Белгия свали нивото на терористична заплаха

Атентатът вече не е неминуем, армията се прибира в казармите
23 яну 2018 07:20, Екип на Dnes.bg
2
Белгия свали нивото на терористична заплаха
Снимка: архив, Ройтерс

Белгия свали нивото на терористична заплаха за първи път от ноември 2015 г. след заседание на Съвета за национална сигурност.

Войниците, които през последните 2 години патрулираха по улиците на Брюксел, Антверпен и други големи градове, се прибират в казармите, съобщи правителството.

Рискът от атентати се сваля от трето на второ ниво по четиристепенната скала в страната, което означава, че терористична атака вече не се преценява като вероятна, а като средна и не много вероятна. Третата степен ще бъде запазена само в особено рискови места, които не се уточняват.

Според местните медии свалянето на нивото на опасност става възможно заради отслабването на “Ислямска държава”, която напоследък претърпя сериозни военни загуби в Ирак и Сирия, както и в следствие на мерките, предприети от силите за сигурност в Белгия.

Терористичната заплаха в Белгия беше повишена до трета степен след терористичните удари срещу Париж на 13 ноември 2015 г., когато над 100 души бяха убити, а повече от 300 ранени.

На 22 март 2016 г. Брюксел беше връхлетян от атаки срещу летището и метрото, при които загинаха 32-ма, а над 100 души бяха ранени.

Разследването установи връзка между двете атаки, като едни и същи лица са участвали в подготовката на терористичните нападения в двете столици.

Най-видимото последствие от решението на правителствения антитерористичен орган е, че войниците, които патрулират тежко въоръжени по улиците и в метрото, ще се приберат в казармите, като армейското присъствие ще бъде ограничено само до определени чувствителни зони. Военните ще бъдат заменени от по-видимо присъствие на полицията.

Заради необходимостта от непрекъснати патрули белгийската армия се отказа от провеждането на планови учения през последните години. Сега командването ще може да се върне към обичайните маневри, а военните - към обичайния си режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
разведени с деца преди 6 години
разведени с деца секта от америка
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Третата степен ще бъде запазена само в особено рискови места, които не се уточняват."Е то мисля, че е ясно- европарламента и домовете на търтеите, а простосмъртните да го карат на молитви като излязат на улицата.