Али бил в Хизбула, сега е в Юбер, планира да отиде в Германия

Вече сме изтощени от толкова години война в Сирия и Ирак!
11 дек 2017 21:00, Елка Василева
31
Али бил в Хизбула, сега е в Юбер, планира да отиде в Германия
Али, ливански шофьор на такси и боец от Хизбула. Снимка: Дойче веле

Али работи като таксиметров шофьор в Бейрут. 30-годишният ливанец е член на шиитските милиции на Хизбула. Воювал е в Сирия, но вече му е дошло до гуша от войни. Иска да гледа напред. Репортер на Дойче веле се срещна с него.

"Вече сме изтощени от толкова години война в Сирия и Ирак", казва Али, който е таксиметров шофьор във фирмата Юбер и боец от милициите на Хизбула. Роден е в северен Ливан. Днес живее със семейството си в Дахия, един от бастионите на Хизбула.

Кара колата си през един квартал, който е верен на шефа на Хизбула шейх Хасан Насрала. На всяко кръгово движение са разлепени плакати с лика на Насрала. На един от плакатите той засажда младо дръвче. На друг сочи с ръка към светлото бъдеще. На други плакати са показани снимките на загинали в сирийската война.

"Погледнете! Още един инженер, който е загинал в Сирия", казва Али и сочи плакат до една строителна площадка. Али също е инженер. И по-точно - инженер-картограф. Той е начертал картите на сирийския град Кусиер за офанзивата на опозиционните сили през 2013 година. Много от неговите приятели са загинали на бойното поле.

В последно време Хизбула се държи резервирано

В Сирия са загинали над 1 000 бойци на Хизбула. Али смята, че от гледна точка на многото жертви и изтощението на бойците шейх Насрала се държи резервирано след последните спорове със Саудитска Арабия. На 4 ноември ливанският премиер Харири най-неочаквано подаде оставка по време на пребиваването си в Рияд. Много наблюдатели предполагат, че зад тази оставка стои саудитското кралско семейство. На 22 ноември обаче, сунитът Харири се завърна обратно в Ливан и засега оттегли подадената оставка, след като президентът Мишел Аун не я прие.

Шейх Насрала призова към запазване на спокойствие през тези три бурни седмици, казва Али. "Това беше държавническа постъпка, но от друга страна показва, че точно в момента той "няма апетит за война". По време на войните през последните години Хизбула насъбра достатъчно опит и в съюз с Иран се превърна в най-могъщата мултинационална милиция.

"Съпротива срещу Израел" е заявената цел на групировката, която сега са опитва да подсигури успехите си от предишните войни. Хизбула твърди, че разполагането на нейни подразделения по границата с Израел е в интерес на собствената сигурност.

Израел от своя страна се опасява, че една силна групировка Хизбула би могла да подготви офанзива. Взаимното недоверие е повсеместно. И двете страни не искат война, но никой не може да изключи, че и дребни стълкновения могат да доведат до война.

"Можех да избирам между ИД и смъртта"

Али обаче не иска да участва в нов конфликт, поне за момента. Той подчертава своята лоялност към Хизбула и някогашната си готовност да умре за нейната кауза. "Но сега, след победата над ИД съм заслужил малка почивка. Аз можех да избирам между ИД и смъртта. И избрах смъртта. Сега обаче ИД е разбита", казва той.

Като изключим Хизбула, Израел, ИД и Ал Кайда, Али има същите грижи, каквито има и всеки ливанец на неговите години. "Аз съм инженер, но съм принуден да карам такси", казва той. В Бейрут има много таксиметрови шофьори с висше образование и други професии. Всички те са отчаяни от ситуацията.

Нов живот в Германия?

След няколко чашки кафе Али разказва за своите планове за бъдещето, които изглеждат твърде необичайни за един боец на Хизбула. "Обичам Германия", казва той. Както и хиляди други, той иска да се пресели в Германия с надеждата да намери нормална работа и да постигне известно благосъстояние.

Али няма намерение да чака, докато ливанската икономика се възстанови. Затова има и друг план. Той говори перфектно арабски и френски. Сега обаче е платил 1 000 евро и посещава курсове по немски заедно с 12 други инженери. След един месец иска да отиде в Германия, за да усъвършенства немския си език. За тази цел обаче трябва да събере още 5 000 евро. Откакто е разбрал, че Германия търси квалифицирани специалисти, часове наред търси онлайн вакантни работни места.

Отпивайки от кафето си, той търси в Google под ключовата дума "Arbeitsamt". На сайта на германската агенция по труда излизат над 4 000 предложения за работа, които отговарят на неговия ценз. Бъдещето му зависи от това дали по време на престоя си в Германия ще съумее да си осигури работно място. Али няма търпение. Той иска животът му най-сетне да потръгне напред.

А с кого иска да споделя бъдещето си? Али се е влюбил в една жена от съседния християнски квартал. Той посочва надупчените от снарядите гранични стени, говори за 16-годишната гражданска война и промените в ливанското общество. "Нищо не остава такова, каквото е било. Погледнете мене - един шиит, който се е влюбил в християнка. Ако е рекъл Господ, ще я взема със себе си в Германия и ще се оженя за нея".

