Петкова отговори на бизнеса: Скок на тока за бита няма да има!

Работодатели прогнозираха ръст до 30%, министърът отрече
24
Петкова отговори на бизнеса: Скок на тока за бита няма да има!
Снимка: архив, БулФото

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че евентуално увеличение на цената на тока на свободния пазар няма да доведе до поскъпването му на регулирания пазар, както прогнозираха от бизнеса. По думите й няма такава закономерност.

Петкова увери, че няма опасност от поскъпване на тока за битовите потребители, за които цената е такава, каквато я е определил енергийният регулатор КЕВР.

По-рано днес на пресконференция представители на работодателите заявиха, че имат съмнения за картел и поискаха ред в пазара.

Те посочиха, че ако моментното състояние се запази, вероятно от 1 юли цените на електроенергията за домакинствата ще се повишат с 15-30 на сто.

Министърът призова бизнеса, ако има данни и съмнения за картел, да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията.

По отношение на твърденията на бизнеса за повишение на цените на тока на борсата до 120 лева за мегаватчас, министърът заяви, че такава цена от държавните дружества не е имало и посочи, че средногодишната постигната цена е била 75 лева.

На свободния пазар цената се определя от търсенето и предлагането, напомни Теменужка Петкова.

Тя съобщи още, че със законови промени се предвижда КЕВР да получи правомощия по контрол на пазарното търгуване на тока на борсата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Борислав преди 6 години
До АнонименЗавод за ток, незнам дали ще се строи,но Белене има и друго предназначение?!!Много "хора"има за там!!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще строим ли завод за ток Белене? Инвеститорите пак избягаха от лудите гербери.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти вече сме чували няма да има увеличение на ток, газ, горива и пр. цени и тихомълком след време когато вече синдрома на очакваното цените тръгват. Или пробват се с 10 % нова цена чрез медии и пр. и слагат 5 % цена - народа вика ура - чуха ни. Това е, доволен народ .
19
0
 
5
 
! Отговори
Безпартийна дама преди 6 години
Достатъчно е да се вдигне цената на тока за бизнеса и после по веригата да ни го начислят веднъж като по - високи цени на стоките и услугите и втори път чрез съответно начисления ДДС върху тях. Ежедневно отделно и без причина навсякъде има повишени цени, който пазарува знае и вижда. А лятото ще вдигнат и цената на тока за бита, както винаги с дежурните измислици на различните монополисти.
18
0
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
Спокойно! Няма да има СКОК с 30%. Ще има плавно повишаване с 30%.
17
1
 
6
 
! Отговори
Деси Банова преди 6 години
Виновен е Плевнелиеф!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Taka e v B.lgaristan
15
0
 
12
 
! Отговори
Джи преди 6 години
Да мине Европредседателство и ще вдигнат.Сега не смеят да не скочи народа на протести ..Да им лъсне Г*за на това правителство.Бе че другите са по различни.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като доядат тия от Герб на власт все не ми стигат парите за да покрия сметките, а аз не съм разсипник.....
13
0
 
12
 
! Отговори
861 преди 6 години
Лъжe
12
4
 
5
 
! Отговори
ама как преди 6 години
ще има повишение,българите трябва да живеят като бейове,никой и нищо не бива да им нарушава рахатлъка,после защо не протестирали,за какво да протестират,правителството ги гали с перце,ами представете си,че свалят тая власт и дойде друга,която ги накара да работят и да плащат сметки,какво ще правят горките,нали ще изпукат от глад,че ръцете са им заврени...отзад
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, какво стана с първите простести срещу ерп-тата, и по-точно чез? Когато оня го вното бб се изниза, защото не посмя да ги изгони, както се заканвапше?Дали тоз офчедуш народ няма да се попробуди най-сетне и да изрине всички?Или бащата-слънце ще излезе и ще каже - НЕ, АЗ НЕ РАЗРЕШИХ ДА СЕ ВДИГА С 30%, а само с 10%!!! Нищо, че в крайна сметка ерптата са доволни и на 2-3%.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AZ NE VIARVAM NITO NA MINISTARKATA NITO NA SHEFA I.
9
1
 
11
 
! Отговори
партер преди 6 години
Американостецовете от там идват всите фек***лии
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие се чудите защо искат да вдигат и вдигат, ненаситни са, крадат от всичко и все не им стига. Тая какво разбира от енергетика? Нищо, но смуче и внася някъде краденото, да има за 100 - 200 години.
7
1
 
8
 
! Отговори
кичка ви хелина преди 6 години
Като подсксчаха февруари грозните и бедните ,бизнеса насъска красивите и платените дето не знаят за какво се разхождат по паветата.И сега какво?
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тефенужке, ти пита ли борисов или си дрънкаш пет за четири?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой им вярва на тези грабители бе, кой? Колко пъти лъгаха, че няма да вдигат цени и вдигат. Кой поднови договорите с Американските централи, Суджук ефенди, и той тайно, без обсъждане. В договорите е определена печалба от 17.5%, без значение на приходите. Задължителна печалба??? Къде сте виждали такива чудо? Кой придаде последните 33% от енергетиката на трите дружества у нас? Същият кре::теноид. На тази не и вярвам и дума!!! Лъжат и грабят народа и не знам докога ще търпим Банкянския Бабуин!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да поскъпне шоково но польекичка - миналата година два пъти с 1% сега пак. До кога ли? Докато не почнем да плащаме като дойчовците 30 евроцента за киловат.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
номера на китайката,няма да е 30% най много 20%