САЩ с вето срещу резолюция на ООН за Ерусалим

Тя беше против признаването му за столица на Израел
18 дек 2017 22:05,
49
САЩ с вето срещу резолюция на ООН за Ерусалим
Снимка: БТА

САЩ наложиха днес вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН против признаването на Ерусалим за столица на Израел, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

С блокирането на резолюцията САЩ още повече се изолираха във връзка с решението на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Останалите 14 членове на Съвета за сигурност подкрепиха подготвената от Египет резолюция, в която не се споменаваха конкретно САЩ или Тръмп, но се изразяваше "дълбоко съжаление от решенията напоследък, засягащи статута на Ерусалим".

В нея също така се заявяваше, че "всички решения и действия, претендиращи да променят характера, статута или демографския състав на Светия град Ерусалим, нямат правна сила, са недействителни и трябва да бъдат анулирани съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност".

"Проекторезолюцията получи 14 гласа "за" и един "против". Тя не се приема заради отрицателния глас на постоянен член", заяви японският дипломат Коро Бешо, който председателства Съвета за сигурност през декември.

Тръмп скъса със следвана от десетилетия американска политика, като призна Ерусалим за столица на Израел, разгневявайки палестинците и арабския свят и предизвиквайки тревога сред западните съюзници на САЩ. Той също така планира да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"След решението на САЩ . . . ситуацията стана по-напрегната, като се увеличиха инцидентите, особено изстрелването на ракети от Газа и сблъсъците между палестинците и израелските сили за сигурност", каза специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов преди гласуването в Съвета за сигурност.

Внасянето на проекторезолюцията за гласуване "е обида, която ние никога няма да забравим", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес. В изказване след вота тя подчерта финансовия ангажимент на САЩ в полза на палестинското население и заяви, че е "защитавала" палестински семейства по време на визитата си в Близки изток през лятото.

Ники Хейли подчерта, че САЩ не се срамуват, че са блокирали приемането на документа.

"Фактът, че това вето се използва в защита на американския суверенитет и в защита на американската роля в близкоизточния мирен процес, не предизвиква у нас чувство на срам. За това трябва да се срамуват останалите членове на Съвета за сигурност", посочи американският дипломат, цитирана от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14 държави са за една е против и резолюцията се отхвърля. Защото това били ... и какъв извод да си правя. Всичко в тази организация е пунта мара.
29
5
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
А санкции срещу САЩ? Само питам...
28
7
 
12
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
В международното право се признава от останалите ДАДЕНА ДЪРЖАВА и след като тя е ПРИЗНАТА нейно право е да си определи СТОЛИЦА където си иска .СТОЛИЦА не се признава Държавата Израел е призната като такава преди десетилетия и нейно право е да определи кой град да и бъде столица още повече , че това е градът на Давид и на Соломон . Арабите впоследствие именно заради старите еврейски ПРОРОЦИ са го прибавили към другите два свещенни града Мека и Медина.
27
6
 
9
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
В Библията името Йерусалим се споменава 600 пъти а както знаем Старият или Вехтият завет в нея тоест първата част е преписан от еврейските Тора и Талмуд В Корана името Йерусалим НЕ се споменава въобще , за Корана Йерусалим не съществува изобщо. Така , че който може да си прави съответните изводи.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим е град на повече от 5000г. Основали са го хетите 1500г много преди да го завладее Давид. Владели са го персите, египтяните, турците, арабите, кръстоносците и кой ли не. Обсаждан е 23 , нападан 52, превземан 44 и напълно разрушаван 2 пъти.
25
3
 
6
 
! Отговори
Великите сили 2 преди 6 години
САЩ са прави за Ерусалим. Както и Русия за Крим.Акцията на Русия в Крим, влезе в учебниците по военна история, защото Русия не позволи рускоезично население да бъде избито от фанатизирани украинци. Същото трябва да стане и с Ерусалим. В арабската част западен турист свободно не може да се разходи. Атентатите не носят полза на палестинците. Земята, за която претендират палестинците, самите те са я продавали на евреите - особено блата, които не са обработвали. С тероризъм не се гради държава.
24
2
 
2
 
! Отговори
Великите сили преди 6 години
Противоречията идват от Великите сили. Защото поставянето на граници е ставало не по етнически признак, а сфери на влияние. Затова Рузвелт, изпитва огромно недоверие към Чърчил и му казва: "Какво направихте, за да постигнете мир във вашите колонии?". Големи поразии са направени в световен мащаб. Вижте палестинците като географско положения, в единия край Газа - др. З. Бряг, къде е Египет, къде Йордания, а по средата Израел?Да не говорим за ООП, ХИЗбула, ХАМАЗ, които нямат интерес от мирен регион
23
3
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
"...не предизвиква у нас чувство на срам". А ние не се съмняваме, че Вас не Ви е срам. Да изброим някои изявени американски политички: Мадлин, Кондолиса, Хилари, Виктория, Ники - действат ми като хапчета против ерекция.........
22
5
 
8
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски завинаги, свикнаха ли лицемерните западняци от Англия, Франция и САЩ и слугите им в България?
21
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 6 години
.... Ахмедов,затова ли първи настаниха посолства?
20
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 6 години
Ники Хейли е джипси.
19
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
Мишмаш,искаш да кажеш че НАТО-ОТАН ще започне да бие НАТО-ОТАН?
18
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
Израел подкрепя радикалния дивашки уахабитски джихадистки ислям.
17
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
А кой е президентът на САЩ?
16
1
 
6
 
! Отговори
РККА преди 6 години
А васалите на Кравун у нас силно ръкопляскат......А прогнозата за времето от ал джазира вече се споменава за очаквани превалявания от самолети над територията на Краваристан..
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е постоянните членки с право на вето да бъдат махнати.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сандо 3Ти пък, ти пък....какви македонци, какви пет лева? Ти случайно не знаеш ли, че Йерусалим-чето е бил столица на "древна укропия"???? На тия, които са изкопали Черно море....и още подобни щуротии!!! Някои вече говорят че и Христос е бил укроп!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сандоградот си е на античките братчеди.Санде Великиот веднъж минал с диадохите си траки през Йерусалим на път за пиршествата с бактрийката, и равините до един му се поклонили като на велик елин, объркали се малко кой кой е, но ще рече - дали му града ведно с главния баир и го признали за господар на вселената, или там която част от планетата била позната по него време
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Дааааа, прав си!! Само, че НА ПЪРВО МЯСТО ОТЗАД НАПРЕД!!!
11
6
 
4
 
! Отговори
НИКОЛА АНКОВ преди 6 години
ИЗЛЕЗТЕ С ИМЕНАТА СИ, ВЕ, ПОПЛЮВКОВЦИ И МУШМОРОЦИ ХАХ