"1944"-а изпята май 2015-а, но... Евровизия пожали Джамала

В Украйна тече подписка срещу домакинството, било много скъпо
20 май 2016 15:00,
112
"1944"-а изпята май 2015-а, но... Евровизия пожали Джамала
Снимка: Reuters, архив

Украинската певица Джамала остава победител в тазгодишното издание на Евровизия. Песента, която до последно си оспорва първото място с австралийското изпълнение, няма да бъде дисквалифицирано, въпреки че в интернет се появи видео на песента "1944" от май 2015 г., пише "Мирър".

Още по темата
Според правилника на конкурса песните в него не трябва да бъдат издавани за комерсиална употреба преди 1-ви септември предходната година. Целта на това правило е да се гарантират качествено нови песни всяка година.

"Целта на правилото е да се спре популяризацията на песните, което би им дало нечестна преднина пред другите. В миналото песните, които бяха публикувани преди септември, но не бяха достъпни за световната аудитория, бяха допускани в конкурса. В случая на Джамала с "1944" има нейно видео с песента от май 2015 г. Но става въпрос за малък концерт, видян едва от няколкостотин души", коментират оранизаторите на конкурса. Именно затова песента ще продължи да бъде победител в изданието от 2016 г.

Решението на организаторите предизвика бурни реакции в интернет. "Толкова много хора казаха, че са я давали по телевизията. Видеото в YouTube преди да бъде изтрито, беше гледано от много хора. Правилата важат за всички, но не и за победителите. Защо", възмущава се потребител във Facebook.

"Правилата са направени с някаква цел. Но защо дори да има правила, е позволено на някои държави да ги нарушават", възмущава се друг.

Не липсват и защитници на Джамала. "Някои хора от загубилите страни толкова трудно понасят загубата, никога не е било това". "Нищо не може да отнеме наградата на Джамала, тя си я заслужи. Това беше най-добрата песен, изпълнена с най-много енергия и страст", пишат украинци.

Междувременно в сайта на президента на Украйна Петро Порошенко беше публикувана петиция, предлагаща страната да се откаже от провеждането на конкурса "Евровизия 2017", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Украйна трябва честно да се откаже от провеждането на "Евровизия-2017" и да предостави това право на страната, заела второто или третото място на конкурса, се казва в текста на петицията. Да се разчита на кредити от МВФ за провеждането на проявата представлява непрофесионален подход".

За да може да бъде разгледан документът от президента, той трябва да бъде подписан най-малко от 25 хиляди души в продължение на не повече от три месеца. На 18 май министърът на финансите Александър Данилюк обеща "трезво да оцени" разходите по провеждането на конкурса в Украйна.

При това министърът напомни за предоставянето на това право на друга страна. "Заради спецификата на своята работа, аз съм длъжен да мисля за бюджета, изтъкна Данилюк. Аз призовавам трезво да се оценят възможностите и ползите от провеждането на "Евровизия-2017", като проектът трябва да бъде финансово обоснован. 40 милиона долара, това е огромна сума", отбеляза Данилюк.

От своя страна вицепремиерът на Украйна Павел Розенко заяви, че конкурсът ще се проведе в Украйна и въпросът за преотстъпване на правото за неговото провеждане дори не се е обсъждал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Евровизия1944Джамала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този конкурс съвсем се компрометира.Преди няколко години спечели бивша югославска република с плагиатствана песен.Миналата година спечели травестит без никакви гласови данни с нескопосана песен, само защото пропагандираше гей-правата.Тази година печели политическа песен (което е против правилата на конкурса!!!!), и както сега се оказва - в нарушение на регламента.Изобщо някой слуша ли ги някой от победителите след края на конкурса? А шест месеца след това? А една година?
70
0
 
34
 
! Отговори
знаещ преди 7 години
По време на ВСВ кримските татари участват във войната на страната на Хитлер. При това без никой да ги е насилвал. Участват в избиването на около 300 000 руснаци. И това е причината след като Русия спира фашистите Сталин да ги изгони от Русия. Което както и да го погледнеш си е доста мека реакция...А това, което излиза в момента - как мирните татари били дивашки изгонени от диктатора Сталин ... е просто покъртителна пропаганда.
69
0
 
27
 
! Отговори
Я преди 7 години
Пълна порнография !
68
1
 
38
 
! Отговори
Бтъм преди 7 години
По социалистическо време песенните конкурси бяха по-безпристрастни. Всеки, спечелил Златния Орфей е бил певец от класа, като цяло равнището беше много високо. Вижте списъците с наградени. Тогава СССР имаше подавляюще влияние, но не им се отстъпваше по политически причини музикална награда. В Чехия имаше много хубав конкурс, Лилито взе първо място, пак напълни заслужено. Евровизията е политика, отгоре-отгоре маскирана.
67
0
 
