Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?

Много хора напуснаха, а онези, които останаха не искат да работят в сектора
20 яну 2018 21:22,
176
Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?
Снимка: visualhunt.com

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016 г. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. 

"Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските предприемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция", коментира Николай Вълканов, директор на "ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство.

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар.

"България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната", обяснява пред "Дойче веле" Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите.

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство "ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее "общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила.

"Субсидиите изядоха малките производители"

"Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто "изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите", коментира Николай Вълканов, един от авторите на изследването.

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. 

"Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха", обяснява Вълканов и допълва, че онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
3
 
! Отговори
до оня с меда преди 6 години
Като тръгна от Карлово за Пловдив няма една педя земя да не е изорана и да не е посадена.Къде ги виждаш тия пустеещи земи в Пловдивско ?
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 21И така да е било, за 2017 износа е 52 милиарда.Къде отиваш може би?
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаБайо, изнасяме повече агнешко отколкото внасяме.Яйца и говеждо също.Тия филми, че нищо не произвеждаме свършиха.Разправяйте си ги помежду си с другите дърти комунисти.Декември месец във Велинград съм ял салата дето като помиришеш краставиците ухаят като летните.Как?От оранжериите в Пазарджишко.
129
4
 
15
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
И моя дядо с 300-400 дка е бил богаташ на времето. Сега ефекта на субсидиите е социален, дават се социални помощи на милионери. Аз да попитам яки здрави мощни фирми с обороти по 10-15 млн лева нужно ли е да получават от ЕС по милион два субсидии.
128
3
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Един от Северозапада *** така е бе човек. Какво е това един милион дк. под аренда? Дяда ми с 300 дк. земя е отгледал 6 деца , четири със средно образование и двама с висше , единия от които стигна да ректор на ВУЗ.А сега правиме земеделски милионери и то със супсидии.А някой може ли да каже какъв е ефекта от тези субсидии за нас , покупателите.
127
7
 
12
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
До Зозо 125 Вет. лекар съм и съм работил в кравеферма от 850 крави мужду 1975 и 79г. Такава разсипия не бях виждал. Яловост 30 % , среден млеконадой от 4 лт.Таво ли е великото ТКЗС? Вземах максимом 240 лв. заплата , а доячи по 500-600 св. като съсипваха всичко.Това ли е великота селско стопанство от соца?Не благодаря. Сега ако крава не дава 20 лт. мляко отива в кланицата.
126
4
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Я , не маже да бъде. Нали комуниктите казаха ,че след ТКЗС селската стопанство е унищожено.Ба си мамата...
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каво ли.СЕДЕСАРИТЕ го ликвидитаха.Всички го удариха на яко крадене.Намазаха партиите и политиците от 1989 до днес.
124
4
 
