Ливан иска санкции за САЩ, но Арабската лига с мек подход

Според арабските страни САЩ не може да е посредник за мир
Обновена: 10 дек 2017 09:50 | 10 дек 2017 09:37,
62
Ливан иска санкции за САЩ, но Арабската лига с мек подход
Гебран Басил Снимка: архив Reuters

Министърът на външните работи на Ливан Гебран Басил заяви, че арабските държави трябва да помислят за налагане на икономически санкции нрещу САЩ, за да предотвратят преместването на американското посолство в Израел в Ерусалим, предаде Ройтерс.

"Трябва да бъдат взети превантивни мерки срещу решението, започвайки с дипломатически мерки, после политически, после икономически и финансови санкции", каза Басил на срещата на външните министри от Арабската лига в Кайро вчера.

Още по темата

Министрите на външните работи на страните от Арабската лига призоваха САЩ да се откажат от решението да признаят Ерусалим като столица на Израел, предадоха световните агенции и БТА.

Решението, оповестено от президента Доналд Тръмп, е опасно нарушение на международното право, няма юридическа тежест и е невалидно, заяви Арабската лига в заключителна декларация след извънредната министерска среща в Кайро, на която бяха представени всички страни членки.

Решението лишава САЩ от ролята на спонсор и посредник на близкоизточния мирен процес, подкопава усилията за постигане на мир, задълбочава напрежението и ще разпали гняв, който заплашва да тласне региона на ръба на пропаст от насилие, хаос и кръвопролитие, заявиха министрите в 3,00 ч. тази нощ след многочасово заседание.

Министрите също така призоваха международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридически ефект. предложиха лидерите на арабските страни да съберат на извънредна среща на върха и предложиха като домакин Йордания, която сега е ротационен предсектател на Арабската лига.

Министрите заявиха, че ще се срещнат отново до месец, за да преценят ситуацията и да съгласуват нови стъпки. Резолюцията съдържа остра реторика, но е бедна откъм съществени действия, отбелязва Асошиейтед прес. Липсват наказателни мерки, като бойкот на американски продукти или прекъсване или понижаване на нивото на връзките с Вашингтон.

Арабски дипломати заявиха неофициално, че някои страни членки искали текстът да включва наказателни мерки срещу всяка страна, която последва примера на САЩ и признае Ерусалим като израелска столица, но това според анонимните дипломати било сметнато за прекалено радикално от умерените арабски страни и в крайна сметка отпаднало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той ливанеца хубаво е обявил, но да не вземе Тръмп да обяви, че генерал-губернаторите вършат по-добра работа от тези правителства : )
40
0
 
0
 
! Отговори
9/11 преди 6 години
Бабке Тръмп е с немски гени.Представлението започна, гледай да не го проспиш.
39
0
 
2
 
! Отговори
БАБА ЩМЪРКЕЛ преди 6 години
ПРАВИ СА!!! ЕВРЕЙСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ТРЯБВА ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАН!!!ЕРУСАЛИМ Е ХРИСТИЯНСКА ДУХОВНА СТОЛИЦА!!!ЙЕРУСАЛИМ НЕ Е НИТО НА АРАБИТЕ НИТО НА ЮДЕЙТЕ!!!БИ ТРЯБВАЛО И ЕС ДА НАЛОЖИ САНКЦИЯ НА САЩ!!!------------ЕС Е КАТО БИВШИЯ СИВ!!! МОЩА МУ Е КАТО ПЕРПЕТО МОБИЛЕ :D ВЪРТЯТ СЕ *** ОТ ЕДНА ДЪРЖАВА НА ДРУГА И Е НЕСПИРАЕМО :D НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГА САНКЦИИ НА ЕС !!! ЕС МОЖЕ ДА НАЛАГА САНКЦИИ :D
38
5
 
4
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До 32 :Ти си неадекватен.Долара неможе да бъде заменен и няма да има никога друга валута която да е по-силна от него,колкото и да им се иска на някои неуки русофили.Тук нещата не опират само до "ако всеки се откаже от него".Толкова да си малоyмен чак...не бива.Другото което е ,все още не се е появила държава която може да си позволи да наложи санкции на САЩ..тоя ливански министър е полудял.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно какви санкции ще наложат арабските страни на САЩ? Сигурно ще им спрат вноса на фурми. В момента САЩ са напълно независими от арабския петрол това си личи и по факта че от 2 години цената му е около 50-60 долара т.е. двойно по-малко отколкото когато имаше петролна зависимост.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименвсеки ако се откаже от долара за сметка да кажем на китайския Юан и всичко приключва---------------------Е, добре...А защо да се отказвам от американската доминация, за даси навлека китайска такава?Какъв ми е келепира?Аз китаец ли съм?
35
0
 
