"Гардиън": Путин в Сирия – победа, но и опустошение!

Отговорен ли е руският президент за опустошаването на страната?
13 дек 2017 20:00, Елка Василева
203
"Гардиън": Путин в Сирия – победа, но и опустошение!
Владимир Путин и Башар Асад. Снимка: Reuters

Владимир Путин предприе победна обиколка в Сирия и Близкия изток тази седмица, решен да покаже, че е способен да осигури надмощие над САЩ в региона. Той направи изненадващо посещение в руската военновъздушна база на сирийското крайбрежие, по време на което демонстративно прегърна сирийския президент Башар Асад, когото почти спаси властта си благодарение на руската военна намеса. "Приятели, родината ви очаква", заяви Путин пред подразделение от руски войници. "Вие се връщате у дома с победа."

В същото време в контролираното от бунтовниците предградие на Дамаск Източна Гута, където Русия обяви по-рано тази година, че ще се поддържа режим на прекратяване на огъня, гладуват деца, живеещи под обсада, пише в редакционна статия, в. "Гардиън".

Въпреки споразумението за "деескалация" сирийските правителствени сили продължават да бомбардират района, подкрепяни от иранските и руските съюзници, опитвайки се да постигнат решителна победа. Тези две сцени говореха много за сметките на Русия и за реалностите, създадени на място с нейна помощ.

Още по темата

Това, че сега руският президент обяви значително военно изтегляне, трябва да се приема с доста резерви. Подобни обещания са давани и преди, но остават неизпълнени. Вчера говорителят на Кремъл каза, че Русия ще запази значителни сили в Сирия за борба с "терористите".

Определението на Русия за "тероризъм" в Сирия е като това на режима на Асад, което го приравнява на политическа опозиция.

Путин много иска да говори за победа. В Москва той обяви, че ще се кандидатира за преизбиране догодина. Връщането на част от руските сили, за които се съобщава, че са разположени заедно с хиляди представители на свързани с Кремъл частни фирми, може само да бъде от полза за политическите му перспективи. Руските жертви в Сирия са строго пазена тайна, както и финансовите разходи за операцията.

От геополитическа гледна точка войната на Путин в Сирия е печеливша инвестиция за Кремъл. Той се възползва от стратегическия безпорядък в Запада и нежеланието на Америка да бъде въвлечена по-дълбоко в конфликта - инстинкт, който съществуваше преди идването на непостоянния Доналд Тръмп. След Сирия Путин посети Кайро, където се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, демонстрирайки новото влияние на Русия в страна, която от 70-те години на 20-и век има привилегировани връзки със САЩ. Сега се говори за възможността руски военни самолети да използват египетски бази.

Немалка ирония е, че Путин претендира за победа над "Ислямска държава": големите приказки не успяват особено да скрият факта, че неговите сили се фокусираха много повече върху атакуване на опозицията срещу Асад, отколкото върху джихадистките бунтовници. Отвоюването на Ракка не беше руско постижение, а резултат от кюрдско-арабско сухопътно настъпление, подкрепено от въздушни удари на оглавяваната от САЩ коалиция.

Нито едно от тези неща не пречи на Русия да претендира за дипломатическо превъзходство. Путин увеличи възможностите си за влияние, като промени баланса на силите и хвана Запада неподготвен, когато изпрати войски през 2015 година. Друг въпрос обаче е дали той може да осигури мирен план.

Признаците са, че руският президент би предпочел да измести встрани, ако не и напълно да възпрепятства подкрепяните от ООН преговори в Женева. От полза е, че тези обсъждания са свикани с надеждата, а не с очакването за мир. Той проучва други формати заедно с Иран и Турция, но те са сложни партньори. Контролираните от Иран сили придобиват по-голямо влияние в Сирия, отколкото Путин вероятно е предвиждал първоначално. Също така е вярно, че ще са необходими ресурсите на ООН, когато и ако някой ден се мисли за възстановяването на Сирия.

