нея обаче изгоря и фолклора ни, който през годините бе оценен от редица западни звезди и бе част от хитовете им. У нас обаче фолклорът масово все още се смята за нещо останало в миналото. Направи ми впечатление как Маги Халваджиян го развълнува песен на Васил Найденов, макар и изпята нелепо.

Но българските песни не са предпочитани, защото с годините наложихме по тези конкурси да се пее Бионсе, Кристина Агилера и все от тази категория. Имаше даже един комичен момент в Music Idol преди години - всяка втора се качваше на сцената с парчето на Ищар "Horchat Hai Caliptus".

За повечето участници в подобни риалитита - българската музика започва с Графа и Мария Илиева и свършва с Криско, което показва сериозна липса на музикална култура. Но дори и техни песни звучат сравнително рядко, защото младото поколение е облъчено, че звезда се става с чужди песни. Нямат примери пред себе си за такава успяла българска звезда, но опитите продължават.

Може да звучи нелепо и националистически в 21 век, когато границите стават все по-невидими. Но все ми се струва, че преди да ставаш световна звезда е редно да те научи българската публика. И да слушаме повече песни на български.

Статистиката говори - хитовете, които феновете запяват, са на роден език. Има много примери за песни преди 20 и повече години, които младите ги пеят днес. И те не са на английски. Нека всеки сложи ръка на сърцето и да признае - може ли да запее парче на български изпълнител на чужд език, което да е проверено през годините?

В която и държава да отидете, музиката, която предимно звучи, е местна - и в телевизия, и в радиа, и в хотели. Независимо дали е по закон или не. И те живеят в този 21 век, но не го смятат за национализъм. Дали е държавна политика не е толкова важно, важното е, че хората оценяват труда на собствените си изпълнители. Така и приходите за тях са по-големи, което пък е предпоставка те да инвестират в собственото си творчество.

У нас младите са облъчени и обречени. Създава се усещането, че за да пробиеш на сцената задължително трябва да минеш през телевизионна надпревара, да понатрупаш медийна известност. За съжаление в ефира без никаква конкуренция остана само X Factor - признание за продуцентите, кофти за изпълнителите. Но и много зрители вече се отказват да ги гледат, защото имат дежа вю от минали години.

И тук вината е всеобща, защото зададохме матрицата. Но Бионсе е една, Агилера и Ищар също. И когато дойде време да излезеш от имитирането и да създаваш авторски песни попадаш в същата матрица - имитация на нещо английско, американско и накрая - едно голямо нищо.

Чуждопоклоничество е силна дума, но дали не е време да излезем от гореспоменатата матрица и да пробваме предимно с българско? И предавания като X Factor ще бъдат по-интересни. Но инициативата трябва да дойде предимно от талантите. За съжаление няма да е и тази година...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: фолклорчалгаX Factor
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 16 ''гневния'' -ти си просто средностатичстическа единица -твоите чувства ,какво те ядосва ,какво те дразни -не са на дневния ред на всички .Толкова ли се мислиш за важен ,че трябва всички да се занимават с личните ти чувства и проблеми???всеки си е свободен да слуша каквото си иска ,тийнеджърите /''пуберите както им казваш/ са на 14-15 год ,имат доста време да си развият вкуса. ти си на 27 почти на 30 /''дърт'' си вече /гледай си твоите вкусове
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ал.Попов е най-добрият анализатовр в тази медия!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24И като ги заведат на чалготека си мислят, че сме някакви турци или пакистанци. Много жалко докъде се докара младото поколение, а не само младото.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Показателно бе, че чуждите изпълнители и групи като например Рамщайн когато са в София искат вечер да ги заведат някъде, където да се веселят с БГ музика, а не с нелепи техни имитатори ! Та.... се оказва, че ги водят в ЧАЛГОТЕКА, защото другаде не пускат българска музика.... за жалост !
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много правилна статия!През време на социализма на мода бе "интернационализма" за сметка на национализма т.е на България , сега е на мода "амереканизма"т.е.Запада и пак за сметка на българското!Жалко,че всички културтрегери не осъзнават това, но за това пък получават пари от "Америка за България"!
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за чалгата изобщо не съм съгласен с автора. По същество това е категорично не-българска музика - ориенталска, донякъде сръбска и гръцка. Поне Бионсе и там другите имена, които са от световните класации са част от интернационалната поп-култура, така че няма лошо. Колкото за Криско и родния хип-хоп - пак е по-добре от чалгата, защото има "двойно дъно;, т.е. изпълнителите не се взимат на сериозно като чалгарите, а по-скоро се гаврят с действиелността.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мога да запея хитова песенТири рамтири рам, рам
14
8
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
От вонящото блато на музикалното статукво у нас, денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некадърно обработен фолклор с малки изключения. Интонационната среда в България, в момента не е Българската. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, проф. Кауфман. Този могъщ извор за БЪЛГАРСКА МУЗИКА, българският фолклор, целенасочено се отравя и затлачва . Красиви и богати сме, невероятно богати сме с Българския фолклор и няма защо да се правим на скромни от деликатност да не се засегнат другите нации.
13
5
 
