Диригентът Росен Миланов се завръща у нас с "Реквием" на Верди

България е любимото ми място, призна той
11 дек 2019 11:26, Анисия Иванова
1

Диригентът Росен Миланов се завръща на родна сцена. На 12 декември българската публика ще има редкия шанс да чуе изпълнение на маестрото. Заедно със Софийската филхармония ще изпълнят "Реквием“ от Верди.

"Специално в моя случай аз знаех кой съм още на 6 години. Знаех точно на какво ще ми бъде посветен животът, знаех как да го постигна. Знаех, че нищо в живота не става с магическа пръчица, а е продукт на целенасоченост и много труд. На 6 години започнах да свиря на цигулка, след това имах възможността да пея в детския радиохор. Имах прекрасни преподаватели, които ми откриха кръгозора за много неща", сподели Росен Миланов в интервю за Bulgaria ON AIR.

Миланов завършва Държавното музикално училище в София и Музикалната академия. След това заминава за Америка.

"Аз заминах през 1990 г., бях на 25 години. Току-що бях завършил всичко, което можеше да бъде завършено в България като образование, но някак си не се чувствах достатъчно подготвен", разказа той.

Точно заради това свое чувство маестрото следва и в двете най-престижни музикални училища в САЩ - "Джулиард" в Ню Йорк и "Къртис" във Филаделфия. А през годините е дирижирал оркестри в цял свят - в Кълъмбъс, Принстън, Охайо и Чаутакуа. Отскоро е музикален директор на оркестъра на словенската радио и телевизия.

Най-харесвано произведение маестрото няма, но родината остава любима сцена, любимо място.

"Реквием" на Верди е много специално произведение. Много е силно, защото е много просто. Не е нужно едно такова послание да бъде изразявано с много думи. Верди го казва с такава простота, че всеки може да го разбере. Малко са произведенията, които могат да въздействат на такъв широк спектър", сподели диригентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не познавам диригентските качества на Росен Миланов, но ми право впечатление, че говори много обиграно и лежерно. Хубаво е, че още като млад е знаел, че ученето не свършва с консерваторията, но някак си не връзвам обосновката да замине за САЩ с професионално усъвършенстване. Както през 90-те години на ХХ -ти век, така и сега нивото на класическите музиканти в САЩ не е мерило. Музикантите от Източна Европа са били с класа над другите...."..музика отпреди 5 века..." ????