А какво би искал да каже на германците, които са включили Хизбула в списъка на терористичните организации? "Терорист? Не! Аз съм инженер и германците трябва да знаят кой победи нашия общ враг ИД", казва той. На сбогуване Али казва на немски: Auf Wiedersehen! Und gute Nacht!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СимеоновОлмерт е в затвора, влезе де, уж за корупция, но унищожени над сто Миркави нямаше как да му се размине
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СимеоновЗначи си невежа, гледай ютуб как плачат израелските войници, пердах ядоха, и то голям, чак не смеят да воюват с Хизбулла и така на Дойче Веле се пада да оправя настроението им. Те са смели като обстрелват мирното население със самолети, дар от САЩ, иначе са гола вода
25
1
 
8
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Няма случай Израел да е ял пердах от които и да било ***.Евреите бият всички видове мюсулмански гейове като мачка у дувар вече 60 г.За израелците загуби на хора над 10 войника са неприемливи и те много добре си правят сметката, а който сбърка си носи последствията.Но и през 2006 мюслитата ядоха големия бой както винаги, а израелски премиер в затвора няма и никога не е имало. Още повече заради някакви ливански макаци.Ако не знаеш да ти кажа - този премиер в момента е в Брюксел.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СимеоновА за 2006 сещаш ли се, за гробницата на Миркавите, израелските терористи искаха пак да са в Южен Ливан, но ядоха голям пердах и премиерчето им подаде оставка и е в затвора дснес
23
1
 
5
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Аз имам малко по-различни спомени за периода 1982-2000 г. когато Израел беше окупирал Южен Ливан.Тогава израелците смляха от бой терористите от хизбула,просто им скъсаха газа.Но това наистина са терористи,те бяха инсталирали ракети и артилерия из апартаментите и покривите на жилищни блокове,та се наложи Израел да разруши голяма част от тях.После евреите прогониха терористите чак до Бейрут.И понеже окупацията на тези територии струваше скъпо, Израел се изтегли но продължи да контролира.
22
7
 
1
 
! Отговори
Хасан Насруллах преди 6 години
Няма защо да ходиш в Германия, освободете окупирана Палестина и ще идеш до ал-Джалил, в Хайфа за работа, лидерът на Ислямската Съпротива и черната котка на Израел снощи това каза, а той не греши, 1982-2000 Израел окупира Южен Ливан, но Хизбулла им разказа играта, а като знаем че апетита идва с яденето, близък е денят в който Израел вече няма да съществува, и като се преселят в БГ на Бойко ще видите вие кой е далеч от цивилизацията, циониска смрад
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хизбулла не е терористична организация според Германия, само военното и крило е в някакъв си списък;
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В оная ко.ина все инжинери бе.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се казва в една реклама - СТИГА ГЛУПОСТИ !!! Ако успее да дойде до Германия, ще мете улици, ако кара такси ще е щастливец........и един хубав дена ще направи атентатче....защото просто не може да избяга от себе си. Той е войник и иска да води война и да убива. Просто малко се е поизморил и иска почивка за да си вземе жена и да се размножи - това е.
18
0
 
20
 
! Отговори
българка преди 6 години
Мангото може само да пие чай и да се размотава. В Германия се работи. Да си стоят там, от където са.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насрала е мъж. Трябва да се казва Насрал.
16
0
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Големият проблем е точно, че няма да си намери работа като инженер, отделно ще разбере, че за германците винаги ще е втора, трета ръка човек, ще се сблъска с лицемерието и ще намрази и Германия, и германците.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чедата на Насрала ги знаем на колко светлинни години от най-близката цивилизация са. И фактът, че е допуснат в ЕС показва що за разграден двор сме. В град като Мюнхен липсват германци, но в теб се спъват араби, мароканци, *** от всякакъв произход, руснаци, таджикистанци, афганистанци. Като чуеш немска реч и направо не вярваш на очите си.
14
12
 
12
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Странно защо никой не иска да отиде в СССР, т.е. в Русия? Нали Путин им е приятел?
13
1
 
32
 
! Отговори
JAS преди 6 години
Още една умилително-сополива историйка на неолибералните ***, която трябва да ни убеди, че на Европа, респ. Германия й е необходим невероятно квалифициран (на бойното поле) инженер. Не ми се мисли, какво ще стане, когато Алито бъде разочарован от Германия, сценария го знаем, християнките също...
12
0
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
"Кара колата си през един квартал, който е верен на шефа на Хизбула шейх Хасан Насрала. На всяко кръгово движение са разлепени плакати с лика на Насрала. На един от плакатите той засажда младо дръвче. На друг сочи с ръка към светлото бъдеще. На други плакати са показани снимките на загинали в сирийската война." ха ха.Това да ви е познато?
11
1
 
9
 
! Отговори
Салам преди 6 години
До 1)Може и да посети МОЛа, но само след като поживее няколко години във ФРГ и види каква е истината...Германия можи и да е загубила войната, но люлката на расизма и нацизма е все още на място и функционира. По тоя повод един виц.Край на учебната година, две деца имат проблеми и не се знае ще минат в следващия клас. Директора ги изпитва: Сузи кажи ми МАМА буква по буква, М-А-М-А Браво Сузи минаваш, а сега си ти Мохамедчо, кажи ми ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ (Ausländerdiskriminierung)...
10
3
 
5
 
! Отговори
ДО 6 преди 6 години
Има такъв закон в БГ - Отиваш в Кметството и подаваш молба с покана , кмета я праща в Министерството на Външните Работи и ДАНС и Али ще ти е Гост в Къщата .
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това е. В този Юбер все кофти хора са събрани. То по принцип това да плащаш малко е кофти работа.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Svetat shte krotne kogato posledniat s ime kato hasan, Ali, Muhamed i t.hn. otide v Raia!