3
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 6 години
*** НА СЕЛ.СТОП И ФЕРМЕРИТЕ Е БЪЛГАРИЯ! ВСИЧКО УЖ ЕВРО Е МЕНТЕ И В РАЗРЕЗ С РЕАЛНИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ТРУД ТУК! ТЪЖНОТО Е ЧЕ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ Е МОДЕРНО НА ЗАПАД СЕ ОТРИЧА И УНИЩОЖАВА ТЕНДЕНЦИОЗНО ТУК, А СКОРО С ТАЗИ ДЕ.БИЛНА ПОЛИТИКА ЩЕ ОТКАЖАТ И МАЛКОТО ОСТАНАЛИ ЕНТУСИАСТИ ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО. НЕ ВЛЮЧВАМ ПИ.ШМАН ФЕРМЕРИТЕ НА ЕВРО ХРАНОЛКА И СУБСИДИИ, КОИТО СА ТОЛКОЗ ДАЛЕЧ ОТ РЕАЛНОСТТА ЗА БОРБАТА СЪС ЗЕМЯТА. ..
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 127Ял съм датско сирене,имаше го по магазините,пълна имитация!Не знам дали изобщо имаше млеко!Повече не съм купувал от него!Само не му помня името,беше кратко!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 126Хубавите сирена са от 20 лева нагоре, стигат и до 50. Ако успееш, да продаваш за 7 лева хубаво сирене (даже няма да ти смятаме такси и прочие, па да ти е леко) - Давай пич ! Стотици хиляди семейства ще си купуват всеки ден ! Ще правиш милиони на седмица.
121
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
116 Зозо8 милиарда лева с а много, ама много смешна сума.Дания изнася зем. продукция за 25 милиарда евро.Ако сравниш техниките с нашите условия и площ, излиза, че са поне 10 пъти по-ефективни. И не, не е соц. А е отворен и свободен пазар. Имайте предвид, че почти всички стоки са местно производство, а там има "двоен стандарт" на оценка на качеството. Има ЕС стандарт имат и Датски, защото първия им се струва нисък.
120
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Най - голямата кравеферма в Европа е в България - с. Поповица. До тук с комунистическите глупости. През 2016 година се запазва тенденцията на увеличение на месодайните крави и незначително намаление на млечните крави до 271.3 хил. броя.Увеличение има при на овцете майки от месодайните породи.Общо добитото мляко в стопанствата през 2016 г. е 1 148 656 тона. Кравето мляко е1 018 567 тона, а овчето е 79 681 тона или със 7.2% повече.
119
1
 
1
 
! Отговори
без цензура преди 6 години
Благодарение на свинете/прасетата огромни региони от сушата океаните и моретата се охраняват много добре..Това домашно животно благославя климата и стопаните и всичко останало..
118
5
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Яжте дълбоко замразено 20 годишно месо, кашкавал и сирене от палмово масло, кисело мляко от мляко на прах, пластмасови домати, краставици, яйца от Полша, ябълки, чесън от Китай, грозде от Аржентина, и четете статии как сме добре в селското стопанство.А то е крепяло България през годините.Сега, ако не дай си боже, стане нещо и спрат вноса-ще изкараме не -повече от седмица ....
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Грабят милиардиТи луд ли си.
116
5
 
7
 
! Отговори
Има резерви за пари преди 6 години
Турция тогава купуваше по 250 $ на тон..БСП ДПС тогава така ограбиха зверски селата че не оставиха нито болтче нито ремаркенце..Избиха заедно с аверите си от СДС милиони крави ,овце,св.ине,кокошки.Ликвидираха магаретата..Къде ги вкарват тия ограбени от народа милиарди годишно питайте и ГЕРБ
115
3
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Единствената стока в ЕС която нарастна три пъти за последните десет години е българската земеделска земя. Единствената услуга която нарастна два пъти за последните десет години е арендата на българската земеделска земя. Вместо да ревете, посочете ми друга стока или услуга увеличила се два-три пъти.
114
3
 
4
 
! Отговори
Грабят милиарди преди 6 години
Има нужда о0т спец служба която д а пази БЪлгарските зърнопроизводители от ограбванен а милиарди евра годишно чрез дъмпингови цени на житото .Примерно борсови цени на житото над 450 $/тон нашето го изкупуват по 140 $ за тон..За първи път по времето на Чичибаба засякохме как нагли престъпници на власт ограбват производителите. У НАС НАглеца на власт ГОРДО Обевяваше ние по малко от 60$ за тон НЕМА ДА ДАВАМЕ./90 дойче марки отивам в МАкедония до Велес там дават 450 дойче марки за тон..
113
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Зозо Износа на България е предимно жито и слънчоглед. При това, слно се съмнявам в твоите данни за износ. Земеделските поизводитери са единствената привилегирована каста в тая държава-почти никаква отчетност, едно към гьотере са им сметките, нико не ги проверява, работи се на юнашко доверие.На колко земеделски производители си чул , це правят ревизия по жътва, претеглят им зърното, и държат сметка до тон, на кого и с какви документи е продадено?Загинаха само малките, мафията крепи голямите.