Украйна е победителят в "Евровизия" след оспорвана надпревара

На второ място в конкурса се класира Великобритания, на трето е Испания
Обновена: 15 май 2022 06:53 | 15 май 2022 06:48, Камелия Цветанова
496

Снимка: БГНЕС

В оспорвана надпревара Украйна стана победител в конкурса „Евровизия“, съобщи БГНЕС.

Рап/фолк групата Kalush Orchestra беше фаворит на букмейкърите за спечелване на тазгодишното издание на историческия певчески конкурс с песента си „Стефания“.

Изпълнението ѝ беше високо оценено по време на първия полуфинал.

След изпълненото с напрежение обявяване на публичното гласуване стана ясно, че Украйна е получила най-високите оценки на публиката от цяла Европа и Австралия с 439 точки.

Още по темата

След обобщаването на тези цифри Украйна спечели победата с общо 631 точки.

Това е третата победа на страната след победите през 2004 г. и 2016 г.

Анализатори прогнозираха, че макар нахлуването на Русия в Украйна все още да не е осигурило на страната членство в НАТО и ЕС, има огромна вероятност да я тласне към третата ѝ победа в ежегодния конкурс за песен "Евровизия", припомня БГНЕС.

Изпълнението на "Стефания" от оркестър Kalush Orchestra - песен, за която се твърди, че е посветена на майката на фронтмена Олег Псюк и съдържа думи като "Винаги ще намеря пътя към дома, дори ако всички пътища са разрушени", стана фаворит за победа на финала.

И въпреки че участниците в "Евровизия" официално обещават, че песенният фестивал "в никакъв случай няма да бъде политизиран", поради войната в Украйна ангажиментът за политическа неутралност на Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), обединението на обществените медийни организации, което провежда конкурса "Евровизия", беше подложен на сериозно изпитание.

Украинската група Kalush Orchestra пише „Стефания“ преди инвазията, но песента е изпълнена с едва прикрити патриотични чувства: "Майка Стефания, майка Стефания; полето цъфти, но косата й посивява". Песента привидно е за едноименната майка на фронтмена Псюк, но текстът звучи много силно, сякаш е написан за родината му. "Тя ме люлееше като бебе, тя ми даде ритъм", се казва в един от стиховете. "И не можеш да ми отнемеш силата на волята, тъй като я получих от нея."

На второ място в конкурса се класира Великобритания с 466 точки, а на трето – Испания с 459 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: украйнаЕвровизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
8
 
! Отговори
Путин се пошегувал: преди 1 година
"Кой ще е следващия, дето иска да спечели Евровизия, Полша ?"
306
0
 
6
 
! Отговори
Това е преди 1 година
като комунистически интернационализъм, но е фашистки интернационализъм!
305
0
 
11
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Кой още гледа тоя ....лвоч?
304
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е за пръв път.На два майдана пак спечелиха.После татарката пя една изврат.ена песен.Като Олимпийските игри и всички други осакатени неща...
303
0
 
14
 
! Отговори
112 преди 1 година
Укрите "спечелиха" по очевадни политически причини. Трябваше веднага да бъдат дисквалифицирани заради политическите лозунги, но ... какво да се прави, двойните стандарти на Запада няма как да бъдат пренебрегнати. Ако искате свобода и демокрация - ами продължавайте да си искате :)
302
0
 
12
 
! Отговори
до 347 преди 1 година
Не си прав! Ален Мак си беше добър конкурс. А сегашните конкурси промотират такива песни, на които не можеш да хванеш нито мелодия, нито текст. Евровизия беше добра по времето на АББА. След това само бездарници, най-вече ***.
301
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не трябва да е песенен конкурс, а трябва да го преименуват фестивал "Ален мак"
300
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им е честита победата. Ама догодина коя държава ще е домакин. Ще я има ли на картата.
299
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОНЯ ДЕН ДАВАХА НА КАКЪВ ТОРМОЗ СА ПОДЛОЖЕНИ ДЕМОКРАТИЧНО МИСЛЕЩИТЕ ХОРА В АФГАНИСТАН, ПРЕДАДЕНИ ОТ ЗАПАДА, 20 ГОДИНИ ЛЪГАНИ, ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ В НОРМАЛНО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО И ИЗОСТАВЕНИ НА ТАЛИБАНЩИНАТА... ВМЕСТО ЗАПАДА ДА СЕ ПРИТЕЧЕ НА ПОМОЩ НЕ ДЕСЕТ МИЛИОНА АФГАНЦИ, ЖЕЛАЕЩИ ДА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО, ДЕЗЕРТИРАХА И ГИ ОСТАВИХА НА ДИВАЦИТЕ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ПОМАГА НА ТОТАЛИТАРЕН УКРАИНСКИ РЕЖИМ СРЕЩУ ДРУГ ТОТАЛИТАРЕН...
298
0
 
26
 
! Отговори
АНАЛИТИК преди 1 година
СЕГА ЧАКАМЕ УКРАЙНА ДА СПЕЧЕЛИ МИС СВЯТ, ОСКАРИТЕ И ПУЛИЦЪР. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ СЛЕД ТАЗИ ВОЕННА ПОМОЩ ЧЕ ЩЕ ИМ ВРЪЧАТ И НАГРАДАТА ЗА МИР.... ЕГАТИ ПРЕСЕЧЕНОТО СЕМЕ !
297
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИ КОМУНИЗМА ИМАШЕ И НЯМАШЕ ЦЕНЗУРА, АМА ПРИ УКРАИНИЗМА Е ТОТАЛ.
296
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто победи оня специален кандидат, без никакви качества, освен ония "ПОЛОВИ" качества, аз не гледам Евровизия.
295
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
румъния грузия и азербейджан сн оплакват от съдиите просто дадоха на укрите първо място ей тека от съжаление
294
1
 
7
 
! Отговори
toi преди 1 година
Смешни са... нещо друго да им дадем още.... Дай всички да гласуваме да покажем колко сме солидарни.... тц тц тц Тва е подигравка с труда на другите аретисти
293
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ален мак - ново издание.Кой гледа тази дивотий?
292
2
 
20
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Огромен респект за БГ журито, което даде цифром и словом нула точки на украинската песен, абсолютен, завършен талаш, несравним с епичната Wild Dances на Руслана от 2004 година.
291
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И след фалшификации. Румъния казва, че нейните 12 точки са били за Молдова, а са били дадени на Украйна?! Дали няма и други такива???
290
1
 
25
 
! Отговори
Следва преди 1 година
Конкурс по красота-1-ва е украинка, конкурс мъж на вселената-1-ви е украинец, конкурк за детска рисунка-1-во е украинско дете,конкурс за най-хубаво стихотворение-1-ва е Украйна, естествено-СП по футболо-заслужено за Украйна, световно по хокей -1-ва е Украйна/нищо че не участват/,световно по надяждане с хот-док-1-ви е украинец, световно по пързаляне с кънки-1-ви е украинец, световно по математика-1-ви са краинците, а също и по физика,пеене,рисуване...и то напълно заслужено след голяма конкуренция
289
2
 
29
 
! Отговори
Срамота преди 1 година
Срамна работа! Сега предстои на Световното по футбол да направят и Украйна световен шампион! Вече взе да ни писва от тия наглости!
288
1
 
26
 
! Отговори
Защо преди 1 година
да е изненада. Още преди класирането, имаше ли някой, който да не е познал.