Геополитическите силови игри в Сирия не са приключили, нито пък боевете. Според ООН в Източна Гута 137 деца, включително бебета, спешно се нуждаят от медицинска евакуация. Като укрепва властта на един диктатор, който подлага на глад и кланета собствения си народ, Путин със сигурност е отговорен за опустошаването на Сирия, в същата степен, в която контролира военни бази. Русия се завръща в Близкия изток, но отговорността й за кървавата баня е не по-малко видима.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До !Ердоган също в НАТО..?.
140
0
 
0
 
! Отговори
До преди 6 години
С ф се пише
139
0
 
5
 
! Отговори
гардиън съкс преди 6 години
Путин укроти Чечня, без коментар повече!
138
0
 
14
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Путин ще помогне на сирия да се възтановят а после великия сириски народ ще се обединят с великия руски народ. Разбрахте ли сосоидииии?Даживей Росия и Сирия брадски народи завинаги
137
0
 
13
 
! Отговори
Завист... преди 6 години
Putin is the best !
136
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янките искаха читава Сирия, управлявана от ИСИС или най-малкото Фронта ан-Нусра
135
14
 
0
 
! Отговори
квартала на богатите преди 6 години
толкова подредена и спокойна държава беше Сирия, преди да дойдат руснаците да стрелят по ***. американцит бяха създали рай на това място.
134
4
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Напред с Русия, Северна Корея и Сирия!Най великите!!
133
0
 
18
 
! Отговори
Ут селу преди 6 години
Кво а тва гардиан ? Кви с тиа ?
132
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в другите държави (Либия,ирак,Афганистан)където западът победи въобще няма разруха. И в Сирия цветната революция не я започва Русия. Аман от пошла демагогия.
131
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пък след 1989г при еврейската-краварска ОКУПАЦИЯ дето незнайно защо я думат(демокрация) щото (цъфнахме и вързахме),затова от 9,5 милиона население при бай Тошо сега сме държава с затихващи функции с 5 милиона население от които само 2,5 мил.етнически българи повечето пенсионери на доизживяване.Те на т,ва се казва ОПУСТОШЕНИЕ и то без война,ама за този планиран геноцид срещу българския етнос от американските окупарори не юдейския Гардиън ,ни грантаджийката *** ще напишат и ред..
130
22
 
3
 
! Отговори
До До ! преди 6 години
Като е толкова зле в България, защо не се заселили в Сирия, умнико?
129
21
 
5
 
! Отговори
май преди 6 години
Руснаците освободиха Сирия и сега ще чакат вярност и благодарност... Но сирийците пак ще гледат на запад и плодовете ще ги берат западняците, а руснаците ще се сетят и за нас дето ни освободили пък сме били неблагодарни. Има нещо глупаво в това поведение, но всичко е икономика!
128
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия руснаци големи освободители се извъдиха - "освобождават " де що има за "освобождаване"
127
1
 
27
 
! Отговори
нато преди 6 години
До крим не е руски Украйна никога не е била държава и никога няма да бъде.В крайната част на Русия само крадат и не работят.
126
2
 
39
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Русия не се стреми да постигне "надмощие над САЩ в региона", а да спре "свинщината" която други провокираха. "Неговите сили се фокусираха много повече върху атакуване на опозицията" - да, защото само слепците не виждат, че билшинството от тази пасмина са терористи.
125
1
 
34
 
! Отговори
нато преди 6 години
.Истината е в това че Америка си отива от политическата сцена заедно със Сорос и сие.Бъдещето е в Китай,Русия,Индия и Бразилия.Америка води след втората световна война 37 локални войни.Всичките започнати с лъжа и измама.(Тонкинския заливм; химически оръжия в Ирак и Сирия; .Единствения изход на Европа е да създаде собствена армия,да елиминира офшорните зони лишаващи от приходи всички държави.Да се съюзи с бъдещите победители Китай и Русия.Винаги с Европа и Русия и против Америка и Англия.
124
33
 
4
 
! Отговори
крим не е руски преди 6 години
освен цивилни (деца и жени) руските окупатори репетираха ли върху друга мръвката джихадиктите 50% са руснаци
123
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес ще се проведе поредната голяма пресконференция на Путин.Акредитирани са рекорден брой журналисти - 1640.От чуждите най-много са японците. Следват немци, амерци и тн.
122
20
 
3
 
! Отговори
Пир I преди 6 години
Победа и опостушение ли?На това му се вика "Пирова победа"!