Виртуозен дуел с Паганини и Шопен в "Между два свята"

Марио Хосен и Адриан Йотикер в зала 1 на НДК
Обновена: 14 авг 2019 15:08 | 13 авг 2019 23:00, Петя Славова
7
Виртуозен дуел с Паганини и Шопен в "Между два свята"
Снимка: PR

Тази есен Паганини и Шопен ще се изправят един срещу друг с най-ярките произведение от своето творчество чрез виртуозни съвременни интерпретатори – цигуларят Марио Хосен и пианистът Адриан Йотикер.

Музикалният дуел ще бъде в основата на зрелищния концерт-спектакъл "Между два свята", който ще бъде представен на 25 ноември в зала 1 на НДК.  

В него звуци и картини надскачат познатата реалност. “С Адриан ще влезем в един музикален дуел - ще кръстосваме шпаги и ще дискутираме, разказваме, надсвирваме! Вярвам, че дуелът на двама титани на романтичната музика, съчетан с присъствието ни на сцената и енергийната симбиоза с публиката, ще доведе до музикален и времеви Катарзис и Просветление”, разказва маестро Хосен.   

Познанството на двамата музиканти датира от 2004 г., когато се срещат на рецитал в Цюрих. Голямата изненада за Марио Хосен, най-добрият съвременен интерпретатор на Паганини в света, идва по време на репетиция, когато научава причината за перфектното акомпаниране от страна на Йотикер.

“Попитах го дали е свирил тези виртуозни пиеси с много цигулари, което би било необичайно, предвид спецификата на техниката в творбите на Паганини.

Изумен от отговора му, че никога не е свирил Паганини като пианист, разбрах че преди да спечели първа награда на един от най-престижните конкурси за пианисти по света - ARD Мюнхен, Адриан е учил паралелно с пианото и цигулка в Цюрихската музикална академия! Малко са артистите с такъв поглед върху музиката и от такъв ранг по света”, спомня си Марио Хосен, който споделя сцена с Йотикер на концерти в Австрия, Испания, Швейцария и Германия.

Наскоро двамата се срещнаха и в България, по време на Музикалния фестивал “Варненско лято”, когато Адриан Йотикер пренесе публиката на вълнуваща разходка до Виена с произведенията на Шуберт и характерните за композитора виенски валсове.

Вдъхновението от този рецитал приближи още повече двамата виртуози до визията им за големия концерт през есента, “Между два свята”. С помощта на светлинни ефекти, мултимедия и сюжет, създаден изцяло в музикалната динамика на шоуто, Марио и Адриан ще реализират една от най-въздействащите си съвместни изяви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
дон кихот преди 4 години
До Голяма хапкаКакво има да се коментира на афиш за концерт.
5
0
 
1
 
! Отговори
? преди 4 години
до Хапката...Е нужно ли е всеки да разбира от всичко и да се интересува от всичко.За всяка тема,за всяко изкуство,за всеки отрасъл или пък хоби си има Желаещи,фенове и т.н.т..... За едно са повече, за друго по малко.Не всеки слуша Паганини...не всеки се интерерсува от Авиация или атомна енергия.
4
0
 
4
 
! Отговори
любителка преди 4 години
Платените реклами започнаха от рано, и колкото по-шумни толкова по-неверни. Сериозно, ,,най-световния" паганинист??? Кой авторитет определи това? Във Виена, в Париж, в Генуа или пък в Ню Йорк? Светът познава Паганини от ръцете на Леонид Коган, Руджиеро Ричи, Шломо Минтц, Минчо Минчев, Васко Абаджиев, а този господин има ли зад гърба си 24 капричии на великия генуезец, запис, а не редакторска изява? Преди всяка изява на господина се носи тежък дъх на автореклама.....А. и Шуберт пише лендлери
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шуберт и Виенски валсове? Да не би авторът на статията да е имал предвид Йохан Щраус - син?Даа, Голяма хапко, много интелигентна статия.... ;)
2
0
 
4
 
! Отговори
До Голяма Хапка преди 4 години
Еми естествено.То тва да не е статия за русофили-русофоби? Не е за Б.Б, за ГЕРБ, не е дори за Галена и Азис... Какво очакваш - някой от редовните на Днес.бг да е чувал кои са тея Паганини и Шопен?!Камо ли па да са чували НЕЩО, композирано от тях?!Ако все пак искаш мнение - Йотикер беспорно е виртуоз. Но ти препоръчвам да намериш в Тубата записи на Александър Малофеев,Дмитрий Шишкин и Даниил Трифонов. Също Юджа Уанг, Хатия Бунятишвили...И ще престанеш да слушаш Йотикер.
1
3
 
12
 
! Отговори
Голяма хапка преди 4 години
Къде сте мишлета, 30 мин. без коментар? Прекалено интелигентна статия, за да си изкажете мнението, нали? Хайде бълвайте.... опа, няма какво да кажем... ТИШИНА