САЩ с вето срещу резолюция на ООН за Ерусалим

Тя беше против признаването му за столица на Израел
18 дек 2017 22:05,
49
САЩ с вето срещу резолюция на ООН за Ерусалим
Снимка: БТА

САЩ наложиха днес вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН против признаването на Ерусалим за столица на Израел, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

С блокирането на резолюцията САЩ още повече се изолираха във връзка с решението на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Останалите 14 членове на Съвета за сигурност подкрепиха подготвената от Египет резолюция, в която не се споменаваха конкретно САЩ или Тръмп, но се изразяваше "дълбоко съжаление от решенията напоследък, засягащи статута на Ерусалим".

В нея също така се заявяваше, че "всички решения и действия, претендиращи да променят характера, статута или демографския състав на Светия град Ерусалим, нямат правна сила, са недействителни и трябва да бъдат анулирани съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност".

"Проекторезолюцията получи 14 гласа "за" и един "против". Тя не се приема заради отрицателния глас на постоянен член", заяви японският дипломат Коро Бешо, който председателства Съвета за сигурност през декември.

Тръмп скъса със следвана от десетилетия американска политика, като призна Ерусалим за столица на Израел, разгневявайки палестинците и арабския свят и предизвиквайки тревога сред западните съюзници на САЩ. Той също така планира да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"След решението на САЩ . . . ситуацията стана по-напрегната, като се увеличиха инцидентите, особено изстрелването на ракети от Газа и сблъсъците между палестинците и израелските сили за сигурност", каза специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов преди гласуването в Съвета за сигурност.

Внасянето на проекторезолюцията за гласуване "е обида, която ние никога няма да забравим", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес. В изказване след вота тя подчерта финансовия ангажимент на САЩ в полза на палестинското население и заяви, че е "защитавала" палестински семейства по време на визитата си в Близки изток през лятото.

Ники Хейли подчерта, че САЩ не се срамуват, че са блокирали приемането на документа.

"Фактът, че това вето се използва в защита на американския суверенитет и в защита на американската роля в близкоизточния мирен процес, не предизвиква у нас чувство на срам. За това трябва да се срамуват останалите членове на Съвета за сигурност", посочи американският дипломат, цитирана от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.