Дългата ръка на Китай: Поднебесната се бори за влияние!

Американците питат доколко този, който плаща, поръчва музиката?
12 дек 2017 22:00, Елка Василева
23
Дългата ръка на Китай: Поднебесната се бори за влияние!
Снимка: архив, Reuters

Вашингтон се пробужда за огромния обхват и мащаб на операциите на Китайската комунистическа партия за оказване на влияние в Съединените щати, които проникват във всевъзможни американски институции. Главната цел на Китай е най-малкото да защити авторитарната си система от атака, а най-много - да я изнесе по света за сметка на Америка.

Кампанията за оказване на влияние в чужбина е съществена част от по-голямата кампания на Китай за глобална мощ, която включва военна експанзия, преки чуждестранни инвестиции, трупане на ресурси и въздействане върху международните правила и норми. Тази част от китайския план обаче е най-непроницаемата и най-малко неразбираната. Стратегията на Пекин е първо да прекъсне критичното обсъждане на китайското правителство, а после да привлече имащи влияние американци, за да съдейства за представяне на гледната точка на Китай, пише Джош Рогин, в. "Вашингтон пост".

Страни като Австралия, Нова Зеландия и дори Канада са разтърсвани напоследък от разкрития, че Китай спонсорира опити за корумпиране на техни политици, университети, изследователски институти и компании. Водещи политици и мислители в САЩ тепърва започват да разбират проблема и обединяват усилията си в търсене на отговори.

"Ние много обсъждаме руската намеса в нашите избори, но китайските усилия за оказване на влияние върху обществената ни политика и основните ни свободи са много по-широко разпространени, отколкото осъзнават повечето хора", каза републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който е председател на Конгресната изпълнителна комисия за Китай (КИКК). "Това са цялостни усилия, с които те искат не само да популяризират себе си, но и да набелязват американци в Съединените щати."

В сряда КИКК ще проведе изслушване за "Дългата ръка на Китай" за разобличаване на китайските усилия за придобиване на политическо влияние, контролиране на обсъждането на деликатни теми, намесване в многостранни институции, заплашване на защитници на човешките права, налагане на цензура на чуждестранни издателства и въздействане върху академични институции.

Рубио посочи филиалите на спонсорирания от китайското правителство Институт "Конфуций" в университетските комплекси в САЩ, които действат съгласно непрозрачни договори и често са обвинявани в намеса в свързани с Китай образователни дейности. Той каза, че трябва да се обърне внимание и на спонсорираните от Китай изследователски дейности на институти, преподавателски места и партньорства в интелектуалната сфера.

Наскоро сп. "Форин полиси" подробно съобщи как бившият главен администратор на Хонконг Тун Чи Хва е харчил пари чрез своята Фондация за обмен между Китай и Съединените щати (ФОКСЩ), финансираща изследователски дейности във Факултета за съвременни международни изследвания на университета "Джонс Хопкинс", Института "Брукингс" и на други места.

ФОКСЩ отрича да е лансирала китайската държавна идеология, но връзките й са ясни. Тун е заместник-председател на орган, наречен Китайски народен политически консултативен съвет, който е свързан с Работния отдел на Обединения фронт - агенция на комунистическата партия, предназначена да насърчава партийните цели пред външни играчи.

Получателите на тези финансови средства редовно настояват, че тяхната академична независимост е непокътната. Китай обаче използва нуждата на тези институции от пари, а примерите за автоцензура се увеличават. Изследователите разбират, че достъпът им до Китай зависи от това да не го дразнят. Издателствата се съгласяват да изтриват критични статии от списания, за да получат достъп до китайския пазар.

Като въздейства върху тези, които имат влияние, Китай използва американци да носят посланията му до други американци. Това е много по-ефективно, отколкото тези послания да бъдат предавани от китайски служители, каза гостуващият сътрудник на Института "Хувър" Глен Тифърт.

"Необходимо е Вашингтон да признае до каква степен институциите в САЩ се обръщат за пари към китайците", заяви той. "Хората започват да питат до каква степен този, който плаща, поръчва музиката?"

Има и други начеващи усилия за привличане на вниманието към китайските дейности за оказване на влияние в чужбина. Националният фонд за демокрация публикува миналата седмица доклад, наречен "Остра сила" и проследяващ авторитарното влияние на Китай и Русия в няколко развиващи се страни.

Като цяло усилията са насочени към това институциите в САЩ да обединят силите си за определяне на стандарти и най-добри практики за взаимодействие със свързани с китайското правителство субекти и когато се вземат китайски пари. Чрез събирането на информация и ресурси университетите може да успеят да устоят на китайския натиск и да се застъпват за академична почтеност.

Продължава обаче да има огромно несъответствие между усилията на Китай и отговора на Америка. Пекин е окуражен от слабостите в демократичния свят, които долавя, и от отстъплението на правителството на Тръмп от насърчаването на ценностите на САЩ.

В миналото Китайската комунистическа партия се посвещаваше на това да защитава вътрешните си репресии и строгия обществен контрол, но при президентското управление на Си Цзинпин Пекин все повече популяризира тази система като модел за развитие в чужбина и същевременно се стреми да формулира глобално управление, за да затвърди китайските практики.