12
 
! Отговори
Арменян Продуцян преди 8 години
Джорджано е новата надежда на българската музика.
12
3
 
4
 
! Отговори
so brutal преди 8 години
Песните не знам ама с танците са мнооо ама мнооо зле , от бг хип хопа до поп фолка , пари за спорт (чалга) ДА , пари за танци НЕ """""" държавен приоритет , ако търсиш нещо специфично и го няма в бг к'во прайм , ако искаш хубаво кино или музикални видео клипове , а то ги няма (и пари няма) ? к'во ли разбираме от култура .... ?
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторе, по принцип си прав, но на сила хубост не става. Как да изпълни някой хубава българска песен като през последните години 90% от българските песни са от чалга нагоре? Къде е тази хубава българска песен, която да изпълни един млад талант в Х фактор? Ами няма я. И за това ще изпълни последния хит на Бионсе. Така, че не обвинявай участниците за избора им, защото ако трябва да се ограничат само до българска музика, възможностите им ще са крайно ограничени.
10
4
 
10
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Те пък и Бионсе и Агилера едни певици. Да не говорим за Риана, американска чалга, хлипане подсмърчане и след три месеца си забравил. Но вече има нов модерен хит. Това е ерата на създаване на продукт, всичко при добър маркетинг се продава.
9
1
 
21
 
! Отговори
съгласен с vlady преди 8 години
До vladyСкандинавците имат убийствено добри групи, които обаче не са милиардери като Бионсе.Качеството не винаги означава световен успех, защото хората, които могат да го разпознаят са далече по-малко от облъчените тълпи на Големия Брат.
8
0
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
Да добавим и Smallman
7
0
 
9
 
! Отговори
Да, излишен е. преди 8 години
Да подкрепяш талантливи българи е добре, но национализмът, като всяка крайна идея превръща ограничава свободата на избор.Не може да се натрапва халтура, само защото е на български. И по същия начин не може да се лансират безобразни чужди "хитове", само защото са модерни в някакво гето в Хамерика/примерно/. Хората с вкус изискват качество и когато не го намират в българската музика - слушат чужда. Нормално е.
6
0
 
5
 
! Отговори
niki преди 8 години
Последните 20 години нищо ново няма на музикалната ни сцена (изключвам чалгата). Постоянно по клубовете само стари групи, които не са издавали албум от 20 години, свирещи стари работи или кавъри, лежащи на стари лаври. Младите не искат да правят музика или ако искат, то го правят с идеята до 2 години да са световно известни и да искарат ужасно много пари.Няма да стане така. Младите музиканти трябва да забравят за парите, да забравят за кавърите и да правят своя музика и да я свирят за кеф.....
5
0
 
4
 
! Отговори
не става само с глас преди 8 години
Пътят на един музикален хит започва така: продуцент, изпълнител, музика, текст, реклама, изяви, реклама. най-доброто е субективно, но най-продаваното е плод на железни маркетингови стратегии.Какво искате от малка държава, малък пазар и маса млади хора, които не се интересуват от нищо, освен да се кълчотят в чалготеките. Няма как да се роди световна звезда, защото няма кой да създаде продукт на световно ниво. Който го може - работи чужбина, разбира се.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Автора ми прилича на македонски патриотар. Да харесваш най-добрите образци на световната музика не означава,че си чуждопоклонник. Има хубава българска музика, но тя не е единствената достойна за слушане. Нямаше да харесвам по-малко Моцарт, Лед цепелин или Арета Франклин ако бяха българи, но уви не са.
3
2
 
7
 
! Отговори
фен преди 8 години
Прав е авторът на статията - чуждопоклонничеството( по отношение на музиката) го има застъпено в известна степен и в другите страни , но не е в такава степен , че да е определящо за музиката им . В съседна Гърция , например, песента "Енас магас сто вотанико" написана още през 1932 година , изпълнена ( и все още изпълнявана) от Спирос Загореос , продължава да радва и млади , и стари.Разбира се -не е само тази песен ...У нас защо е така - не знам , но не съм съгласен , че вината е всеобща !
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше и участничка с българска песен,която дълбоко трогна публика и жури едновременно.Шоуто е добро и има висока гледаемост.Липсва преклонението пред простотията и вулгарната чалгарщина.Слави и кичозните му конкурси,нима са по-добри?