У-лицата: Мирян от X Factor – за пътя от улицата до сцената

Защо музикантът предпочете България пред Великобритания
13 фев 2017 15:40, Петя Славова
12

Снимка: Facebook

Виж други галерии »
И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Мирян

Познаваме го от малкия екран: предаването X Factor. Мирян Костадинов бе момчето с шапката, което обича рок музиката и често свири на улицата. Публиката го върна на сцената, след като веднъж я бе напуснал. Мирян загърбва възможността да изкарва хляба си във Великобритания, където учи дизайн и се завръща у нас, изпробвайки таланта и късмета си на музикант.

Първата среща с това изкуство се случва още в детската градина, където родителите му го записват в музикална група "Непослушко". Хлапето не се е докоснало до музиката, а и влечението му към нея става години по-късно, покрай приятели, които вече са имали своите китари и са го провокирали и той да си потърси. Първата е Кремона – собственост на баба му със струни за бас от баща му. Така започва да експериментира и дори открива, че може да пее.

"Беше изключително непрофесионално. Записвах през микрофона на компютри, а записите споделях с приятели", спомня си Мирян.

На улицата

Така става, че се запознава с доста хора из България и като им ходи на гости, е с китарата си. Веднъж като е в Русе му хрумва да излезе с шапка на улицата да изкара пари, докато се забавлява.

"Бях с приятели, които стояха до мен и припяваха сконфузно. Личеше си, че сме притеснени и нямаме опит в тези неща, но изявата ни се оказа успешна", разказва Мирян. Много хора се спират, за да им вдъхнат кураж, че им се получава хубаво, че музиката им носи настроение. С времето младежът придобива смелост да свири по улиците и това се превръща в лятната му професия, докато пребивава в Бъгария.

"Всеки път, когато се върнех от Англия, бях на морето във Варна до Севастопол и свирих по няколко часа на ден", спомня си още той и допълва, че се е чувствал странно, когато и други музиканти са се спирали, за да му хвърлят паричка в кутията.

"В този вид свирене няма граници. Експериментът е много интересен, защото стигаш по най-суровия начин до аудиторията, а тя е абсолютно неподправена – обяснява Мирян - Не можеш да кажеш дали тези хора са в добро настроение, дали в минаващите покрай теб за 4-5 секунди ще харесат това, което им свириш". Но всеки, който се е спрял при Мирян, докато свири, запалва у него страстта да продължи да прави авторска музика.

Младежът не може да определи дали в Англия или в България хората дават повече пари. "По различно време съм свирил на тези места и не мога да направя правилната съпоставка. Истината е, че навсякъде има щедри хора.  У нас, когато се нуждаех от това, уличното свирене ми беше основна професия. В Англия винаги съм срещал невероятна щедрост и доброта у хората", разказва той и допълва, че пари са му давали както засукано облечени хора, така и чистещи улицата, особено във Великобритания.

У нас

Мирян среща голяма трудност в развитието си като музикант на Острова. "Там пазарът е пренаситен, има изключително пъстри изпълнители. Това, което успях да осъзная е, че един музикант има най-голям шанс да пробие като тръгне от мястото, където е роден и има приятели, където живеят роднините му".

Той има възможност да продължи да живее във Великобритания като да се занимава със собствен бизнес, свързан с дизайна.

"Имах много неуспешна връзка с една англичанка, която ме разката така, че не исках да имам нищо общо повече с Англия, а чаках само да се махна. В крайна сметка съм щастлив, че направих тази крачка и, че се завърнах", обяснява още той.

У нас Мирян вижда, че нещата не са толкова зле, колкото си е мислил, защото открил хора, които подкрепят музикалното изкуство.

"Нещата не са на пиедестала, на който трябва да е музикалната сцена, тя не е толкова развита, но си личи, че има прогрес и напредък", твърди той.

Като се връща тук е изненадан от броя на алтернативни групи, изпълнители и рок музиканти, които продължават да творят в България. Възхищава се на ентусиазма им и забелязва, че все повече млади отделят по няколко часа на ден да усъвършенстват музикалните си умения.

X Factor

Не смята, че известността в предаването му е помогнала: "Имам колеги, които се превърнаха в други хора и приеха качества на звезди след участието си". За Мирян, истината на този вид предавания е, че дава бърза, но твърде кратка слава.