"Трябва да признаем, че наистина се води борба както за идеология, така и за ценности", каза Андрю Нейтън от Колумбийския университет. "Ние спечелихме Студената война, но историята не е свършила."

Всички страни се стремят да оказват влияние в чужбина, упражняват мека сила и разпространяват пропаганда. Китайската комбинация от технологии, принуда, натиск, изключване и икономически стимули обаче надминава всичко, с което САЩ са се сблъсквали преди. Колкото по-скоро Съединените щати признаят тази реалност, толкова по-голям шанс имаме да отговорим. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: КитайвлияниеСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Тоти преди 6 години
С две думи, американците си вкараха автогол като развиха Китай, като си мислиха да го противопоставят на Русия.
20
0
 
3
 
! Отговори
Красимир преди 6 години
Значи скоро да очаквамe НПО "Китай за България" :)
19
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ще се усетят те какъв си го сложиха от пуста алчност, с опита да развратят китайските комунисти с богатство, ама дали не е късно ...Все повече прозира, че демократичната реторика в западните държави е само параван за олигархично управление на кръга банки->медии->банки.Китай беше в социализъм при Мао и мряха от глад с милиони, сега е в тоталитарен капитализъм. Имат късмет, че ръководството е в ръцете на интелигентни хора, за разлика от Северна Корея.
18
1
 
2
 
! Отговори
Striker преди 6 години
А не бе, пак купувайте Хуямивей, Хуйдай и подобни, после се чудете що нямате работа.
17
1
 
19
 
! Отговори
българина преди 6 години
същото което прави и сащ и цру, само че рибата е мнооого по голяма
16
4
 
13
 
! Отговори
нн преди 6 години
До европейски съюз--------------------------Преди много години умните хора предрекоха, че бъдещия обществено-политически строй ще е смесицата от социализъм и капитализъм, Китай вече го практикува. Може би в това е бъдещето.
15
4
 
14
 
! Отговори
европейски съюз преди 6 години
Китай е модерна и могъща социалистическа държава!
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Демокрацията излезе нещо мноого мрачно зловещо нещо .
13
8
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Развейте червеното знаме на комунизма над целия свят Скъпи китайски другари!Освободете хората на труда от гнета на капитала този път завинаги
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебела тояга е добро лекарство запиндосите и техните тукашни слуги,които говорят от тяхно име с менторски тон.
11
6
 
26
 
! Отговори
Китай N1 преди 6 години
Китай е бъдещето икономически вече изпреварва САЩ населението на Китай за 2017 се е увеличило с 40 000 000 сега са на 1.410 000 000 население Китай вече пройзвежда оръжия не отстъпващи на оръжията на Сащ и Русия Китай е водеща държава в много показатели в западна Европа е пълно с китайци и китайски магазини традиционно японски марки вече се пройзвеждат в Китай и не на последно място Китай е ядрена сила с най-многолюдната армия в света,на първо място по добив на стомана и въглища!!!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализъм по швейцарски. Имате 5 000 крави. Нито една от тях не ви принадлежи, но вие ги доите и вземате и пари от собствениците за това, че ги пазите
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализъм по Сорос:Имате 2 крави. Продавате 3 крави на дъщерна компания в Корея, използвайки кредит от брюкселска банка, взет на името на тъща ви. После купувате обратно вече 4 крави с помощта на американски посредник, който оформя на ваше име дарение, за да не плащате данък за 5 крави. Евросубсидиите, които вземате за млякото от 6 крави, инвестирате в корейска дъщерна компания; в годишния отчет пишете, че имате 8 крави, а когато идва одиторската проверка казвате че нищо не разбирате от крави!
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли някоя държава, която да не пречи с нещо на краварите останаха ли такива. Комунистите им пречат, глобалистите им пречат, наионалистите им пречат зелените им пречат либералите им пречат. Докога хората на земята ще търпят краваркия империализъм.
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро всички ще шпрехаме на китайски и ще носим със себе си малката червена книжка с ученията на Мао. Европа е като ветропоказател, нея неколко бежанци я разклатиха из основи, смятайте какво ще я прави чичо Китайчов ахаха Меркел като каже "всички китайци са добре дошли" и край. Никой не може да воюва с Китай, баба Ванга е казала че жълтите ще владеят света. Освен ако Индийците не възразят понеже скоро ще са повечко и от китайците но са ромеи и нямат тяхната дисциплина и лукавост! Учете китайски!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхахах
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Брюксел няма как да спрат чичко Китай .
4
2
 
14
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 6 години
То па една демокрация тук.То па едни човешки права имаме.
3
5
 
6
 
! Отговори
Бай Дончо преди 6 години
Веднга пращайте тюлените в Китай.
2
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравете Русия. Китай е новото зло срещу което скоро ще трябва да се изправя целия свят. Мощна икономика, огромно население и лукави комунисти за лидери! Руснаците да не се самозалъгват, че са в дружба с Китай. Китай няма приятели и не вярва в славянски глупости за братство, освен това си иска обратно Манчурия! Китай поддържа Северна Корея. Китай налага влиянието си в цял свят, в Европа, Африка, Латинска Америка, БИ, Русия, дори САЩ. Китай е заплаха за демокрацията и човешките права.