Страховитият кръстник! Бившият бос на Коза ностра Тото Риина

Той беше с над 20 присъди доживот, обвинен за над 150 убийства
17 ное 2017 21:12, Елка Василева
19
Страховитият кръстник! Бившият бос на Коза ностра Тото Риина
Тото Риина. Снимка: БТА

Бившият "бос на босовете" на Коза ностра Тото Риина, починал на 87-годишна възраст, беше един от най-бруталните и всяващи страх кръстници на сицилианската мафия, пише Франс прес.

Салваторе (Тото) Риина, известен с прозвището Ла белва (Звяра), налагаше терор в продължение на близо 20 години в Сицилия и в самата Коза ностра, която оглави през 70-те години на миналия век.

Обвинен, че е поръчал над 150 убийства, с над 20 присъди доживотен затвор и известен най-вече като поръчител на убийствата на съдиите антимафиоти Джовани Фалконе (през 1992 г.) и Паоло Борселино (през 1993 г.), както и като един от главните организатори на кървавите атентати през 1993 г. в Рим, Милано и Флоренция (взели общо 10 жертви).

Още по темата

Тото Риина, наричан също Късия заради ниския си ръст (1,58 м), се намираше зад решетките от ареста си през януари 1993 г. Той винаги е твърдял, че не е свързан с Коза ностра, преди през 2009 г. косвено да признае ролята си.

Роден на 16 ноември 1930 г. в Корлеоне, близо до Палермо (Сицилия), на 18 години Салваторе, син на беден селянин, става член на мафията. След като излежава в затвора присъда за убийство, през 50-те години става един от хората на боса Лучано Лиджо (чието място заема през 1974 г.), издигайки се постепенно в йерархията на престъпната организация.

Първата заповед за задържането му е издадена през 1969 г., но успява да остане в нелегалност почти четвърт век, вероятно без изобщо да напуска Сицилия.

Наркотрафик, отвличания, рекет: Риина слага ръка върху всички традиционни сфери на дейност на Коза ностра. За да наложи своя клан - Корлеоне, в началото на 80-те години той започва кръвопролитна война, взела няколкостотин жертви, срещу старите палермски фамилии.

Тази война завършва с победата на Риина, който оглавява Cupola (ръководството на Коза ностра) през 1982 г., и бележи началото на кампания на насилие срещу представители на държавата.

Изключително студен

Жестокостта е в основата на падението му. Благодарение на свидетелствата на бивши мафиоти, приели да сътрудничат на полицията, сред които е и личният му шофьор, на хора, тормозени и сплашвани от мафиота, на 15 януари 1993 г. той е арестуван от силите на реда в предградие на Палермо.

Риина отрича обвиненията срещу него, твърдейки, че няма нищо общо с мафията и че е минал в нелегалност, за да избегне лъжливи обвинения.

Кадрите от разпитите му дават представа за интелигентността на Риина, който се държи като наивен и боязлив старик, но мрачният му и заплашителен поглед винаги е изключително студен.

През 2009 г. Тото Риина нарушава мълчанието си, уверявайки, че мафията не е отговорна за смъртта на съдия Паоло Борселино, но признавайки на практика, че е бил ръководната фигура в организацията.

Получил около 20 присъди доживотен затвор за убийства и мафиотско съдружие в безкрайна поредица от дела, от "кръстника на кръстниците" е иззето и имущество за около 125 милиона евро.

Тото Риина излежаваше присъда в затвор в Парма, Северна Италия, при строг режим, какъв важи за мафиотите - забранени му бяха всякакви посещения с изключение на тези на адвоката му.

Тъй като от месеци страдаше от различни болести, включително рак, през юли тази година Риина поиска, чрез адвокатите си, присъдата му да бъде прекъсната, за да влезе в болница, или да бъде поставен под домашен арест. По това време той се лекуваше в затворническото отделение на болницата в Парма.

Съдът в Болоня обаче отхвърли искането му с аргумента, че мафиотският бос "няма да може да получи нито по-добри грижи, нито по-добра медицинска помощ в друго лечебно заведение".

През 1974 г. Тото Риина се жени за Антониета Багарела, учителка от голяма мафиотска фамилия. Има четири деца, две от които - момчета. През 2009 г. синът му Джузепе Салваторе, роден през 1977 г., беше осъден на 8 години и 10 месеца затвор за мафиотско съдружие, а роденият през 1976 г. Джовани е осъден на доживотен затвор за убийство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
2021 преди 6 години
До 2021 забравяте за ЕС!!!
17
1
 
16
 
! Отговори
Нищо не е преди 6 години
150 убийства . Всеки американски президент убива на ден толкова. Само Ирак 1 000 000.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно, злото си намира майстора.
15
3
 
9
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Сега ще го ядат червеите. Всичко свършва. Това е.
14
1
 
4
 
! Отговори
Невежи преди 6 години
Първо четете,после пишете, 57 дни разделят двете убийства и двете са през 1992 година.Журналисти........
13
3
 
12
 
! Отговори
Доко преди 6 години
Италианецът казал ние имаме мафия в държавата. А българина казал при нас държавата има си има мафия
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак взехме да му се възхищавате ...
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя *** е дребна риба, главата на нашата мафия в момента управлява държавата.
10
2
 
23
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Ако се беше родил в България, в момента щеше да ми е дясна ръка. Цецо, не се обиждай, води си бележки.
9
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо в България няма осъден мафиот?Тия прокурори защо вземат космически заплати?
8
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Някои държави(като Италия) си имат мафия, в други държави(България)мафията си има държава.
7
3
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
***, неква си сицилия, докато стигне нашия, дето европредседател ще го играе...впрочем тиквата ще му ходи ли на опелото?
6
1
 
14
 
! Отговори
Перо преди 6 години
В затвора е, не е премиер.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глефах биографичния филм за Тото. Наистина страховит младеж . Безкомпромисно отстрелване на хора на всякъде по всяко време. Цялата държава е треперила 80 те от него . Тежък рецедив.
4
2
 
18
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Каква кариера само...
3
4
 
14
 
! Отговори
Дон Макароне преди 6 години
Тоя ще гори в ада!
2
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Тото ряпа да яде пред нашия топмафиот Боко виновен за смъртта и нищетата на над 2 мил. българи
1
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той е и поръчителя на убийството на Микеле Плачидо от Октопод.