"Бях в Севлиево, когато се излъчи първия кастинг и на следващия ден излязох до магазина, който е на 5 минути от вкъщи. Всеки на улицата ме спираше за да ме поздрави и да ми каже, че съм накарал севлиевци да се гордеят. Всъщност всичко си върви по естествен ход. Много хора следят това, което правиш, но тази "слава" е мимолетна. Месец-два след предаването нещата се връщат на изходна точка. Винаги има нови звезди, които да изгреят на телевизионния екран. Превръщаш се в герой от сериал, но важиш само до излизане на следващия", описва ни своята позиция той.

Мирян добавя, че е щастлив, че голяма част от подкрепилите го в предаването, продължават да го правят и сега. Убеден е, че това е така, защото и той остава верен на себе си и по начина, по който се явява на кастинга, продължава да бъде такъв и сега. Не изпълнява песни, написани от други, интересува се от целия облик на всяка от композициите си и не прави компромиси в музиката.

Вlood money

Самият той прави парчетата си на английски, но най-вече, защото иска да достигне и до международната сцена. Очаква момента, в който ще започне да работи с някой чуждестранен продуцент. Наясно е, че ще му се наложи и той доста да поработи за това... Мирян споделя, че не зарязал напълно "шапката", която преди не сваляше от главата си. Просто в един момент е усетил, че много творци си имат, но и неговата колекция нараства – вече се е снабдил с над 20-ина шапки. Знае, че ще дойде момента, когато пак ще си ги носи. А дотогава може да видим и песента му "Вlood money". 

"Тази песен е най-смелата и категоричната, която сме правили. Почуствах се силен само с това, че написахме посланието., Радвам се, че направихме и видео към нея. Не очаквах, че ще получим толкова добра оценка от аудиторията", разказва той и допълва, че е рисково като тръгнеш да се изразяваш по такъв начин.

Песента му е насочена срещу парите, препечелени по нечестен начин, като гневът не е насочен само към това, което се случва в България, но обхваща проблема по цял свят.

"Искахме да покажем колко тънка може да бъде бронята на неоправданите. Смятам, че като песен и видео успяхме да предадем точното послание. От тук нататък нашите песни ще бъдат насочени към социалната тематика, тъй като хората имат нужда точно от такъв вид музика", разкрива Мирян. - "Можем да пеем и за това как е готино да ходим на Хавай и да караме скъпи коли, но за мен изкуството трябва да бъде по-дълбоко".

Музикантът се надява, че с неговия пример дава надежда и на млади, прохождащи в тази сфера, да продължат да правят това, което харесват и да са сигурни, че и у нас има хора, които ако те са последователни, ще им обърнат внимание и ще ги забележат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
лупи преди 7 години
защото в англия е много по-трудно за разлика от българия,в англия звездите са истински,а в българия най-лесно се става медийна звезда,само плащаш некой лев на некоя агенция и почваш да надничаш от телевизора по всички програми,плащаш некой лев на музикалния редактор в некое раддио и ти въртят боклучавите песни нон стоп
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкуство с кауза... Супер е! Браво!
9
2
 
2
 
! Отговори
Клип преди 7 години
Клипа е гола вода ,музиката горе -доле доста повторения но песента е добра
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ei kashkaval,da beshe otishul na stroejite,vmesto da prosish po ulicite.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България можеш да пробиеш само на български, за да може народа да си припява твоята песен. За жалост повечето БГ изпълнители все още се пънат да ни впечатлят с хит на английски, но такъв няма, всички хитови парчета са на български. Друг е въпроса ако работиш в чужбина, но за БГ е крайно време да го разберат всички певци, с чужди езици не става.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друг е въпросът дали стилът ти ще бъде оценен в България където 90% от хората са фенове на кръчмарската музика, на чалгата и всяка вечер в 22.30 си пускат едно определено предаване на един определен плешив водещ. Докато това продължава, няма шанс и няма надежда нещо да се промени към добро в ценностната с-*** на българите.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама това момче не е никакъв рокаджия, те всичките са едни татуирани, мръсни, брадясали и космати, а Мирян го мяза на човек.
4
3
 
10
 
! Отговори
dan преди 7 години
Като е решил да пробива в България, защо не пее на български?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1, ама момчето си го е казало, че е така. защо се заяждате, няма нужда да плюем млад човек, който е образован и се опитва да пробие, нека стискаме палци да има повече такива в различните сфери
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
готин младеж е, пожелавам му успех
1
0
 
7
 
! Отговори
Do 1 преди 7 години
Много точно си го написал ама на 100%, а за кръчмарите...най-неприятните "музикални" личности.