0
 
! Отговори
+-+-+- преди 6 години
СА получи ли оръжията, които плати или чакат доставка?
34
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 6 години
Много прфесори тук, да им спрели петрола! и какво ще ядат като не продават петрол? Щатите имат резерв на петрол сигурно за някоколко години , през които да направят нов конфликт и да си осигурят нов източнкик, не че ги подкрепям но е факт. ако тарамбуктите имаха и най -малка възможност да наведат Сащ и Европа отдавна да са го направили. Ще пореват, ще побръмчат и ще кротнат
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречените евреи не са никакви евреи а азиатско номадско племе приело талмудизма. Това са хазарите. Те нямат нищо общо с истинските евреи които са ниски на ръст и *** като арабите. По времето на харарския хаганат те били в голямата си част хомoсексуалисти и крайно войнолюбиви. Това е и причината в момента световния "елит" съставен почти изцяло от хазари да пропагандира хомосексуализъм и разврат.
32
2
 
3
 
! Отговори
BG преди 6 години
Руснаците ще ги изтрият от лицето на земята хахаххахахаСпри си игрите ,че не ти се отразяват добре
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ МЕ УЧУДВА,ЧЕ ВСИЧКИ ИЗЯВЕНИ РУСОФОБИ НАЧЕЛО С ГюРБЕТЧИЯТА КОИТО КАТО ВИДЯТ ТЕМА ЗА РУСИЯ ВЕДНАГА ЗАПОЧВАТ ДА ИЗЛИВАТ ПОМИЯ СРЕЩУ РАША В СЪЩОТО ВРЕМЕ СА И ОТЯВЛЕНИ ЗАЩИТНИЦИ НА Ч*ФУТИТЕ, С ЕДНА ДУМА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ДОКАЗВА ТЕЗАТА МИ,ЧЕ МРАЗЕЩИТЕ И ПЛЮЕЩИ СРЕЩУ РУСИЯ СА ВСЕ ИЛИ С НЕТРАДИЦИОННА СЕКСУАЛНОСТ,ИЛИ КЛЕПОУХИ И ГЪРБУНОСИ МОШЕТА -РАЗБИРАЙ ВСЕ ***!
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как хазарските кoпелдаци които бомбардират мирно население с фосфорни бомби да са нормални хора. Това е долнa измеT
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално САЩ са едно нищо. Просто всеки ако се откаже от долара за сметка да кажем на китайския Юан и всичко приключва. Тогава от яд САЩ ще тръгне на война и руснаците ще ги изтрият от лицето на земята. Това е една обречена държава на която и изтича времето. Не могат да изкарат и 300 години. Моя квартал е на над 600 години само.
28
0
 
3
 
! Отговори
До гурбетчия от руск преди 6 години
*** , надявам се че ще пратиш собствен син да воюва и да извоюва територия на "фанатици" и сам ще отидеш. Няма значение,че тебе или него ще гръмнат - важно че се бориш за идея. Или искаш други да умират,кенефочистачо? Апропо,Тръмп не бърза да праща собствен син на смърт също.
27
18
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ЕРУСАЛИМ Е СОБСТВЕНОСТ НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ ИЛИ НА ЕВРЕИТЕ ! ВАЖНОТО ЗА МЕНЕ Е ,ЧЕ ТРЪМП ИСКА ЕРУСАЛИМ ДА Е СОБСТВЕНОСТ НА НОРМАЛНИ ХОРА , А НЕ НА ИСЛЯМСКИ ФАНАТИЦИ ! КОЛКОТО ПО-МАЛКО ТЕРИТОРИИ ПО СВЕТА СА СОБСТВЕНОСТ НА ИСЛЯМСКИТЕ ФАНАТИЦИ , ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ Е ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА ПО СВЕТА !
26
8
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
А РУМЕН РАДЕВ ЩЕ ПРИЗНАЕ КРИМ ЗА РУСКИ !
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арабската лига като санкционира САЩ после САЩ ще си го преместят в другия.
24
3
 
10
 
! Отговори
българина преди 6 години
Аз съм за санкции срещу са, това което ни причиниха с турски поток, да ни хвърлят в ръцете на турция е историческа грешка с териториални бъдещи последици за България.
23
8
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос До 11 преди 6 години
Ами чудесно- съвсем ще се върнат с каменната ера и на камилите, щото надали имат мозък да измислят видоки технологии, лекарства и т.н. Тъкмо цените ще паднат на стоките- по- мслко търсене, повече предлагане..:)
22
1
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
И след ъова идва ред на твоята тиква. Но те врче са го направили като те чета