Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира

Американците не знаят защо инвестират във "валутата", според анкета
Обновена: 19 ное 2017 19:54 | 19 ное 2017 19:45, Екип на Investor.bg
175
Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира
Снимка: архив, Ройтерс

Загрижени ли сте за гигантската биткойн мания? И би трябвало да сте.

След като спекулативната онлайн "валута" се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на биткойни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch.

Още по темата
Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо са залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причини за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: инвестициибиткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да..............така е , дори хората, които създадоха биткойните вече го изпуснаха, ИЗГУБИХА КОНТРОЛ................играта излезе извън контрол, както стана с ИДИЛ.
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
николаев инструкторе курса нее да заявяваш дати зарад такива измамници като тоя сме на това ниво а дано се наядеш някои ден
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все си мислех, че ще ни пердашат скрити зад член 5 от Вашинктонския договор, но явно ще ни пердашат по официалния път. Ако излизат он НАТО, първо НАТО да ги обезоръжи, както направи с нас, иначе Кипърския сценарий е въпрос на време.
148
0
 
7
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
След като автора не разбира какво е биткойн, моля да не приравнява всичките читатели на нивото му....
147
4
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Крайно време е хората сами да регулират парите си без участието на правителства и банки защото видяхме че те се издъниха безброй много пъти.Те манипулират валутите така както им е изгодно на тях.Ерата на Крипто валутите ще сложи край на това.Аз лично замених банковите си депозити инвестирайки в крипто валути и все повече хора по света правят това.Думите на Бил Гейтс изречени 1995г че Банкирането е необходимост но Банките не са , в крайна смешка ще се окажат верни.Смърт на Банковата индустрия!!!
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СвКазаното от теб важи в пълна сила за щатския долар например, и то в много по-големи мащаби. За престъпния ум винаги има вратички, независимо с какво плаща. Плащането кеш в долари е много по-анонимно, отколкото в бтц.
145
7
 
7
 
! Отговори
42 преди 6 години
Това са заместниците на пирамидите...
144
5
 
5
 
! Отговори
Гео преди 6 години
"Човек се убеждава по-лесно в собственото си величие, отколкото във величието на другите" Йозеф Гьобелс. Защо се прави, наистина ли си мислите, че можете да изиграете системата? Сега ще го имате като игра, а после? Сервитьорът винаги идва за сметката накрая.
143
8
 
14
 
! Отговори
:-) преди 6 години
7 800 долара за един алгоритъм на екрана? Яко.Има ли някой който да си мисли че това е реално?Както са писали преди мен, 95% от инвеститорите ще изгорят, 5% ще направят печалби защото ще успеят да разтоварят преди срива.
142
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
До 146Така е, ама ти "играеш" с акъл. И няма да скачаш пред министерство на финансите, когато балона се спука :)
141
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Криптовалутите били пирамида и за шарани :D Верно е, че са балон, но това не пречи да се правят пари и то много. Който има акъл, права пачка и я изважда. Моята инвестиция от 13 000 лв отдавна съм си я изтеглил от играта барабар с чиста печалба 9 000лв. Останалите пари в биткойни си ги държа и гледам как им се увеличава цената. Дори да се срине пазара на 100% аз първоначалната инвестиция съм си я върнал, че и печалба 9 000. Пък разбирачите нека говорят и да се правят на умни
140
7
 
7
 
! Отговори
киреза 70 преди 6 години
Мавроди умря,да живее Мавроди.....Дааа пирамидите отново цъфнаха,но тези ще изгорят много повече *** от пирамидата МММ на Мавроди.....Все едно че отново съм в 90-те...Само дето липсват Мария и Льоня Голубков на Бахамите.....но виждам че май си имаме родни Льонки,ще цъфне и някоя Мара.....Ха ха хааааа
139
8
 
13
 
! Отговори
Св преди 6 години
Много добре дядовото ... а защо продаде? Нещо допотопно материално да добиеш, и защо пак в хартия, или се уплаши?Хората цял живот се опитват да прецакват системата, и също толкова време се оплакват, че системата е прецакана. Чудя се с какво са платили на производителите на електричество, компютри, карти, помещения, докато се копаят ВТС. BTC за мен са точки от някоя игра, разменяйте си ги радвайте им се, но не ни ги пробутвайте като някакво супер конвертируемо средство за икономическа свобода.
138
9
 
5
 
! Отговори
до СВ преди 6 години
кажи дедо кон боб яде ли?На 13 Ноември купих на 8000 лв преди броени минути продадох за 13500Почти същото е като да хвърляш пачки през терасата :D
137
5
 
9
 
! Отговори
Св преди 6 години
Някои обиждат възрастните хора, че били прости че хвърляли пачки през балкона, докато допълват виртуалния си портфейл с още 0,4 BTC. А аз си мисля че е равносилно, с тази разлика, че парите от балкона ще ги изхарчат в БГ икономиката, а онези - незнайно къде, ще се разплатят за някой грам дрога.
136
3
 
4
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Криптвалутата е само "шарани"(А света е пълен с "шарани" само уело да хвърлиш мрежата) и много добри рискови играчи които всеки божи ден следят криптовалутата си .Интересно ,а дали един притежател ще си купи да речем имот ако знае ,че днес криптовалута е 7000 ,а след година ще е 105 000 ? )
135
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко много глупaци имало и тук!Хайде на бас,че до 2 години ще гледаме по БТВ репортерите историята за спукването на балона.Интервюта с много нашенци(без лица и с променен глас,защото *** не би понесал срама да се покажа като глупaк).Ще има суполиви истории,продадени апартаменти от ЧСИ,разбити мечти на виртуални милионери.Най-много ми харесват коментарите на мой висококвалифицирани (и платени) колеги-да то било пирамидка,ама те щели да излязат преди да се е спукала...алчността ще погуби народа
134
4
 
17
 
! Отговори
променящ играта преди 6 години
Парите са вяра, ако вярваш в правителство-стой си с доларите в джоба. Но криптовалутите са онова, което беше Интернет за компании като ATT, БТК в България и изобщо ще разбият банковата система такава каквато е познавате. То и много хора не вярваха в Интернет и мобилни комуникации. Доларът е пирамида, еврото също.
133
20
 
11
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Как работи в детайли механизма на btc незнам, основно защото не ме интересува да знам. Това, което обаче знам със сигурност, е, че биткойните са срещу интресите на Илюминатите и тяхната Световна Банкова Система и гаранция няма да допуснат нищо добро да излезе от тях! Ако сте имали неблагоразумието да вложите в btc - на момента си вземете обратно парите (ако все още можете) и ако щете по-добре ги зашийте в дюшека си, или закопайте в буркан някъде - само да не знае баба ви, че току-виж ги метнала!
132
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В портфейла не се съхранява нищокоето да е пари. Там са само ключовете,а парите са в блокчейна.