35
 
! Отговори
Мън преди 7 години
Вие не разбрахте ли, че що е мюсюлманско е каймакът на човечеството и трябва да първенствува, където и да се появи. Как така няма да им внушите на тия европейци, че мюсюлманите винаги са били несправедливо третирани от гадните немюсюлмани и че трябва всеки ден да изкупуваме вината си като ги толерираме. Те са жертви, жертви, жертви! Можеше да дадат на Джамала наградата и без да пее, нали е жертва или потомка на жертви или нещо таквоз.Докато оня в Белия дом се казва Барак Хюсеин, ще е тъй.
66
1
 
33
 
! Отговори
Остай преди 7 години
И кримските българи са били изселени, но не бих приела да се явяваме с песен за това трагично събитие на Евровизия. Не само е против правилата, но и темата олеква, когато я представяш между изпълнения на забавна музика + всевъзможни щурави развлекателни ефекти. То и някакъв усет къде какво да правиш се иска.
65
0
 
34
 
! Отговори
цецо преди 7 години
Безлична песен, незаслужаваща даже да не бъде на финала, явно политическа, явно представена по-рано от разрешеното .... И въпреки всичко това не ги отсвирват. Продажни ес тарикати. Срам за тях и за Украйна ако не се откаже от това.А нашата песен е НОМЕР ЕДНО!
64
0
 
34
 
! Отговори
нико преди 7 години
Догодина германците да изпеят ДОЙЧЛАНД ДОЙЧЛАНД ЮБЕР АЛЕС и да им дадът първо място защото са пострадали от ссср. Евровизия вече е място за политика а не за това за което е създадена политика и простотия наречена европейски ценности
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.............ПРОСЯЦИ.........ЕВРОПЕЙЦИ..........
62
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо да не се притеснявате. Догодина не се знае къде ще е финала, защото държавата Украйна може и да я няма :)
61
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма проблем да се нарушат всички правила ако целта е да се натрие носа на Руснаците.
60
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия дето твърдят, че сме имали обща история с татарите са прави. Много от татарите са преселени в българските земи на Османската империя и не малко клане са ударили на раята по наще земи, но добре че поне не са били зелени човечета
59
7
 
44
 
! Отговори
Е, то оставаше ... преди 7 години
Е, то оставаше и да я дисквалифицират! След като ХВЪРЛИХА ТОЛКОВА МНОГО УСИЛИЯ ДА Я ДОБУТАТ ДО 1-ВОТО МЯСТО! Тая и руснака ИЗОБЩО НЯМАХА МЯСТО В 10-КАТА!
58
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 75 - ДУМАТА ХОХОЛ ОЗНАЧАВА ПЕРЧЕМ. ПРЕДИ 5 ВЕКА, КОГАТО СА БИЛИ ДИВО ПЛЕМЕ СА СИ БРЪСНЕЛИ ГЛАВИТЕ И НА ВЪРХА НА ГЛАВАТА СИ ОСТАВЯЛИ ДЪЛЪГ ПЕРЧЕМ, ЗА ДА СИ БЪРШАТ С НЕГО УСТАТА ОТ МАЗНИТЕ МРЪВКИ.
57
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАТАРКА ОТ КРИМ С РУСКИ ПАСПОРТ ПРЕДСТАВИЛА УКРАЙНА. ЗНАЧИ ХОХОЛИТЕ СЪВСЕМ СА Я ЗАКЪСАЛИ ЗА ПЕВИЦИ
56
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Австралия беше ограбена и изнасилена. И България барабар с нея. 2-рото място беше наше. Заради политиката. Голямата политика.
55
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нужда украинците да се отказват от провеждането на Евровизия в Украйна, защото по регламент се провежда в спечелилата държава, а както съфорумец правилно отбеляза, ''родителите на Джамала живеят в Крим и са с руски паспорти''. Еми да, проблем на Украйна е, че реши да изпрати кримска гражданка. Крим е руски, а Джамала е гражданка на РФ, така, че Добре дошли в Москва следващата година! Циркът е пълен....
54
2
 
37
 
! Отговори
... преди 7 години
Бре толкоз се говори за тая евровижия, е накрая даже ше зема да видя за кво иде реч! Ама така и от предходни години е ясно, че то там много рядко печелят песни с няква музикална стойност в тях, всичко е политика и там! Така, че ко се джавкаме тука, не е много ясно май!
53
1
 
19
 
! Отговори
Panagiri преди 7 години
Devoikata gracheshe agresivno predi 5 godini na evrovisia edna pesen za usmivkata....sega se poluchi po-dobra pesen s silnite lichni emocii...
52
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото както и много други структури създадени в името на културата и спорта и Евровизия беше подчинена на политиката, подобно на допинговата оргарнизация и т.н. Миналата Кончита спечели единствено и само заради гей пропандата за "равни права", тази спечели в името на "евроатлантизма". Каква Евро визия от 20 години я няма тая институция