Джазменът Елис Марсалис почина от коронавирус

"Патриархът на джаза" си отиде на 85-годишна възраст
Обновена: 2 апр 2020 11:55 | 2 апр 2020 11:23, Петя Славова
6
Джазменът Елис Марсалис почина от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Големият джаз музикант Елис Марсалис, наричан "патриарх на джаза", почина в сряда на 85-годишна възраст, след като се зарази с коронавирус, съобщи синът му Бранфорд.

Известният американски пианист и преподавател – с десетки албуми в музикалната си кариера, обхващаща няколко десетилетия – беше баща на тромпетиста Уинтън и саксофониста Бранфорд, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"С голяма тъга обявявам смъртта на баща ми Елис Марсалис-Джуниър в резултат на усложнения от коронавируса+, каза Бранфорд в изявление, публикувано на уебсайта му, като добавя, че е бил приет в болница в събота.
"Баща ми беше гигант сред музикантите и преподавателите, но още по-голям като баща", каза Бранфорд.

"Той използва всичко, което имаше, за да ни направи най-доброто от това, което бихме могли да бъдем."
Уинтън публикува снимки с баща си в Twitter заедно с кратко изявление: "Елис Марсалис, 1934-2020 г. Той си отиде по начина, по който живя: прегръщайки реалността".

Роден в Ню Орлиънс – център на световния джаз – през ноември 1934 г. Елис записва с групи и музиканти като "Канонбол", Нат Адърли, Маркус Робъртс и Къртни Пайн.

Освен че е ментор на синовете си Уинтън и Бранфорд, правейки ги двама от най-известните музиканти в света, той е водеща фигура в Центъра за творчески изкуства в Ню Орлиънс, Университета в Ню Орлеан и Университета Ксавие в Луизиана.

Елис стана част от Музикалната зала на славата в Луизиана през 2018 година. Нюйоркският "Линкълн Център", където Уинтън е мениджър и художествен ръководител, съобщи: "С тъга и натежало сърце "Линкълн Център" се сбогува с Елис Марсалис, един от най-известните артисти и музикални преподаватели на своето време – или което и да е време. Дълбокото въздействие на Елис върху развитието на музиката е олицетворено от многото музиканти, който той е информирал, вдъхновявал и обучавал.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
lkhkllkjlj преди 4 години
На тази достолепна възраст не мисля,че не е имал други заболявания.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карай ве, нали икономиката върви.
4
0
 
6
 
! Отговори
Кристиян Манолов преди 4 години
Бог да го прости и светла му памет - добър джазмен, отгледал двама от най-добрите - Унтън и Бранфорд, а има, мисля и трети - Делфайо!
3
4
 
12
 
! Отговори
???? преди 4 години
Как всеки ,който умира е от коронавирус ????
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само партия ГЕРБ е способна да реши световната криза с коронавируса !
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужасен ужас. За коронавирус незнам, но милиционерския вирус ще ни умори.