"Ние българите" - фолклорен празник с тъпани и развян байрак

Ансамбъл "Чинари" вдигна на крака НДК с бързи народни танци
0

Снимка: БТА

Вихрено надиграване, уникален сет от тъпани, шпагат, докато се свири на тарамбука, бяха част от фолклорния празник, който сътвориха танцьорите от ансамбъл "Чинари" на сцената на НДК.

Още по темата

Спектакълът беше пъстра сплав от песни, народни танци и инструментални мелодии от различни етнографски области на България.

На сцената обаче имаше място за всички – военнослужещи, работещи в офис, в телекомуникациите, в доставките, ученици и студенти... 

Всички те – от любителски състави от Добрич, Варна, София, Казичене, доказаха с майсторско надиграване, че фолклорът ни е богат и ритъмът е в кръвта на всеки българин, а после се хванаха заедно на хорото с професионалистите в една бърза "Копаница".

Празникът започна под ритъма на тъпаните и под развяния байрак с надпис "Свобода или смърт".

Изпълненията се преливаха едно след друго, както са неразделни пъстрата шевица и неравноделният ритъм, а че фолклорът ни има място в днешните модерни времена доказаха десетките малки почитатели, които танцуваха заедно с изпълнителите и накрая първи се озоваха на сцената с китка цвете.

Освен невероятните танцьори на ансамбъл "Чинари", бяха аплодирани непрестанно изпълненията на трио Булгарина, група Етнотикс, квартет Светоглас, оркестъра за народна музика към БНР с диригент Димитър Христов.

Публиката приветства бурно и предложението в училище да се изучават фолклорен бит и култура, а накрая изпрати на крака танцьорите, музикантите и певиците, които я зарадваха на бис с най-вихрените ритми.

Защото българският фолклор – сплав от музика, песен и танц, повече от всичко ни връща към корените ни и ни напомня, че сме "Ние българите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.