БНБ към банките: Внимавайте с кредитите за имоти!

Средата обаче оставала относително благоприятна
Обновена: 19 яну 2018 16:23 | 19 яну 2018 16:20, Бойчо Попов
17
БНБ към банките: Внимавайте с кредитите за имоти!
снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 Към края на септември 2017 г. отчетеният капитал, който превишава регулаторното изискване от 8%, покрива изцяло размера на нетните необслужвани кредити в банковата система, отчете Българската народна банка (БНБ) в тримесечното си издание „Банките в България”.

В централната банка преценяват, че през третото тримесечие на миналата година в балансите на банките все още присъства остатъчен кредитен риск, който ангажира част от натрупаните капиталови буфери.

Този проблем се проявява в различна степен при отделните кредитни институции, най-вече заради различните дялове на необслужваните кредити от общите, пресмятат експертите на БНБ.

Наред с действията по постепенното намаляване на тези експозиции, очакването е кредитните институции да се придържат към консервативно ниво на кредитните си стандарти в условията на промяна на икономическия цикъл и при наблюдаваната тенденция към нарастване на цената на недвижимите имоти.

Специалистите предупреждават, че предизвикателство за банките е да ограничат риска от отпускането на нови кредити за икономически сектори и агенти, чието ниво на задлъжнялост е свързано и с капацитета им да обслужват своите задължения.

Благоприятни перспективи пред банковата система

През последните месеци българската банкова система продължава да оперира в сравнително благоприятна среда. Това създава възможности за оптимизация на балансите и бизнес стратегиите на кредитните институции, включително за редуциране на нивото на необслужваните кредити, както и за активизиране на финансовото посредничество, коментират в БНБ.

Подобряването на перспективите пред стопанската конюнктура и икономическата активност в България и еврозоната се очаква да допринесе за съживяване на търсенето и предлагането на кредити, което при запазване на консервативния рисков толеранс може да се отрази благоприятно върху финансовите резултати на банките.

В БНБ пресмятат, че постигнатата от банковата система доходност в края на третото тримесечие остава на сравнително високо равнище за разлика от повечето страни от ЕС.

Независимо от това, едно от предизвикателствата пред българската банкова система е да се ограничи неравномерното разпределение на показателите за доходност сред отделните кредитни институции, пише в анализа. През последните месеци върху показателите влияят както средата на ниски лихвени равнища, така и предприетите действия по управление на кредитния риск.

Какво показват данните за необслужваните кредити вижте в продължението на материала

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако банка, дала ипотечен заем, се е докарала до положение да си търси пdрите от кредитополучателя, значи се е нас-рала тотално с този заем - лош риск-мениджмънд,и/ или съзнателно хазартно раздаване на невъзвращаеми заеми, което отдавна би трябвало да се класифицира в НК като "престъпление срещу личността"!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14Скоро т.н. държава ще остане без хора, защото е позволила на банките да убиват хора, съдби и цели семейства, докарвайки ги до състояние на стопанска непоносимост, а от тук и до физическа и психическа непоносимост. Това няма да свърши добре ... за всички, вкл. и за лихварите!България остана единственото черно петно на картата, което няма простичкият закон "физ. фалит". Претенциите на лихварите трябва да се ограничават до размера на обеспечението, ако има такова. Това ще ги дисциплинира!
14
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Само да знаеш колега, че римското право е, за да разбереш теоретични правни принципи, но на практика много силно банково лоби се е намесило при създаването на новия ГПК, който е точно от 2008 г. в сила и специално при съдебното изпълнение и при създаването института на ЧСИ. Така, че заучените латински фрази си ги запази за изпитите, а за ЧСИ - то вазелин или друг сходен лубрикант си запази
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото разбрах "благоприятна за БАНКИТЕ среда" и добре реализирана БАНКОВА доходност за разлика от другите в ЕС. Т.е. в България банките са си добре, но мен с гражданите ме интересува какво става, колко ли ще страдат в името на благоприятната банкова среда?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видно от ситуацията ни в нашта мила Родина винаги е по-доходоносно в имоти та даже и под дюшека, отколкото в банка.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа, хората започнаха да вкарват парите си в тухли, вместо в банките. Нормално е да има ответна реакция.
10
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
За доброволно съгласило се лице, вина не може да се търси.Банката е била напълно наясно с всички рискове, които поема, така и за степента на риска.Банката -кредитор преди да отпусне кредит проучва кредитоискателя и неговия кредитен рейтинг. Кредитирането се извършва на базата на направените проучвания. В случая на получателя на кредита не може да му се търси отговорност при невъзможност за удоволетворяване на кредитора, защото банката е поела доброволно този риск.
9
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
""Не е увреден онзи,който го е желаел.""Volenti non fit iniuria (латински: "за доброволно лице, вреда не е извършена") е доктрина от общопрактикуващ закон, която гласи, че ако някой доброволно се постави в положение, в което може да настъпи вреда, знаейки до някаква степен за големината на вреда,може да доведе до това, да не може да предявят иск срещу другата страна в деликт.Volenti non fit iniuria е често цитираната форма на правната максимума, формулирана от римския юрист Ulpian, която гласи
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май.. Наближава...Буууум...А?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз това им казах в банката преди седмица, обаче викнаха охраната
6
4
 
24
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
Официално предупредиха че има имотен балон.Който мисли да купува жилище да мисли много добре ,защото цените са отдавна нереални,дори опасно завишени.Имаше доклад от Европейската комисия,ето сега и БНБ дори предупреждава за опасно високи цени на апартаментите.Просто не купувайте ,не правете сделки.В момента пазара се владее само от алчността на банките,брокерите и строителите.
5
3
 
27
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Цените на жилищата са абсолютен БАЛОН .В София всичко е надуто до небесата,нереално извратени чак цени на жилищата.Банките и брокерите надуха нов балон ,същия както и през 2008 *** година.Не купувайте жилища на тези цени..ситуацията на жилищния пазар е изкривена и цените са със стойности завишени до небето от лихвената политика на банките.
4
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега като променят прага за гарантираните депозити в евро в банките,говорят за 50 хил.евро гарантирани при банков фалит,който купил,купил,другите само ще съжаляват за изтърваният влак!
3
1
 
8
 
! Отговори
kris преди 6 години
тик-так, тик -так...
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, това ще стане :) Няма да има пари даже за пенсии. До 2025-та малкия и средния бизнес масово ще е фалирал заради все по-увеличаващата се правителствена тежест и 30 години мащабни злоупотреби с парите на хората, няма да има кой да запълва дуоките в бюджета повече, няма да има средна класа.
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балонът с имотите се надува още и още...да видим как ще се спука и какво ще стане...