Хосе Карерас: Най-романтичните роли са за тенор!

Репертоарът му е подбран да се хареса на българите
1 дек 2015 09:37, Петя Славова
1
Хосе Карерас: Най-романтичните роли са за тенор!
Снимка: БТА

Най-романтичните роли са написани за тенор. Това заяви оперният певец Хосе Карерас дни преди концерта си на 3 декември в зала 1 на НДК. Той посочи, че на 1 декември започват репетиции за предстоящото събитие, а репертоарът е подбран така, че да се хареса на българската публика.

Музиката е любовта на живота ми и никога нищо не може да я измести, добави музикантът, цитиран от БТА. Той призна, че много пъти е поставял кариерата си преди всичко, но отбеляза, че професията му го прави щастлив. На младите изпълнители маестро Карерас заръча да бъдат много дисциплинирани. Освен талант, трябва и много работа, допълни той.

Карерас припомни и първите си срещи с българските звезди Гена Димитрова и Христо Стоичков. През 1972 г. беше първата ми среща с Гена, трябваше да изпълним "Бал с маски", двамата бяхме още нови и притеснени, разказа той. Когато е срещнал Стоичков, българинът по думите му вече е бил идол в Барселона. Аз също имам слабост към него, призна маестрото.

За работата си в Тримата тенори Карерас посочи, че е имало лека конкуренция помежду им, но винаги е била градивна. В началото имахме професионален респект един към друг, който с времето прерасна в истинско приятелство, каза Карерас.

Над 60 български музиканти ще участват в прощалния концерт на Хосе Карерас "A Life In Music". На световноизвестния тенор ще партнира оркестърът на Любка Биаджони "София Симфоникс", съставен от най-класните български инструменталисти. Освен тях на сцената ще излязат още диригентът Давид Хименес и сопраното на Болшой театър Анна Аглатова.

Под диригентството на племенника на Карерас българските музиканти ще представят атрактивна програма с най-известните изпълнения на Карерас от началото на кариерата му досега - от прекрасни мелодии от времето на "Бел епок" до най-известните оперни арии в света.

Маестро Карерас за първи път ще покаже на екраните в залата огромна част от личния си архив, събрал снимки, документи и артефакти от началото на кариерата му досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Хосе Карерас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари