Шампанско, заблудена кукувица и 5000 сърца за "Щраус Виена Оркестър" в София

Маестро Райнер Роос приветства публиката на чист български
3 дек 2019 16:42,
0

Снимка: 5pt

Двучасов празник на живота, бутилка шампанско, една заблудена кукувица, превърнала се в инструмент в ръцете на публиката, и 5000 сърца, биещи в ритъма на валса - така би могъл да бъде обобщен гала концерта на легендарния "Щраус Виена Оркестър" в НДК.

Спектакълът започна малко след 19 ч със сърцато обръщение на маестро Райнер Роос, който завърши на чист български: "Сърдечно ви приветствам и ви пожелавам да се забавлявате както никога преди!".

Първата изненада за вечерта дойде от тенорът Марко Ди Сапиа, който се появи от страничен изход на залата и феновете локализираха източника на мощния глас чак когато взе да се разхожда по заграждението на оркестрината.

С имидж ала "Мъже в черно", завършен от чифт очила, италианецът разигра цял комедиен скеч с изпълнението си на ария от "Севилският бръснар". Фразите му се превърнаха във въпросителни към публиката, която реагираше със смях и припев. Пеещият актьор добави и палава чупка в ханша към импровизираната хореография, след което заяви, че гони самолет и има нужда от пари.

Диригентът "благородно" извади от вътрешния джоб на ливреята си 20 евро, което предизвика нива вълна от смях в залата.

Ди Сапиа се появи още веднъж със стъпка на пантера на сцената за групово изпълнение със шармантната Мириам Портман и Роман Мартин, в което кръстосаха драматични височини и три чаши шампанско.

Барабанистът на "Щраус Виена Оркестър" бе другият главен герой в гала вечерта - той превърна  Райнер Роос в свой асистент, връчвайки ме инструмент, подобен на кастанети, с който диригентът даваше знак на публиката да пляска. След това извади друга "играчка" от музикалния си арсенал, от която звучеше кукувица. Парадната му разходка из партера на зала 1 включи трима щастливци от публиката, които се включиха в изпълнението на поредната празнична мелодия с натискането на едно копче.

Маестро Роос написа договорът на оркестъра за българския концерт пред очите на всички, ползвайки стара пишеща машина и звънче, което се превърна в акцент на жизнерадостна мелодия. В рамките на два часа и половина феновете се докоснаха до творчеството на династията Щраус и с помощта на солиста на "Волксопер Виена" Михаел Халвичек.

Спектакълът бе заснет на DVD, което ще бъде издадено на глобален пазар през пролетта на 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари